Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 15.11.2013.
13:48
Đ. Barović - Vesti A

Osam svedoka za genocid nad Srbima

Srbija će izvesti osam svedoka u mesec dana rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Hrvatske i protivtužbi Srbije za genocid, saznaju "Vesti". Od njih osmoro, samo je jedan ekspert - direktor Veritasa Sava Štrbac, koji je aktivno učestvovao i u pripremanju kontratužbe.

Srbija će izvesti osam svedoka u mesec dana rasprave pred Haškim tribunalom po tužbi Hrvatske i protivtužbi Srbije za genocid
 

Glavna usmena rasprava pred Haškim sudom zakazana je za 3. mart 2014. godine, saznaje list "Politika". Ovim su šanse na vansudsko poravnjanje faktički svedene na minimum, a konačna potvrda će uslediti krajem ovog meseca kada bi šefovi dva pravna tima trebalo da utanače sve detalje budućeg procesa.

Sava Štrbac je potvrdio da će u ime Srbije predočiti svoju ekspertizu suštine genocida Hrvatske nad Srbima.

- Moja ekspertiza je već dostavljena Sudu pravde, a baviće se suštinom kontratužbe Srbije i kontinuiteta zločina nad Srbima u Hrvatskoj koji vodi još iz Drugog svetskog rata. Poenta mog svedočenja je da predočim sudskom veću da operacija Oluja sadrži apsolutno sve elemente iz definicije o genocidu Ujedinjenih nacija, otkriva Štrbac.

Dokazi o zločinima

U dokumentu koji je Srbija podnela međunarodnom sudu pravde nalaze se podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tokom operacija "Bljesak" i "Oluja".

Ostalih sedam svedoka će do poslednjeg trenutka biti pod zaštićenim merama, kao i 12 svedoka, koliko će izvesti Hrvatska. Zareb će imati tri eksperta, a kako su neki mediji obelodanili, među svedocima će se naći i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora Srbije.


Štrbac ne zna da li će se Biserko zaista pojaviti pred Sudom pravde, ali u tome ne vidi ništa loše.


- Pred sudom se može pojaviti svako ko je pozvan i to želi, ali on mora govoriti istinu, a svako svedočenje će proći ocenu i sudija i javnosti,ističe Štrbac i dodaje da su jako male šanse da ne dođe do sudskog postupka.


- Krajiškim Srbima ovakav rasplet najviše odgovara, jer bi svako vansudsko poravnjanje išlo njima na štetu. Hrvatska je podlegla pritisku ne samo oko pola miliona svojih ratnih veterana, već i stavu Katoličke crkve koja je izričito zahtevala da Zagreb ostane pri tužbi. Verujem ipak da će Srbi kroz ovaj proces dobiti sudsku potvrdu da je protiv njih počinjen težak zločin u rangu genocida, zaključuje Štrbac.

POVEZANE VESTI

Petak 15.11.2013. 16:29
Лично бих највише волео да до суђења заиста дође, па како год пресудили барем ће свет чути истину о хрватским злочинима. Иначе континуитет злочина над србима почиње још од првог, а не од другог светског рата. Хрвати су у 1. св. рату починили страшне злочине у Мачви под командом аустроугарске војске, а кованица "Србе на врбе" је тад и настала.
Petak 15.11.2013. 16:30
eto koliko mi ovo uzimamo za ozbiljno oni imaju 3 eksperta a mi samo jednog .. ! zato su krvati i dobili rat jer su sve radili ozbiljno , a mi NE !
Subota 16.11.2013. 07:11
Volim da do ovoga dodje, jer nikada nece biti mira izmedju srpskog i hrvatskog naroda dok istina ne izidje na videlo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online