Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.06.2010.
07:48
Novosti A

Letovanje u "Zabeli"

Osuđenici KPZ "Zabela“ u Požarevcu okreću se vežbanju. Čiste bazen, glancaju teretanu. Svi prate Mundijal, a ne može ni bez klađenja, pišu "Novosti".

"Je l’ se promenilo nešto u Beogradu za osam godina", držeći u ruci loptu, na prostranom fudbalskom terenu, sa širokim osmehom na licu upitao je reportera "Novosti" Nenad Petrović (30). A, onda je nastavio da je šutira, pripremajući se za turnir u fudbalu.

Nedaleko odatle u debelom hladu postavljena je teretana. Grupa mladića diže tegove, posmatraju jedan drugom svaki mišić, natežu se ne bi li podigli što veći teret.

Sportski teren u "Zabeli"

Ssve podseća na neki solidno uređeni sportski centar. Razlikuje se "ambijentalna okolina“: ovi momci se rekreiraju iza debelih i visokih zidova Kazneno-popravnog zavoda "Zabela“. Ovde, u blizinu Požarevca, stigli su zbog najtežih krivičnih dela. Kada su se kapije zatvorile za njima, vreme kao da se zaustavilo.

"Uglavnom se dosađujemo. Ja igram fudbal. Četiri puta nedeljno i to po sat i po možemo da budemo na sportskim terenima. To je, nažalost, malo", kaže Nenad, kome je ostalo još dva meseca do slobode.

Tik uz fudbalski teren veliki bazen. Oko njega je lepo uređen ružičnjak. Nekoliko muškaraca ga čisti i sređuje.

"Naravno da nam znači mnogo. U paviljonu ne možeš da nađeš mesto bolje za opuštanje", kaže Zoran Jovanović, osuđen na 11 godina robije zbog ubistva.

"Ovde sam tri godine i svaka sportska aktivnost je dobra. Trčim, igram basket i fudbal. Bazen nam je odličan za rashlađivanje. Jedini problem je što se voda brzo isprlja, jer nema filtera, pa mora često da se menja. A, kad dođe zima, zavučemo se unutra. Tu je onda stoni tenis."

Ovih dana glavna zanimacija zatvorenika "Zabele“ svakako je Svetsko prvenstvo u fudbalu. Gledaju, navijaju i nadaju se dobrom plasmanu naše reprezentacije. Tu je i klađenje, bez koga fudbal ne može da prođe.

I Dejan Marjanović (28), osuđen zbog dilovanja droge na više od pet godina zatvora vreme ubija sportom. Da može, po ceo dan bi bio napolju.

"Najteže je kada si u paviljonu. Ceo dan prođe u odmoru, ili igraš jamb. TV sala je prepuna, zna da bude po 70 ljudi unutra. Teško je i zamisliti kako to izgleda", objašnjava on.

U zatvoru "Zabela“ već 14,5 godina živi i Toplica Živković (48). Ovde je dospeo zbog ubistva, a za osam meseci naći će se ponovo na slobodi.

"Ovde samo sport pomaže. Treninzi su mi pomogli u vreme najveće nervoze da ne pijem lekove. Sada održavam terene, kosim travu. Čekam da prođe vreme", kaže Toplica.

U zgradi zatvorske biblioteke je Radiša Janković (57). Ovde je osam meseci, a do slobode ga deli još 13 godina. Zatvorsku uniformu obukao je zbog ubistva.

"Kad bih mogao, uopšte ne bih napuštao ovu prostoriju", kaže Janković, uredno slažući knjige. "Zatvorenici svašta čitaju, ali, ipak, najviše traže dela Agate Kristi."

"U zatvorenom delu živi oko 1.100 osuđenika," kaže za "Novosti" upravnik KPZ "Zabela“ Željko Gradiška. "Ima ih dosta, pa se pravi raspored za korišćenje slobodnog vremena. Ovde su teški osuđenici, pa uvek mora preventivno da se razmišlja o bezbednosti. U principu, sve je smišljeno kako bi oni imali gde da se prazne. Tako se, svakako, smanjuje tenzija u zatvoru", dodaje upravnik "Zabele".

Nedelja 05.06.2011. 17:22
da i oni okrenu koju kintu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online