Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.06.2012.
17:23 >> 17:25h
Mondo A

Razvojna banka Vojvodine pere novac?

Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu prijavu protiv Razvojne banke Vojvodine i odgovornog lica. Razvojna banka, čiji je osnivač AP Vojvodina, i u njoj ovlašćeno lice prijavljeni su zbog neovlašćenog obavljanja transakcija jednog preduzeća čiji su finansijski tokovi bili stavljeni pod nadzor Uprave, objavio je antikorupcijski sajt Pištaljka.

Razvojna banka Vojvodine neovlašćeno obavljala transakcije jednog preduzeća
 

Banka je, kako je prenela Pištaljka, ranije bila obaveštena da o svim transakcijama prethodno mora da obavesti Upravu, ali ona to nije učinila prilikom isplate naloga u vrednosti od 6.192.000 dinara, čime je prekršila odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Na sajtu "Pištaljke" objavljen je i faksimil prijave protiv Razvojne banke Vojvodine, pod oznakom "strogo poverljivo", ali se ne navodi naziv preduzeća koje je 10. aprila ove godine Uprava za sprečavanje pranja novca stavila pod mere praćenja.

Razvojna banka Vovodine, bivša Metals banka, u većinskom je vlasništvu Izvršnog veća Vojvodine, pa je stoga posebno zanimljivo objašnjenje prijave koju je dao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić.

On je za agenciju Beta objasnio da Uprava "ne sumnjiči Razvojnu banku Vojvodine za pranje novca, već je prijava podneta zbog kršenja propisa o sprečavanju pranja novca".

RBV: Banka nije dobila prijavu za privredni prestup

 

Razvojna banka Vojvodine saopštila je da nije dobila zvaničan dokument ili obaveštenje o postojanju prijave za privredni prestup od Uprave za sprečavanje
pranja novca i navela da zbog toga ne može da komentariše navode koji su se pojavili u medijima.

 

"Ukoliko se ispostavi da prijava za privredni prestup postoji i da ima elemenata za ispitivanje odgovornosti osoba zaposlenih u RBV, banka će preduzeti sve potrebne mere i radnje u cilju zaštite zakonitosti njenog poslovanja", navodi se u saopštenju.

 

RBV je navela da se pridržava odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i svih pratećih propisa i internih pravila i procedura i da primenjuje visoke standarde u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kazna za privredni prestup iznosi od 500.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice, a od 20.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice.

Poslovanje Razvojne banke Vojvodine dospelo je u žižu javnosti sredinom novembra 2010, kada je uhapšeno više lica iz klana Darka Šarića i to zbog krivičnog dela pranja novca.

U proteklom periodu mediji su pisali da je Metals banka u više navrata kreditirala i izdavala bankarske garancije za potrebe privatizacije preduzeća koja su kupovali najbliži Šarićevi saradnici, a kojima se danas sudi zbog organizovanog kriminala i pranja novca.

Sreda 13.06.2012. 18:32
iH TA NEMOJTE KASTI.... Još da napišete sa koliko para centralna banka pokriva njihov ogromni deficit ...otpala bi vam ćuna sigurno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online