Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 05.01.2013.
12:05
D. Dekić - Vesti A

Hapse Čedu zbog Hipo banke?

Priča o velikoj aferi u Hipo Alpe Adrija banci mogla bi da, poput bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, pokosi i neke srpske političare, a nezvanično se čuje da se na "crnom spisku" nalazi i Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije.

PROZVAN ZBOG KREDITA: Čedomir Jovanović sa suprugom Jelenom, direktorom firme Agroposlovi

Kako javljaju beogradski mediji - zbog sumnji da je putem kredita pran novac, austrijsko Ministarstvo finansija uveliko ispituje milionske kredite koje je ta banka odobrila srpskim tajkunima i političarima.

Podsetimo, sumnjivi poslovi su do 2009. dosegli su neverovatnih skoro 50 milijardi evra i gotovo uništili banku. Austrija je bila prinuđena da nacionalizuje banku, a u Beču je formiran tim od 100 istražitelja.

Čedomir Jovanović je prema informacijama koje prenose beogradski mediji, na ime firme Fidelinke (poznata fabrika testa) uzeo dva kredita za 8,5 miliona evra i te finansijske transakcije su navodno predmet istrage.
 

O "bogatstvu bez pokrića" lidera LDP-a se godinama govori, a odnedavno spekuliše da bi upravo poslovi sa Fidelinkom mogli da budu predmet istrage u Srbiji.

Na pozive naprednjaka da kaže odakle mu pare za kupovinu Fidelinke, Jovanović je uoči Nove godine odgovorio "da je reč o zakupu nekih segmenata od strane Agroposlova, a da je proizvodnja pokrenuta kreditima kod poslovnih banaka pod komercijalnim uslovima".

Čedomir Jovanović tokom izborne noći
 


Vlasnik Agroposlova je firma SHSF, u kojoj Jovanović ima 45 odsto akcija. Međutim, juče se niko nije oglasio ni iz tog preduzeća, ni iz LDP-a.  Javnost se godinama bavi bogatstvom ovog političara mlađe generacije koji je osim kratkog bavljenja novinarstvom mnogo poznatiji po tome što se njegova radna knjižica već više od decenije nalazi isključivo u institucijama države i sumnji da mu je bogatstvo mnogo veće od plate koja iznosi oko 1.000 evra.

Mediji su ga "hvatali" u skupocenim kupovinama - odela, brendiranih majica, satova, a javna je tajna da na letovanje na grčko ostrvo Mikonos odlazi sa porodicom privatnim avionom, što mu je vicepremijer Aleksandar Vučić otvoreno rekao sa skupštinske govornice u julu prošle godine.

U štampi se pojavila i fotografija obnaženog do pasa preplanulog Jovanovića na najvišem južnoameričkom planinskom vrhu Akonkagva. U LDP-u su tada rekli da je planinarenje skrivena strast njihovog lidera, što godinama i radi, ne komentarišući procene planinarskih društava da takvo zadovoljstvo može da košta i do 120.000 evra.

LUKSUZ: Telohranitelji i skupa vozila
 


Jovanović je ušao u medije sa studentskim protestima protiv izborne krađe na lokalnim izborima 1996, a potom munjevito napredovao u Demokratskoj stranci u koju se učlanio dve godine kasnije. Mnoge je iznenadio njegov izbor za šefa poslaničkog kluba DOS-a, jer osim što je bio bez iskustva u institucijama, tek je prešao 30. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića bio je kratko i potpredsednik srpske vlade. Godinama je u medijima dovođen u vezu sa zemunskim klanom čiji su pripadnici optuženi za atentat na Đinđića, ali je to negirao.

U medijima je objavljivano da ima stan u novobegradskom Bulevaru Zorana Đinđića, stan u Takovskoj u centru Beograda, vilu u zemunskom naselju Pregrevica, a da iznajmljuje skupocenu vilu na Dedinju. Čulo se i da ima dva crna micubiši džipa, audi, kao i skupo privatno obezbeđenje.  Jovanović se uglavnom branio rečima da živi u Srbiji "progonjen kao zver" i da je "kao na frontu".

 

Prikrivanje imovine

 

Krajem 2011. godine Čedomir Jovanović se sa Božidarom Đelićem našao na udaru Agencije za borbu protiv korupcije jer nije prijavio svu imovinu, a agencija je tražila da se protiv njega podigne krivična prijava. Tada je u imovinskoj karti naveo da prima poslaničku platu nešto veću od 115.000 dinara, automobil tojota prijus i motocikl honda, depozit i štedni ulog u bankama u zemlji ili inostranstvu, kao i da je vlasnik 1.000 akcija u Kombinatu aluminijuma Podgorica, čija je nominalna vrednost 7.000 evra i 50 odsto preduzeća Radna grupa. U LDP-u su pravdali lidera nesporazumom zbog "novog zakona i novih instituta", na čemu se sve završilo.


