Četvrtak 13. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.03.2012.
21:26
Večernje novosti A

Aleksinac: Dečak se ubio zbog duga

Učenik drugog razreda Tehničke škole u Aleksincu Nikola Vrećić (17), iz sela Rutevac, izvršio je samoubistvo hicem iz lovačke puške, zbog duga od 500 evra. Njegovi drugovi iz odeljenja, maloletni N. Đ. (17) i M. P. (17), obojica sa područja Aleksinca, uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo iznude u pokušaju, a istražni sudija Višeg suda u Nišu odredio im je jednomesečni pritvor.

Nikola Vrećić se ubio puškom koju nikad nije upotrebio u lovu
 

Ovo je crni epilog očite višemesečne finansijske drame dečaka, koji ju je minulog petka razrešio na najgori mogući način. Nikolini roditelji, otac Goran i majka Sonja, u velikom šoku, potvrđuju da su posle samoubistva sina u njegovom mobilnom telefonu pronašli SMS poruke u kojima se traži da vrati dug sa kamatom, 50.000 dinara.


Tog crnog petka za porodicu Vrećić, njihov Nikola nije otišao na nastavu, jer je imao nazeb sa temperaturom, pa je ostao sa ocem kod kuće u Rutevcu. Brižna majka Sonja je ujutru otišla do škole i najavila njegov izostanak, a potom otišla na posao.

Poruka

Baš kada je u kući porodice Vrećić rađen uviđaj zbog samoubistva mladog Nikole, na njegov mobilni je pristigla SMS jednog mlađeg rođaka, koji ga je pozvao da igraju basket.

- Sedeo je u svojoj sobi i gledao televizor, kada sam otišao do plastenika - priča vidno potresen Nikolin otac. - Potom sam kolima otputovao do Aleksinca, da kupim neka sredstva za prskanje paprike. Po povratku, oko podneva, na samom ulazu u dvorište, čuo sam jedan pucanj, ali sam pomislio da je nekom pukla guma.


Kada je parkirao kola, primetio je sina u pomoćnoj prostoriji, misleći da cepa drva. Kada je ušao unutra, zatekao je, kako kaže, sina koji je živ umirao, na panju, sa krvavom glavom. Otrčao je do kuće, da alarmira Hitnu pomoć i policiju, telefon mu je ispadao iz ruke, ali je sve bilo kasno, jer je hitac koji je Nikola ispalio iz njegove lovačke puške sebi u glavu bio smrtonosan.


- Baš u vreme kada je Nikola digao ruku na sebe, kod mene u prodavnicu gde radim došla su dva njegova školska druga i rekli da im moj sin duguje novac - veli Sonja Vrećić. - Pokušala sam da sina pozovem na mobilni, ali je bio nedostupan.

Nikad nije pucao

Roditelji Nikole Vrećića ukazuju na to da je njihov sin bio korpulentan, težak 130 kilograma i da su ga zbog toga terali da se bavi sportom. Njegov otac ga je, s vremena na vreme, vodio u lov, ali je tada Nikola uporno odbijao na potegne lovačku pušku.

Vrećići kažu da su tek posle tragedije videli na Nikolinom mobilnom telefonu poruke, u kojima mu baš ti drugovi iz odeljenja pišu da se ne "pravi lud i da vrati novac". Objašnjavaju da im se sin nije ni jednog trenutka požalio da ima bilo kakav problem u svom mladom životu, niti je svojim ponašanjem pokazivao da ga nešto muči.


- Bio je tih i povučen - veli dečakov otac Goran. - Pa da je dugovao i deset puta više novca, naravno da bi rešili taj problem, jer imam prijatelje od kojih bih pozajmio. Očekujemo da policija utvrdi sve detalje oko tog dugovanja i celu istinu, koja neće da nam vrati sina.


U Tehničkoj školi "Prota Stevan Dimitrijević" u Aleksincu svi redom su zatečeni ovom tragedijom. Pričaju da su Nikola Vrećić i dečaci, koji su uhapšeni, bili najbolji drugovi.


- Nikola je bio baš dobrica od dečaka i svi učenici iz odeljenja kažu da je bio najbolji drug - ističe Marija Đorđević, razredni starešina i školski psiholog. - Bio je relativno dobar đak, sa primernim ponašanjem. Nisam uočila promenu u ponašanju niti bilo šta specifično, što bi ukazivalo da je spreman da podigne ruku na sebe.

Čuđenje

U Aleksincu se priča da su uhapšeni školski drugovi Nikole Vrećića bili niži i fizički slabiji od njega, pa se prosto čude kako je ovaj dečak mogao toliko da se uplaši od njih, da je čak digao ruku na sebe. Ili je, kako se nagađa, u celu ovu nezapamćenu tragediju umešan i neko treći, jači i opasniji.

Direktor škole Dragan Petrović predočava da je napismeno obavesto roditelje trojice učenika iz Nikolinog odeljenja o želji porodice Vrećić da ti mladići ne prisustvuju u subotu sahrani njihovog sina. A u razgovoru sa dvojicom učenika, koji su potom uhapšeni, i njihovim roditeljima, saznao je da je Nikola dugovao novac.


- Jedan od tih učenika mu je pozajmio 27.000 dinara, uz znanje oca - veli Petrović. - A drugi je dao na pozajmicu 23.000 dinara, tako što je mimo majke iz kuće uzeo zlatni nakit i prodao ga.


U aleksinačkoj školi ukazuju i da su ovi učenici tvrdili da je njihov drug Nikola bio u krizi, da su morali da ga spasavaju i da su mu zato pozajmili novac. Međutim, zašto je nesrećnom dečaku iz Rutevca bio potreban novac, zasad nikom nije poznato.

Ponedeljak 19.03.2012. 21:30
Е децо, децо....
Utorak 20.03.2012. 06:22
Velika tragedija. Tu zaista ima još neka bitna činjenica, koja je izostavljena. Zašto je detetu trebalo toliko novca? Tolika suma sigurno na spada pod pojam đeparca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online