Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 10.09.2012.
21:45 >> 08:31h
RTS A

Svedok: Vadio sam organe Srbima

Zaštićeni svedok koji je direktno učestvovao u medicinskoj proceduri vađenja organa srpskim zarobljenicima tokom sukoba 1998. i 1999.na severu Albanije, do detalja opisuje kako je akcija organizovana - od obuke, operacija u improvizovanim bolnicama, do transporta organa do aerodroma u Tirani.

Ozloglašena Žuta kuća
 

Vekarić: Svedoku ugrožena bezbednost

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je večeras u istoj emisiji RTS-a da je tužilaštvo proverilo izjavu zaštićenog svedoka i da je smatra verodostojnom. Vekarić je naveo da je taj svedok tokom sukoba na Kosovu 1998. i
1999. bio srednje rangirani pripadnik OVK i da je "puno toga prošao" u borbi protiv pripadnika srpske policije i vojske. Zamenik tužioca je rekao da međunarodni tužilac Džon Klint Vilijamson može da proveri iskaz zaštićenog svedoka srpskog tužilaštva.

"Svedoku verujemo jer smo ga 16 meseci proveravali medicinski,
procesno, pravno, geografski, vremenski, poligrafski. Bio je tamo gde je goviorio da je bio i radio to što je rekao da je uradio", kazao je Vekarić.

Kako je naveo, očekuje se da tužilac Vilijamson uskoro dođe u
Beograd. Vekarić je rekao da srpsko tužilaštvo "sada predaje palicu Vilijamsonu" i da želi da mu što pre postavi pitanje kada će stići rezutlati toga što mu je dostavljeno. Vekarić je ponovio da je zaštićenom svedoku srpskog tužilaštva ugrožena bezbednost, a ranije je ukazano da je bilo pokušaja da ga ubiju.

 

Taj čovek je u večerašnjoj emisiji Radio-televizije Srbije opisao kako je sa lekarima učestvovao u operaciji vađenja srca jednog mladića za koga kaže da je bio starosti oko 20 godina i da nije bio Albanac.


"Levu ruku sam stavio na njegove grudi i počeo da režem. Mladić nije bio Albanac, otimao se i dozivao boga. Pošto sam ga posekao negde na polovini počeo je da vrišti i tu je izgubio svest ili je umro...", rekao je zaštićeni svedok.

Kako je naveo, zaštićeni svedok, predstavljen kao bivši borac Oslobodilačke vojske Kosova, srce je nakon vađenja stavljeno u jedan frižider, a potom vozilom marke "volvo" tamno zelene boje prebačeno na jedan aerodrom kod Tirane gde je čekao mali privatni avion sa turskom zastavom.

Zaštićeni svedok je rekao da je u toj kući na severu Albanije tokom operacije vađenja srca tog mladića bilo prisutno više njegovih nadređenih iz OVK od kojih mu je jedan odao priznanje zbog toga što je uradio.

"Jedan od njih mi je rekao svaka čast, takvi nam vojnici trebaju na Kosovu", rekao je zaštićeni svedok, čiji je glas i izgled bio promenjen tokom emitovanja njegovog iskaza.

Tužilaštvo, koje već 16 meseci proverava slučaj, smatra da je iskaz istinit i šokantan.

Istraga o ovom zločinu vodi se u Beogradu i Briselu - srpsko tužilaštvo smatra da je više od 300 zarobljenika prevezeno sa Kosova u Albaniju. Istovremeno, istragom po navodima Dika Martija bavi se tim Evropske unije sa istražiteljem Klintom Vilijamsonom na čelu.

Vukčević: Vilijamson upoznat sa slučajem

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za RTS da je Vilijamson upoznat sa navodima zaštićenog svedoka.

"On je pre dva meseca bio kod mene, ja sam mu ovo sve prezentovao, imamo dobru saradnju, ali od onda nismo imali komunikaciju", istakao je Vukčević. Na pitanje šta očekuje da Vilijamson sada uradi, Vukčević je odgovorio da očekuje da Vilijamson, "kao pravi tužilac, reaguje".

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da je odlučeno da se sa iskazom zaštićenog svedoka izađe u javnost kako bi se sprečilo zataškavanje.

"Ja se bojim opstrukcije, odnosno zataškavanja čitavog slučaja. Imamo loše iskustvo - imamo zataškavanje jednog izveštaja Unmika iz 2005. godine, kasnije i relativizaciju izveštaja Dika Martija", kaže tužilac Vukčević i dodaje da je bilo još nekih pokušaja zataškavanja.

Vladimir Vukčević je uveren da objavljivanjem iskaza svedoka saradnika u medijima neće biti ugrožena istraga.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.09.2012. 21:50
Ето прорадила човеку савест.Сада је то јак аргумент у свим будућим преговорима око статуса покрајине Косово и Метохија.
Ponedeljak 10.09.2012. 22:00
Mrze Srbe a vole srpske organe. Fuj!
Ponedeljak 10.09.2012. 22:32
Ostaje pitanje šta radi tužilaštvo za ratne zločine???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online