Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.06.2012.
13:22
Ekipa "Vesti" A

Mafijaška država u srcu Evrope

Sa kosovskom državom, SAD su olakšale uspostavljanje jedne mafijaške države u srcu Evrope i sve to u "zaglušujućoj medijskoj i političkoj tišini". Ipak, ta tišina je prekinuta u decembru 2010. godine izveštajem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope čiji je autor Švajcarac Dik Marti.

Žan-Fransoa Gejro

Većina komandanata OVK-a bili su kriminalni preduzetnici, posebno oni iz takozvane Dreničke grupe čiji je šef, između ostalih, bio Hašim Tači.
 

Komandne zone OVK-a i zone kriminalnih vlasti su se poklapale, piše Žan-Fransoa Gejro, ugledni kriminolog i pukovnik francuske policije u knjizi "Geostrategija kriminala".

On ocenjuje da je izveštaj Martija bio "svakako neprijatan za diplomate od kojih su se neki očigledno zbližili sa gangsterima".


- Lepa priča koju su nam ponavljali odjednom se pomračila. Mediji su se zadržali na najspektakularnijem aspektu izveštaja - onom koji govori o trgovini organima, koja je užasna, ali je manje važna od dijagnoze o strateškoj grešci Zapada i dovođenja na vlast kriminalnog entiteta - zaključuje Gejro.

Bratstvo "poslovnih ljudi"

 

Ispostavilo se da je sramna oznaka "terorista" promenljiva zavisno od geopolitičkih interesa velikih sila, naglašava Gejro. On ocenjuje da su za vreme ratova u Jugoslaviji hrvatski, srpski, bosanski i albanski gangsteri pokazali su da imaju smisla za kompromis, stavljajući etničke i jezičke razlike u drugi plan.


- Oni su međusobno odlično sarađivali. Oni su pre svega poslovni ljudi. Još i danas imaju interes da se slože i podele kriminalne zone uticaja - kaže Gejro.

 

Pročitajte i:

 

Gejro navodi da danas petnaestak političko-kriminalnih klanova kontrolišu ekonomiju u državi Kosovo - BTP, hotelijerstvo, turizam, nafta, nekretnine. U njihovim rukama je organizacija nekoliko najvećih kriminalnih trgovina u regionu - oružjem, ljudima i drogom.


- Šefovi kriminalnih bandi prerušeni u političare uspeli su da stvore svoju sopstvenu državu. Istorija nudi malo tako savršenih primera političko-kriminalnog preduzetništva. Kosovo su saučesnički priznale velike evropske zemlje među kojima Francuska i Nemačka. Istina je da je teško povući se kad se u početku počini politička greška - kaže Gejro.


Ovaj stručnjak ističe da je albanski lobi u SAD imao značajnu ulogu devedesetih u promovisanju ulaska NATO-a u rat, i to preko izvesnog Džejmsa Trafikanta. Taj lobi je mnogo uradio kako bi promenio sliku o OVK-u i pretvorio grupu terorista u grupu boraca za oslobođenje.


- Vlastima na Kosovu, a isto važi za Albaniju i Crnu Goru, potrebno je da budu ostavljene na miru. Površina voda mora apsolutno da ostane nepokretna, a ostaju dubine u kojima može da se radi šta se hoće sve dok nešto što zaudara ne ispliva na površinu - zaključuje Gejro.   

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 13:34
Мафијашка,него шта.
Četvrtak 21.06.2012. 13:40
. . . . vrlo vazni podaci iz jednog relevantnog stranog izvora koji su inace zainteresovanim Srbima vrlo dobro poznati. Bilo bi dobro, kada bi redakcija Vesti objavila i upotrebljivu adresu za nabavku knjige francuskog autora, Zan-Fransoa Gejro. Ž. Dacić
Četvrtak 21.06.2012. 15:41
neka se tamane klanovi među sobom.....mi možemo čekati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online