Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.08.2013.
01:47
J. Arsenović - Vesti A

Puna mreža kriminala

Policija intenzivno vodi istrage o poslovanju Fudbalskog saveza Srbije i dva najveća domaća fudbalska kluba Crvene zvezde i Partizana!

Posebnu pažnju policije trenutno privlači izgradnja Kuće fudbala u Staroj Pazovi, ali se sumnja da su se najveće pronevere i utaje poreza dešavale prilikom prodaje igrača dva najpopularnija kluba, kada je navodno nestalo čak 50 miliona evra!


Prema pisanju beogradske štampe, pre 20 dana operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) počeli su sa proverom raznih prijava protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS), a početkom ove nedelje, u ponedeljak, inspektori su došli u prostorije Saveza kako bi detaljno proverili svu dokumentaciju.

Da li je dolijao moćni Tole?

Mnogobrojni kritičari FSS i njenog čelnog čoveka skeptični su da bi ova istraga, za početak, mogla dovesti do smene, do sada nesmenjivog Tomislava Karadžića. Na ovog dugogodišnjeg čelnika FSS ukazuje se prstom iz raznih klubova i navijačkih redova, ali kada dođe do glasanja na skupštini FSS, Karadžić dobija podršku svih prisutnih delegata. Na prošlogodišnjim izborima za novi četvorogodišnji mandat, čak niko nije smeo da mu izađe na crtu, pa je bio jedini kandidat.


Rasipanje na sve strane

Od početka je Kuća fudbala izazivala oprečna mišljenja da li je u vremenima opšte nemaštine, kada nema novca za ulaganje u fudbalski podmladak, u renoviranje ruiniranih stadiona, pametno da se krene u izgradnju skupog projekta u Novoj Pazovi.
Kuća fudbala, koju predsednik FSS Tomislav Karadžić doživljava kao svoj "spomenik za života", sastoji se od šest terena i zgrade sa hotelom, salom i teretanom, a koštala je čak 14 miliona evra.
Za to vreme Srbija pada na Fifinoj list najboljih reprezentacija i trenutno je na 36. poziciji.


Saslušani Toplica i Zečević

Policija proverava i članove uprave Zvezde i Partizana u prethodnih 10 godina. Među saslušanima su i Toplica Spasojević, nekadašnji predsednik Zvezde i Žarko Zečević, nekadašnji generalni sekretar Partizana. U svojstvu građanina su do sada saslušani Ivan Adžić, Boban Petković, Dejan Rambo Petković, Andrija Kleut, Goran Vasiljević, Pavle Ninkov, Nenad Kovačević.

Bez obzira što se na velika medijska vrata, a očito iz istih policijskih izvora, skreće pažnja javnosti da je sadašnja vlada spremna da u okviru borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije zađe i u zakulisne poslove srpskog fudbala, poznavaoci su oprezni da bi trud mogao da donese rezultat koji bi vodio ka ozdravljenju omiljenog sporta. Posebno se ističe uvezanost uprave klubova, politike, navijačkih grupa i mafijaških krugova angažovanih u preprodaji igrača, ali i podseća da ni dosadašnje istrage, a bilo ih je dosta, nisu donele rezultate.


- Ne verujem da ove istrage mogu biti početak ozdravljenja srpskog fudbala. To su sve prazne priče i bacanje prašine u oči. To je Gordijev čvor koji nije nastao od juče već traje decenijama i bojim se da je to jedan zatvoreni krug, jer svako svakog ima zbog nečeg, pa se niko ne usuđuje da taj krug razbije. Stradaće neki baštovan, portir ili šofer, ali ne i glavni igrači, jer mi već decenijama lopovluk nazivamo sposobnošću - skeptičan je Ivan Golac, bivši igrač i trener Partizana.


Kako su se trošile pare za Kuću fudbala govori podatak iz istrage da je FSS kupio nameštaj od Simpa za 520.000 evra, odbacujući ponudu Ktitora koja je bila jeftinija za 120.000 evra!
Pod policijskom lupom su i tokovi novca u FSS, krediti i pozajmice, tenderi za gradnju fudbalskih objekata širom Srbije, kao i poslovanje agencije Saveza pod nazivom "Plavi, plavi".


Druga istraga, o transferima u najvećim klubovima traje već duže vreme, a krajem prošle godine prešla je u ruke posebno formirane Radne grupe. O kojim je transferima reč za sada se ne govori, ali izvori iz istrage najavljuju rezultate već od septembra. Nedavno je "Politika" objavila istraživanje po kojem je Partizan za poslednjih deset sezona zaradio na transferima 88 miliona evra, dok je Zvezda u istom periodu inkasirala 68 miliona evra.


Gde je taj novac, ako oba kluba traže pomoć od države, u Partizanu kasne plate i nema para za stanarine za igrače, a Crvenoj zvezdi konstantno prete blokade računa, pitanja su koja će nam možda ponuditi aktuelne istrage. Da li će dovesti do optužnica protiv najodgovornijih već je teško poverovati, pa čak i u tom slučaju, oni najsumnjičaviji podsećaju na slučaj Dragana Džajića kojeg je od krivičnog gonjenja abolirao predsednik države Tomislav Nikolić?


Slabost političara prema fudbalu prisutna je na svim kontinentima, ali se u jednoj Engleskoj gde klubovi imaju svoje vlasnike svako stavlja na mesto koje mu pripada, dok u Srbiji nema kluba u čijim upravama ne sede političari. Ivan Golac navodi priču sa Ostrva kada je tadašnji premijer Džon Mejdžor, kritikujući igru svog omiljenog Čelzija, dobio oštar odgovor vlasnik kluba: "Nisam znao da je prvi premijer rešio sve probleme u državi, pa je sada prešao na fudbal".

POVEZANE VESTI

Subota 17.08.2013. 13:52
Sto se fudbala tice to je lako za pocetak skloniti Karadzica i kompaniju jer losije nemoze biti ! A ako bi se promenila i ova izdajnicka vlada. Srbiji i nasem omiljenom fudbalu bi krenulo na bolje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online