Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.09.2014.
08:26
D. N. Petrović - Vesti A

Sever KiM sigurna kuća za kriminalce

Posle prošlonedeljnog brutalnog zločina u Lešku kod Leposavića na Kosmetu, kada je Đorđe Radomirović (22), kriminalac i begunac iz Novog Pazara, bez ikakvog razloga ubio Marka Vulovića (30), vlasnika kafića Tajm i teško ranio njegovog brata Mladena Vulovića (29), građani severa Kosmeta glasno pokazuju ogorčenost činjenicom da je ovaj deo Srbije postao utočište za kriminalce.

Mesto Lešak na Kosovu i Metohiji: Kriminalci ne daju mira meštanima
 

Računa se da se samo na severu Kosmeta skriva između 200 i 300 kriminalaca, ne samo iz Srbije, već i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i Rusije, Bugarske i Rumunije. Narod je zbog toga ogorčen, kaže Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak.


- Zaprepašćeni smo, ali ne i iznenađeni zločinom. Lešak, Leposavić, Zubin Potok i ceo sever Kosmeta već godinama su siguran azil za begunce od pravde iz cele Srbije, posebno obližnjih gradova Raške, Kraljeva, Novog Pazara. Toliko ih se namnožilo da ne možemo mirno da živimo od njih, a među omladinom regrutuju jatake i kriminalce. Ne prođe ni mesec dana da ne dođe do pucnjave ili ubistva - žali se Stefanović.
 

Kosovska policija nema kontrolu

- Da Kosovska policijska služba nije pod kontrolom Prištine i da je bolje organizovana, svi begunci bi se lako locirali, uhapsili i vratili odakle su došli - kaže za "Vesti" jedan bivši pripadnik MUP Srbije iz Kosovske Mitrovice.


- Na žalost, zbog nerešenog statusa Severa, loše bezbednosne situacije i nesposobnosti KPS, beguncima će Sever još dugo biti "dobar azil". U međuvremenu će pristizati i novi kriminalci - kaže naš sagovornik.

On dodaje i da dok je srpska policija bila u ovom mestu, iako nije smela javno da ih hapsi, situacija je bila donekle lakša.


- Sada su bez ikakve kontrole, jer Kosovska policijska služba nema snage da im stane na put i vrati u Srbiju. Godinama tražimo da se u Lešku otvori policijska stanica, da se hapse kriminalci, ali naši apeli ostaju bez odjeka - dodaje ogorčeni Stefanović.


Opšte je poznato da čim se u Novom Pazaru dogodi ubistvo, ubice "preko brda" seoskim putevima beže za Zvečan, Zubin Potok, Kosovsku Mitrovicu i Leposavić, za šta je potrebno manje od pola sata. Granična policija i Žandarmerija ne mogu da pokriju administrativnu liniju od nekoliko stotina kilometara, koja je uglavnom - šuma.


Pre nekoliko godina u Novom Pazaru Mujo Gegić iz Tutina, koji je bio plaćeni ubica, likvidirao je u centru grada Semira Hodžića i Sadika Keru. Dok je policija krenula u poteru, već je bio na Kosovu. Odatle se lako prebacio do Peći i Tirane, a potom u Italiju, odakle se kriminalnim kanalima prebacio u Nemačku, gde je u Bilefeldu počinio naručeno ubistvo Eska Biševca iz Novog Pazara i Mirhana Trepolovca iz BiH. Tamo je uhapšen i osuđen na doživotnu robiju.


Na Kosmet su pobegli kako se veruje ubica bračnog para Radosave i Miodraga Mutavdžića iz Novog Pazara, taksiste Mirze Radonjice, vlasnika menjačnica Haruna Alića i Enesa Ajdivnoića. Darijan Musić je posle ubistva manekenke Aleksandre Červenko u Novom Sadu uspeo da dođe do mosta u Kosovskoj Mitovici i dvadesetak metara mu je nedostajalo da umakne poteri i pređe most, kada su ga srpski policajci uhapsili i tajno prebacili nazad u unutrašnjost Srbije.

Ubici orden od Tačija

Kada je u Novom Pazaru počinio ubistvo, Šefko Salković je pobegao na sever Kosmeta. Postao je odbornik u Leposaviću i blizak saradnik Hašima Tačija. On je kasnije ubijen u blizini Leposavića, a Tači je njegovoj porodici nedavno postuhmno dodelio orden.

POVEZANE VESTI

Petak 19.09.2014. 09:27
Samo se bistrite politiku Šktske, Rusije, NATO i ............... Dok u našem dvorištu nešto veliko smrdi? Nemate komentara? Za referendum u Škotskoj koliko hoćete? Sve je otišlo u PM moji Srbi???
Petak 19.09.2014. 10:52
Sve sto ste napisali je tacno. Nazalost nijedna medijska kuca se ne baci stanjem bezbednosti koje je haoticno na severu kosova. Disciplina policije je na nuli iako se politicari hvale da su postigli neki uspeh integracijom MUPa u KPS. Juce je clan KPS pucao u sev.Mitrovici iz pistolja,pijan,ucestvovao je u tuci,dan pre toga isto je uradio njegov kolega. O tome niko ne pise. Za mesec dana je susupendovano pet policajaca KPS sa severa zbog alkohola,tuce i senlucenja sa pistoljima,KPS na severu razmislja samo kako I od koga putem mita da uzme novac iako imaju visoka primanja-I srpske penzije I kosovske plate.
Petak 19.09.2014. 11:18
Nemojte novinari da LUPATE GLUPOSTI,kriminala je mnogo više u Beogradu i Prištini pa ne pišete ovako zvučno.Tačno je da na Severu Kosova kao i celom Kosovu ima odbeglih koji se kriju.Ovde nešto mi ukazuje na to da nije slučajno ovako zvučno naglašeno,pogotovu što se potencira na bezakonje,ovo znači samo jedno SRBE NA SEVERU KOSOVA TREBA JOŠ VIŠE DISCIPLINOVATI,DOKLE.NAROD BAR 90% NJIH ZNA I KUĆE GDE STANUJU TI BEGUNCI KOJI UREDNOPLAĆAJU STANARINU.JEDINO POLICIJA KPS-a KO NEZNA A ZNAJU I ONI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online