Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
03:32
politika.rs A

Simović otkriva koji političari stoje iza ubistva Đinđića?

Specijalno tužilaštvo nada se da bi Miloš Simović mogao da rasvetli političku pozadinu atentata na premijera Zorana Đinđića, jer on navodno može da "potvrdi određena saznanja koja se odnose na domaće i strane političare, kao i na predstavnike crkve i vojske koji su u tom zločinu pružali podršku zemunskom klanu".

Miloš Simović će, najverovatnije, imati rok da tokom leta odluči da li će reći sve što zna
 

"Simović je jedina osoba, pored Milorada Ulemeka Legije, koja bi to mogla da zna", prenosi beogradska "Politika" iz dobro obaveštenih izvora.

U situaciji kada je suočen sa praktično doživotnim zatvorom, napominje izvor beogradskog lista, on će bez sumnje probati da skupo proda svoju kožu. Ako bude svedočio o političkoj pozadini atentata i o nerešenim zločinima klana, kazna mu može biti smanjena i na 20 godina, navodi sagovornik "Politike".

Umešana i jedna osoba iz crkve?!

Indicije o političkoj pozadini ubistva Đinđića, kao i o konkretnim ličnostima koje nisu u tom kontekstu pominjane na suđenju, navodno već postoje, ali se ne mogu dokazati bez svedoka saradnika.

Istražitelji imaju saznanja da su izvesni političari iz tadašnje vlasti, strani državljani i jedna osoba iz crkve znali za pripremu atentata i pružali podršku da se premijer Đinđić ukloni. Simović je, piše "Politika", čovek koji bi bio idealan da o tome svedoči, jer je bio najbliži vođi klana Dušanu Spasojeviću i Miloradu Ulemeku Legiji i bio je upoznat sa svim njihovim kontaktima, pa će ga policija, uz dozvolu suda, saslušavati o tome, kao i o drugim nerešenim zločinima.

"Simovićev iskaz ne može da utiče na činjenice koje su utvrđene pravnosnažnim presudama. On može samo da govori o novim događajima i novim ljudima. Ako to bude želeo, on će moći da dobije status svedoka saradnika", rekao je sagovornik "Politike".

Ponovljeno suđenje?

U međuvremenu, Simoviću će se, po svoj prilici, suditi ponovo zbog ubistva premijera i zbog zločina zemunskog klana, gde je osuđen na 30, odnosno 40 godina zatvora. Ako bude tražio, njemu se po zakonu mora omogućiti da se kroz novi postupak upozna sa dokazima koji postoje protiv njega. Oba suđenja bi mogla da počnu krajem godine.

Kriminalac najvećeg potencijala u rukama policije

Upitan da li bi samo reči Simovića bile dovoljne da na optuženičku klupu bude izveden neki političar za podstrekavanje na ubistvo premijera, isti izvor tvrdi da bi, u slučaju da on pet puta za godinu dana prođe poligraf sa takvom pričom, "to bio dokaz koji bi se mogao izneti pred sud".

"Malo je verovatno da postoje drugi dokazi koji bi takve ljude mogli da povežu sa atentatom”, objašnjavaju izvori "Politike", ocenjujući da je Simović kriminalac najvećeg potencijala koji je ikada pao u ruke policiji.

"Simoviću će tokom leta biti ostavljen rok da razmisli o tome da li želi da otkrije svoje tajne", zaključuje Politika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online