Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2012.
10:44
Novostionline A

Teroristi u srpskom kompjuteru

Podatak da Srbija u svom vlasništvu ima jedinstvenu databazu svih svetskih terorista i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, u najmanju ruku zvuči neverovatno. Još više je u domenu naučne fantastike nedavno predstavljeni program, sposoban da upoređuje sličnost lica i na osnovu pomenute baze podataka otkriva kriminalce.

Fakultet bezbednosti i Matematički fakultet stvorili jedinstvenu bazu podataka kriminalaca. Uskoro softver za prepoznavanje lica. Primena u policiji, vojsci, školama

Uz pomoć sistema nazvanog 2TOC search“, u vrlo bliskoj budućnosti, rad policije, vojske, BIA i drugih bezbednosnih organizacija mogao bi da doživi revoluciju. Postalo bi skoro nemoguće da, na primer, terorista Al Kaide uđe u Srbiju neopaženo. Takođe, mogla bi da se podigne sigurnost u školama, bankama, na utakmicama... Nažalost, nijedna državna institucija već godinama ne pokazuje interesovanje da taj sistem primeni u praksi, iako za to nisu potrebna skoro nikakva ulaganja.

Prave bazu od 2007.

 

Projekat stvaranja jedinstvene baze terorista i organizovanog kriminala počeo je 2007. godine. Nastao je kroz saradnju Matematičkog fakulteta i Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i podršku Evropskog centra za studije bezbednosti iz Garmišpartenkirhena u Nemačkoj "Džordž C. Maršal“. Naučni rad o tome objavljen je u jednom od najprestižnijih svetskih naučnih časopisa „Društvene nauke i kompjuteri“.

Značaj ove baze podataka je u tome što ona ima znatno veću količinu podataka od primarnih baza državnih institucija, kaže profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović, koji je jedan od tvoraca projekta.

To znači da se u njoj ne nalaze samo kriminalci sa nacionalnih ili Interpolovih poternica, već svi oni koji su bili osuđivani ili imali veze sa drugom stranom zakona.

Trifunović objašnjava da kada bi se na našoj granici pojavili članovi Irske terorističke organizacije koji su odležali u zatvoru zbog nekog zločina, klasična policijska provera ne bi dala rezultate, jer se oni više ne nalaze na poternicama. S druge strane, ova baza bi ih prikazala kao potencijalnu pretnju zbog prošlih kriminalnih radnji.

"To ne znači da će nekome biti ugrožena prava ili da će biti uhapšen, već se na taj način daje signal bezbednosnim strukturama da na njih obrate pažnju", nastavlja profesor Darko Trifunović.

"Najbolji primer značaja ovog sistema su obimni podaci koje poseduje o članovima vehabijskog pokreta u regionu. Mnogi od njih nemaju nikakav razlog da se nalaze na poternicama policije, ali bez sumnje mogu da predstavljaju potencijalnu terorističku pretnju."

Korak dalje u primeni databaze učinili su studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu. Oni su nedavno završili probne verzije programa sposobnih da prepoznaju crte lica, a zatim da ih na osnovu matematičkih proračuna upoređuju.

Profesor Trifunović smatra da je potencijal celog projekta izuzetno veliki.


- Dolazili su nam ljudi iz obavešajnog sektora IBM da pogledaju šta smo stvorili, a mi sami ne znamo to da cenimo - kaže Trifunović.


- Srbija bi čak mogla ozbiljno i da zaradi na ustupanju ovog sistema drugim zemljama. Radi se o stotinama hiljada evra godišnje zarade.

 

- Svakom licu pridružen je odgovarajući kod, tako da se poređenjem kodova može sa izvesnom tačnošću ustanoviti da li je lice sa fotografije neko od lica koje se nalazi u postojećoj bazi.

- Ideja je da se na svakom licu uoče istaknute tačke, lendmarkovi, koje se zatim odgovarajućim matematičkim transformacijama pretvaraju u kod - kaže dekan Matematičkog fakulteta prof. dr Miodrag Mateljević.

Profesor Mateljević je najavio da će uskoro biti izrađena android aplikacija, koja će spojiti "TOC search“ bazu i program za prepoznavanje lica i omogućiti da se sve to smesti na mobilni telefon. To otvara mogućnost korišćenja na terenu, posebno na graničnim prelazima, aerodromima, obezbeđivanju javnih skupova, manifestacija, sportskih događaja, ali i u bankama, školama i drugim javnim objektima.

"Zamislite da svaka banka bude povezana sa bazom podataka. Zajedno sa programom za prepoznavanje lica to bi omogućilo da svaki put kada se pojavi neka osoba sa kriminalnom prošlošću osoblje bude na vreme obavešteno", zaključuje Trifunović.

Po sličnom principu, kontrola krimogenih grupa mogla bi da se primeni u svakom objektu sa uređajima za snimanje.

Olimpijsko zlato

 

Potencijal baze podataka najbolje se vidi kroz njenu upotrebu na svetskim manifestacijama. Ona je već korišćena u svrhe obezbeđenja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, Svetske izložbe u Kini 2010. i tokom obezbeđivanja Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. U Pekingu su tri osobe uz pomoć 2TOC search“ baze podataka primećene kao potencijalna opasnost, a kasnije su uhapšene kada se ispostavilo da planiraju terorističke napade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online