Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.10.2012.
16:21
Beta A

Žena u Srbiji je "dekoracija demokratije"

Nasilje nad ženama je u porastu u Srbiji, a na pogoršanje njihovog položaja utiče više faktora, poput porasta uticaja crkve i siromaštva, rečeno je danas u debati o pravima i položaju žena organizovanoj u okviru Nedelje ponosa.

 Položaj žena je dekoracija demokratije
 

U Srbiji je "ogroman porast nasilja" nad ženama, rekla je osnivačica feminističkog kulturnog centar "BeFem" Jelena Višnjić i dodala da je svaka treća žena izložena nekoj vrsti nasilja, psihičkog ili fizičkog.

Prema njenim rečima, u Srbiji je vidan porast uticaja crkve i patrijarhalnih stereotipa, a položaj žena se neminovno pogorašava i zbog siromaštva.

Ona je ocenila da u Srbiji vlade, suočavajući se sa socio-ekonomskim problemima, potiskuju u drugi plan pitanje položaja žena čija su prava, kako je ocenila, vrsta "dekoracije demokratije".

Višnjićeva je ocenila da je predstavljanje položaja žena u medijima danas višeslojno i da manipulacije nisu toliko izražene, ali da su prisutne.

"Suočeni smo sa formiranjem novog ženskog identiteta koji je najizraženiji u modnim i zabavnim emisijama", rekla je Jelena Višnjić i dodala da političke emisije najmanje govore o identitetu žena.

U debati je ukazano na percepciju lezbejki u javnosti, odnosno da se o njima retko govori nezavisno od LGBT populacije.

Atkivistkinja Romsko-ženske mreže iz Niša Vera Kurtić je rekla da su lezbejke potpuno nevidljive i da je mnogim ženama lakše da kriju svoju seksualnu orijentaciju povinujući se tradiconalnoj ulozi.

Bojana Ivković iz organizacionog odobra "Parade ponosa" rekla da lezbejke nailaze na teškoće u prihvatanju i u okviru lezbijske zajednice, dok ih društvo doživljava uglavnom kao heteroseksualne osobe.

Vera Kurtić je rekla da pripadnici seksualnih manjina u manjim gradovima i selima potpuno izolovani dok oni koji žive u glavnom gradu mogu da računaju na neki vid podrške i mesta za okupljanje poput klubova.

U okviru debate o identitetima, centrima i marginama koordinator grupe "Gejten" Milan Đurić je rekao da tradicionalna podela na muški i ženski pol za neke ljude nije dovoljna.

On je naveo da postoje dva pravca kada je reč o rodnom identitetu zavisno od toga da li se tumači kao nešto što je određeno genetskim nasleđem ili pravilima nastalim na osnovu ljudskog iskustva.

Prema njegovim rečima, u sagledavanju identiteta važno je u obzir uzeti i različite kulturne kontekste, tako da se identitet može sagledati kao skup najrazličitijih faktora - biloškog, sociološkog i kulturnog.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 12:48
Po ovim ženskim organizacijama najveći problemi su oblasti lezbejstva, i žena formiranih za zabavu. To je samo maskiranje stvarnih problema žena, pravih žena, majki u srpskom društvu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online