Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.03.2010.
12:26
Tanjug A

Od kriminalaca oduzeta imovina u vrednosti 100 miliona evra

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da se procenjuje da je u prvoj godini od primene zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela vrednost privremeno ili trajno oduzete imovine oko sto miliona evra, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovio da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije državni prioritet.

Misija OEBS u Srbiji i ambasada SAD organizuju raspravu o prvoj godini primene zakona o oduzimanju imovine
 

"U ovom trenutku predstavnici Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom preuzimaju još jednu u nizu kuća saradnika Darka Šarića, (osumnjičenog za šverc više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike), površine 300 kvadratnih metara na Tatarskom brdu u Sremskoj Kamenici, koja se vodi na Velička Tošića", rekla je ministarka Malović.


Ona je na okruglom stolu u organizaciji Misije OEBS u Beogradu o uspesima i izazovima tokom prve godine primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, rekla da je juče preuzet objekat površine 140 metara kvadratnih u Šilerovoj ulici u Zemunu koji se vodi na Lanu Popović, nevenčanu suprugu Darka Šarića.

Ministarka je navela da je Direkcija do sada, nakon okončanja sudskog postupka, u dva slučaja trajno oduzela imovinu stečenu izvršenjem krivicnog dela, kao i da je za godinu dana privremeno oduzeto 15 kuća, 27 stanova, osam lokala i veći broj automobila, a na računu Direkcije su privremeno oduzeta novčana sredstva u iznosu oko 700.000 evra i dva miliona dinara.

Malovćeva je dodala da je prošlog petka, na Bežanijskoj kosi u Beogardu preuzet stan koji se vodi na Sonju Čabarkapu, vanbračnu suprugu Gorana Sokovića, takođe, Šarićevog saradnika.

Ministar Dačić je precizirao da je jedinica za finansijske istrage pri MUP-u od početka rada, u junu prošle godine, identifikovala i prikupila dokaze o nelegalno stečenih oko 300 stanova, kuća, poslovnog prostora i garaža, oko 100 automobila, motora i teretnih vozila, devet miliona evra i četiri miliona dinara.


On je istakao da su međunarodna saradnja i dobra saradnju organa na unutrašnjem planu osnovni preduslovi za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala.


Na skupu je ocenjeno da se rezultati primene Zakona, s obzirom na činjenicu da se primenjuje godinu dana, mogu smatrati veoma dobrim, ali je i ukazano na neophodnost transparentnosti u pokazivanju javnosti na koji način se koriste sredstava od oduzete imovine.

Ministarka Malović je rekla da će imovina koja bude oduzeta, biti upotrebljena za jačanje borbe protiv kriminala, i to za opremanje Jedinice za finansijsku istragu, sudova i javnih tužilaštava i Direkcije, kao i za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.


Skupu, koji, kako je rečeno, treba da uspostavi aktivni dijalog među ključnim nosiocima Zakona, prisustvovala je i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, predsednica Vrhovnog kasacinog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, koja je ukazala da se prilikom poslednjeg opšteg izbora sudija, vodilo računa da se suzbiju veze pojedinih nosilaca pravodusnih funkcija i ljudi iz organizovanog kriminala.


Zamenik šefa Misije OEBS u Beogradu Tomas Mur istakao je u uvodnom delu da će ta organizacija nastaviti da prati primenu Zakona i da pruža podršku svima koji su zaduženi za primenu tog veoma važnog propisa u borbi protiv organizovanog kriminala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online