Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.10.2013.
21:23
Beta A

Sajam knjiga: Potukli se fanovi pesnikinje i "gej muzičara"

Koliko su knjige i poezija na ceni u našem narodu, da su ljudi svojim telima spremni da brane pisanu reč, pokazalo se na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga. Na dva štanda, jedan do drugog, prema planu je u utorak, nešto iza 17 časova, trebalo da istovremeno budu održane promocije pesničkih knjiga. Međutim, pasionirana publika dvoje poeta nije imala strpljenja za konkurenciju, tako da je došlo do huškanja i ćuškanja, pa je morala da reaguje i policija, pišu beogradski mediji.

U zakazano vreme počele su dve promocije, na štandu Udruženja pisaca “Poeta” i onom izdavačke kuće “Nova Poetika”. Na prvom je svoju zbirku poezije “Oči govore” trebalo da predstavi pesnikinja Gordana Ana Dabić, a na drugom uspešni internacionalni flautista Dragan Karolić svoje autobiografsko izdanje “Memoari jednog gej muzičara”.

Foto: Ilustracija

Čim je program krenuo, govornici su mikrofonima pokušali međusobno da se nadglasaju, uz navijanje i dobacivanja sa strane. Očevici kažu da su pale i teže reči, poletele plastične čaše, pa su čak i jedne naočare za vid završile na podu.

Ozbiljniji fizički obračun sprečila je policija, koja se relativno brzo pojavila na mestu književnog okršaja, piše ''Telegraf''.

''Problem je nastao zbog toga što su se dva ozvučenja nadjačavala i posetioci su počeli da se svađaju i koškaju. Nažalost, zbog ovog incidenta bili smo primorani da promociju jedinog ovdašnjeg gej pesnika prekinemo petanestak minuta pre kraja'', kaže za ''Telegraf'', Lazar Janić, programski urednik izdavačke kuće “Nova poetika”.

Da u svetu književnosti strasti i nadahnuća neretko nadvladavaju sujeta i netrpeljivost dokaz je još jedan ozbiljan verbalni sukob koji se na Sajmu, u hali Borislav Pekić u ponedeljak, zbio između popularnog subotičkog pisca i blogera Slobodana Vladušića i književnog kritičara Gorana Lazičića.

Prema rečima Vuleta Žurića, predsednika Srpskog književnog društva, do nesuglasica je došlo između dvojice zakletih intelektualnih suparnika, na tribini “Politika Itake” održanoj u čast 120 godina od rođenja Milša Crnjanskog.

''Njih dvojica imali su nastavak svoje davno započete žustre polemike, što nije nimalo neuobičajeno na domaćoj književnoj sceni. Srećom, sve se završilo samo na teškim rečima. Jedina posledica koja je ostala jeste gorak ukus u ustima svih koji su ovom verbalnom sukobu prusustvovali'', objašnjava Žurić za taj portal.

POVEZANE VESTI

Subota 26.10.2013. 21:58
Хаха...гле ироније, ``познати флаутиста``...па сви су они флаутисти, само је неко мање, а неко више познат.
Subota 26.10.2013. 23:22
Ako su akademski gradjani zamenili verbalne argumente fizickim, onda su tenzije u ovom drustvu na vec vrlo opasnom nivou...
Nedelja 27.10.2013. 19:09
I sramota
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online