Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.07.2010.
14:00 >> 18:58h
Srna, Tanjug A

K. Mitrovica: Sahranjen lekar, osumnjičeni ekstremisti

Na groblju u severnom delu Kosovske Mitrovce uz prisustvo nekoliko hiljada građana, danas je sahranjen lekar Mesud Džeković, koji je je podlegao povredama zadobijenim u jučerašnjoj eksploziji tokom mirnog protesta Srba u naselju Bošnjačka mahala. Ministar unutrašnjih poslova u privremenoj vladi Kosova i Metohije Bajram Redžepi izjavio je danas da već postoji lista osumnjičenih, da ne veruje da su za napad odgovorni kosovski Albanci i da su zločin počinili "neki ekstremisti."

Sahrani Džekovića, pored članova porodice, komšija i prijatelja, prisustvovao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, pojedini poslanici Skupštine Srbije, predstavnici lokalnih organa vlasti sa severa Kosova i Metohije, direktori javnih preduzeća...


Od nastradalog kolege oprostio se direktor Zdravstvenog centra Milan Jakovljević, koji je kazao da je Džeković ceo radni vek proveo kao pedijatar u toj zdravstvenoj ustanovi i dodao da će ta ustanova voditi brigu o školovanju dece pokojnog lekara.

 

Dan žalosti u četiri opštine

U četiri opštine na severu Kosova - Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku danas je Dan žalosti zbog smrti pedijatra Mesuda Džekovića.

Za vreme trajanja sahrane, zbog velike gužve, nešto više od pola sata bio je zatvoren put Kosovska Mitrovica - Zvecani. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je sa saradnicima obišao sinoć porodicu preminulog lekara i preneo izraze saučešća koje je porodici uputio predsednik Srbije Boris Tadić, preneli su beogradski mediji.

Oporavljaju se povređeni u eksploziji

 

Zdravstveno stanje 11 povređenih u eksploziji bombe tokom jučerašnjeg protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici stabilno je i svi se uspešno oporavljaju, rečeno
je danas u Zdravstvenom centru u tom gradu.

 

Prema rečima lekara, među povređenima nema životno ugroženih, a svi oni uglavnom imaju povrede nogu i ruku gelerima.

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici jutros je održana komemoracija na kojoj su o Džekoviću govorile kolege i prijatelji.

Direktor Zdravstvenog centra Milan Jakovljević rekao je da je Džeković bio dobar suprug, otac i brat, komšija koga bi svako poželeo i prijatelj koji se retko nalazi.

"Doktor Mesud je bio najomiljeniji čovek u Zdravstvenom centru. U vremenu kada zlo pobeđuje dobro, kada nepravda pobeđuje pravdu, najteže je biti čovek, a doktor Mesko je bio čovek u pravom smislu te reči", rekao je Jakovljević.

Dodao je da je Džeković voleo sve ljude i da su oni voleli njega, da o drugima nikada nije govorio ružno i da je bio pun života i imao posebnu harizmu.

"Gubitak koji smo svi doživeli govori o tragediji koja nas celu deceniju snalazi", rekao je Jakovljević i podsetio da su Džekovićevi pacijenti bila deca koju je najviše voleo i čiji roditelji imaju o njemu samo reči hvale.

 

Redžepi: Imamo listu osumnjičenih, ali rano je za detalje

Ministar unutrašnjih poslova u privremenoj vladi Kosova i Metohije Bajram Redžepi izjavio je danas da već postoji lista osumnjičenih za jučerašnji bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici, ali da je rano da se saopštavaju detalji o tome.

Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je da je "eksplozivna naprava, koja je aktivirana, ručna bomba M-75".


Hoti je kazao da se radi o veoma osetljivom slučaju i da policiji u istrazi pomaže poseban tim istražnih policajaca iz Prištine.

 

"Policija razgovara sa građanima koji su u trenutku eksplozije bili u neposrednoj blizini i očekujemo rezultate forenzike", rekao je Hoti.

Redžepi je, u izjavi Tanjugu, rekao da ne veruje da su za napad odgovorni kosovski Albanci.


"Neću da špekulišem, ali naše institucije i građani nemaju motiv za bilo kakav incident. Ni građanima Mitrovice nije u interesu nikakav incident" , kazao je on i zaključio da su u pitanju neki ekstremisti .


Redžepi je poručio da građani imaju pravo da protestuju, ali da kosovska policija neće tolerisati nasilje. Po Redžepijevim rečima, situacija u Mitrovici je danas mirna.


"Nema incidenata, ni nagoveštaja incidenata. U toku je zajednička istraga Euleksa i regionalne policije, intervjuisanje svedoka i već postoji neka lista osumnjičenih, ali rano je da se o tome govori", dodao je Redžepi.


