Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
04:15
Đ. Barović - Vesti A

Reporteri "Vesti" u zatvoru u Nišu (2): Amerikanca oduševio koncert iza rešetaka

Kada je avgusta ove godine u zatvorenom delu zatvora u Nišu nastupio Amadeus bend, među VIP zvanicama se našao i Amerikanac, Filip Bej, direktor kompanije Clean earth capital, koja radi na projektu Novi Niš.

V. Sekulić
Više nema gangova: Šetalište u krugu zatvora

Zaposleni u zatvoru kroz smeh pričaju da je bio toliko nepoverljiv da su ga jedva "uterali" u taj - strogo čuvani paviljon, a Bej je po završetku koncerta na svom Fejsbuk profilu zapisao sledeće:

Nerealno iskustvo

"Danas posle posla sam otišao u zatvor u Nišu i ispostavilo se da je to neverovatno iskustvo izvan svakog očekivanja. Srpski rok bend je svirao stotinama zatvorenika u otvorenom dvorištu u najvećem i najstarijem zatvoru južne Srbije. Gosti i zatvorenici su bili razdvojeni samo tankim konopcem. Nije bilo poluautomatskog oružja, ili pištolja u blizini. Atmosfera je bila razigrana, pozitivna i čak vrlo patriotska s vremena, na vreme. Upravnik zatvora se umešao sa zatvorenicima i šalio s njima, uvek bez pratnje. Ovo je isti zatvor koji je zatvaran, što zbog požara, što zbog velikih nereda koji su se dešavali samo pre nekoliko godina. Moje iskustvo danas je nerealno, potpuno neočekivano, čak emocionalno - i ja želim da se uskoro vratim u zatvor i da napišem priču."
I zaista je sasvim nerealan osećaj kada se za vama zalupe debela, metalna vrata najzaštićenijeg dela zatvora, kada se nađete u paviljonima u kojima su samo nepopravljivi kriminalci, višestruke ubice, silovatelji. Još nerealniji je osećaj da se šetate kroz tu masu bez ikakve zaštite ili mogućnosti da pobegnete.
- Dok Pukovnik nije preuzeo zatvor, ovo šetalište je ličilo na one u američkim filmovima o zatvorima. Gangovi, raznorazne neformalne grupe koje su prodavale drogu, telefone. Tuče su bile gotovo svakog dana. Dovoljno je da nekoga popreko pogledate, pa da imate problem. Na sreću, zakačio sam samo malo tog vremena. Više nema gangova, a i tuče su se skroz proredile. Svi se sada paze, jer znaju da ukoliko naprave neki problem sebi su najviše naudili, jer u slučaju dobrog vladanja moguće je da kaznu smanje za tri ili čak četiri godine - priča Darko Stojanović (29) iz Kraljeva.
Za ubistvo je osuđen na devet godina.

Kablovska u sobi

Darko Stojanović je smešten u C paviljon zatvorenog dela. Renovirana zgrada aprila ove godine, pa još sve miriše na novo. U sobama ih je po šestorica, a svaka ima izdvojen toalet, kablovsku televiziju.

U trenutku se okrene život

Darko je ubio čoveka 2010. godine. Kaže, vraćao se s drugarom oko pola četiri iz provoda kada ih je presrelo njih nekoliko, a nijednog nije poznavao. Onom koji ga je napao, oteo je nož i učinio to što je učinio. U presudi je navedeno da je bio "uporan u izvršenju krivičnog dela". Novinski izveštaji navode da je tog momka ubo čak devet puta.
- Klasična sačekuša, a pomešali su me s nekim drugim. Taj koji me je napao je čak pobegao, tako da sam tek ujutro, od policije saznao da je preminuo, a mislio sam da se sve završilo na tuči - priča.

V. Sekulić
Kad izađe ide u Italiju po novi život: Darko Stojanović u C paviljonu

U Kraljevu je držao pekaru i taksi udruženje i nikada ranije nije imao problema sa zakonom.
- Onda se u jednom trenutku život preokrene. U zatvoru sam oboleo od raka, pa sam bio i na operaciji, primao hemioterapije. Sada sam dobro, a doktor kaže da je to sve od stresa. Nema od čega drugog - priča.
Kaže da čini sve kako bi se preselio u poluotvoreni deo zatvora. Tamo je moguće da jednom mesečno izađe u grad, ode kući za vikend...
I dalje razmišlja o toj prokletoj noći koja mu je izokrenula život. Razmišlja i šta će kada izađe. Stric mu živi u Italiji i ima svoju pekaru. Razmišlja da se tamo preseli, da tamo počne život iz početka.

Civile je lakše zasmejati

Davor Holik ( 31) iz Vranja u zatvoru je pet od ukupno deset godina. Toliko vredi ta noć, 25. jula 2011, kada je sa još dvojicom drugova uz pretnju automatskom puškom opljačkao tri radnje u Beogradu. Policija je Davoru uz pištolj, pronašla i heroin, a on je u zatvoru "pronašao" da ume i te kako dobro da glumi.
Naime, niški zatvorenici su početkom jula ove godine počeli da izvode crnohumornu komediju "Partija bivših" u kojoj je Davor jedan od glavnih aktera - Mujo Lopov, a svi učesnici, uključujući i režisera - su osuđenici.
- Valjda sam prošao kasting zbog svoje "profesije" - smeje se ovaj mladić. Predstava je prvo izvedena u zatvoru, a zatim su usledila gostovanja u "civilnim" pozorištima, od Zaječara, preko Mladenovca, Obrenovca.
- Iskreno, mnogo je teže zasmejati zatvorenike nego civile, ali reakcije su zaista fenomenalne. Na svim gostovanjima smo dobili zaista sjajne kritike. Šta će nam bolja preporuka da nas gledaju nego pohvala od glumice Anice Dobre, zar ne - priča Davor. O onome zbog čega je u zatvoru ne želi da priča. Ne želi da priča ni o budućnosti.
- Trenutno nemam planova, tu sam gde jesam, u tom poluotvorenom delu. Jedino što znam jeste da se neću baviti istim poslom. Želim da se skućim. Imam devojku koja me redovno posećuje, a naši planovi su ipak samo naši. Svakako se neću venčati u zatvoru.

SUTRA - Reporteri "Vesti" u zatvoru u Nišu (3): Droga u kikirikiju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online