Spisak bivših saradnika

 

LDP i Čedomira Jovanovića je napustilo šest poznatih imena, njegovih saradnika. Osipanje je krenulo 2007, od bivšeg šefa državne bezbednosti Gorana Petovića koji je tada za LDP rekao da je "privatno preduzeće u Jovanovićevom vlasništvu". Par meseci kasnije je otišao i glumac Branislav Lečić kada je nedavno ukazao da u LDP-u ne postoji demokratija i da je "Čeda od stranke napravio firmu". LDP su napustili dramaturg Biljana Srbljanović, istoričar Nikola Samardžić, poslanik Slobodan Maraš, a veliki udarac bio je odlazak Vesne Pešić i nedavno Nenada Prokića koji je Jovanovića optužio za izborni poraz, manjak partijske demokratije i blokadu partijskog računa.

 

U Hipu ne znaju za istragu

 

Hipo Alpe Adrija banka je juče saopštila da nema zvanične informacije o navodnoj istrazi kredita koje je ta banka odobravala srpskim biznismenima.
"Ako postoji ili bude postojala bilo kakva istraga u vezi sa poslovanjem Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji, predstavnici banke će biti na raspolaganju nadležnim organima, kako bi bile utvrđene sve činjenice i istraga uspešno okončana", saopštila je Hipo Alpe Adrija banka, ističući "da u potpunosti posluje u skladu sa zakonima i propisima Republike Srbije".


Milionski krediti za srpske tajkune

 

Pozivajući se na istražni tim u Austriji, Portal Seebiz.eu je objavio da je poslovanje Hipo banke pod istragom u čitavom regionu, a u Beču se istražuje kako je Hipo Alpe Adrija banka odobrila milionske kredite srpskim tajkunima Miroslavu Miškoviću, Draganu Đuriću, Danku Đuniću, Miliji Baboviću, Milu Đuraškoviću, Đorđiju Nicoviću, Radoslavu - Laletu Sekuliću, ali i Dušanu Bajatoviću, direktoru Srbijagasa.


Portal navodi da postoji sumnja da je odobravanje 109 kredita preko Srbije u stvari bilo pranje novca, a da su domaći biznismeni, ali i javna preduzeća, poput Srbijagasa novac dobijali direktno preko centrale u Klagenfurtu i ispostave u Srbiji. Veze Mišković-Šarić su u austrijskoj štampi pominjane još pre skoro tri godine, a sumnja se da se firma Blok 67 asosijejts, koja je gradila naselje Belvil u Beogradu dobila naveći kredit u iznosu od 140,9 miliona evra.

Navodno, to stambeno naselje izgradili su Mišković i odbegli narko-bos uz pomoć of-šor kompanija, a preko Hipo banke. Mišković je u pritvoru, kao i Đurašković zbog "putarske afere", a Lale Sekulić zbog afere Agro banka.

Prema informacijama portala Seebiz.eu, Mišković je uzeo sedam kredita u iznosu od 210,8 miliona evra, Milija Babović tri vredna 80,3 miliona, vlasnik Zekstre Dragan Đurić dva od 7,7 miliona, a po jedan Danko Đunić 24,6 miliona, Đorđije Nicović 3,5 i uhapšeni Đurašković 3,7 i Sekulić 3,4 miliona.

POVEZANE VESTI

Subota 05.01.2013. 13:02
И да му оставе кревет испод Мишковићевог ! Навикао да му дуд ... па није у реду да се пати без тога! Само ће Мишко морати да се пази да га овај не навуче... Мислио сам на бело!
Subota 05.01.2013. 13:48
Da bi Ceda, Miskovic i drugi kriminalci bili kaznjeni kako zasluzuju potrebna je pravna drzava i postena vlast.Posto Srbija nema nista od toga,tako ce se i ovi lopovi izvuci nekaznjeno,kao i mnogi drugi.Vrana vrani ne vadi ociju.
Subota 05.01.2013. 15:25
Srpska drzava se odrekla Srba u Hrvatskoj,pa se odrekla Srba u BH,pa se odrekla Srba u CG,sada se odrice Srba na Kosovu.Da li su sada na redu Srbi iz Raske oblasti ili Vojvodine?Kada ce doci na red Beogradjani???Hoce li i tada Srpska drzava reci:mi tu nemozemo nista, to je realnost??/////
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online