On je izrazio nadu da će krivci za napad što pre biti uhvaćeni i kažnjeni. "Nadamo se da će što pre istraga naći vinovnike tragičnog incidenta i da će oni dobiti zasluženu kaznu" , rekao je Redžepi i dodao da vlasti u Prištini neće odustati od otvaranja kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pedijatar Džeković preminuo je u bolnici od povreda zadobijenih u eksploziji u naselju Bošnjačka mahala u severnom dijelu Kosovske Mitrovice, u kojoj je povređeno i jedanaest ljudi.

Eksplozija se dogodila tokom mirnog protesta Srba zbog namere privremenih institucija iz Prištine da u naselju Bošnjačka mahala otvore Centar za civilne usluge.

Džeković (49) je iza sebe ostavio suprugu Silvanu, sinove Denisa i Jasmina i ćerku Idu.


Zbog novonastale situacije u severnom delu Kosovske Mitrovice Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je hitnu sednicu za utorak, 6. jula, a tim povodom u Njujork će otputovati predsednik Srbije.


Savet za nacionalnu bezbednost, na sednici u Beogradu hitno sazvanoj na zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića u petak, je takođe ocenio da objektivnu odgovornost za napad u petak, u kojem je jedna osoba poginula, a 11 ranjeno, snosi šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosmetu (MCK) Piter Fejt.

Zvanični Beograd je zatražio danas od misije Evropske unije na Kosovu i Metohiji (Euleks), policije u pokrajini i svih međunarodnih organizacija da što pre otkriju i kazne počinioce bombaškog napada u Kosovskoj Mitrovici, koji je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije okarakterisao kao teroristički akt albanskih separatista.

Bogdanović i Bentler: Što pre otkriti počinioce zločina

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i komandant Kfora general Markus Bentler zajednički su danas zatražili da se što pre otkriju počinioci zločina koji se juče dogodio u Kosovskoj Mitrovici.


Bogdanović je rekao da su Bentler i on na sastanku zaključili da počinilac jučerašnjeg napada što pre mora da bude otkriven da ne bi došlo do dezinformacija ili paušalnih ocena.


"Mi zbog toga tražimo hitnu istragu i da se počinioci što pre kazne i otkriju. To zajedno zahtevamo od misije Euleksa, KPS i svih međunarodnih organizacija koje ovde deluju", rekao je ministar Bogdanović.


Nekoliko stotina Srba protestovalo je juče u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice protiv otvaranja Kancelarije za civilne usluge pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu privremene vlade Kosova.


Bogdanović je ponovio da je Srbija protiv otvaranja te kancelarije."Mi ćemo se i dalje zalagati da ta kancelarija ovde ne zaživi, jer ona Srbima ne može doneti ništa dobro. Ne samo Srbi na severu Kosova nego se i Srbija zalaže da kosovske institucije ne mogu delovati na ovom prostoru jer one Srbima nisu donele ništa dobro. Nastavićemo da se borimo svim diplomatskim i pravnim sredstvima da kosovske institucije ne zažive na ovom delu Kosova i Metohije", istakao je ministar za Kosovo i Metohiju.


Komandant Kfora je izjavio da se sada sve mora učiniti da se izbegnu bilo kakvi incidenti u budućnosti ali je za to, kako je rekao, potrebna i podrška građana.


"Kfor je voljan i sposoban da to uradi, ali potrebna nam je podrška svih građana u Mitrovici i svim drugim mestima koja čuvamo. Verujemo da razlika ima, razlike možemo izraziti ali to moramo uraditi na miran način. Kfor je na strani svih mirnih građana ovde na Kosovu, tu smo da zaštitimo sve zajednice i nastavljamo to da radimo", rekao je general Bentler.


Ministar za Kosovo i Metohiju je ponovio da Srbija želi dogovorima i kompromisima dođe do rešavanja svih problema koji postoje na Kosovu i Metohiji i da su jednostrane odluke apsolutno neprihvatljive, bez obzira sa koje strane dolaze, da li sa srpske, albanske ili od strane međunarodne zajednice.

 

"Ne možemo dopustiti otvaranje suda u Mitrovici ako se to čini jednostrano. Mi već u ponedeljak u Beogradu imamo razgovor sa Euleksom oko otvaranja suda u Kosovskoj Mitrovici. Ali ne može se raditi jednostrano, ne mogu nam Euleks niti kosovske vlasti nametati ko će ovde biti sudija, tužilac, po kojim zakonima će se raditi, kakva će biti jurisdikcija tog suda. Oko toga moramo da se dogovorimo i nađemo kompromis", podvukao je Bogdanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online