Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.08.2010.
17:15
Tanjug A

Kalinić pristao da ga izruče Srbiji?!

Sretko Kalinić se odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi, izjavio je danas portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, dodavši da je za izručenje potreban još samo potpis ministra pravde.

Devčić je rekao novinarima da je Kalinić jutros na Županijski sud u Zagrebu bio pozvan na ispitivanje kao svedok, ali je u međuvremenu stigao još jedan zahtev za izručenje, koji se odnosi na istražni postupak koji se vodi u Beogradu za tri ubistva

.
U tom delu Kalinić se morao izjasniti samo o tome da li je saglasan sa izručenjem. On se složio s tim da ga Hrvatska izruči Srbiji, rekavši da se neće žaliti ni na jedno rešenje.

Kalinić je 8. juna teško ranjen u obračunu Milošem Simovićem, u prigradskom zagrebačkom kvartu Rakite, nakon čega je prebačen u bolnicu. Kad se saznao njegov identitet, Srbija je 11. juna poslala zahtev za njegovo izručenje.


Nakon što je ustanovljeno da se koristio lažnim dokumentima, protiv njega je podignuta krivična prijava i određen pritvor, zbog čega je prevezen u zatvorsku bolnicu Dubrava, na istoku Zagreba.

Vanraspravno veće Županijskog suda je, pre nekoliko dana, donelo rešenje o izručenju Kalinića Srbiji, gde je, u odsustvu, kao pripadnik "zemunskog klana" osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine.


Kalinić je u roku od tri dana mogao podneti žalbu Vrhovnom sudu, ali se nije žalio, iako je ranije izrazio protivljenje izručenju, pa je istražnom sudiji Veri Polak - Presečki sredinom jula rekao da ne pristaje na izručenje, jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje.


On se na današnjem izjašnjavanju složio s tim da se odmah izruči, rekavši da, što se njega tiče, nema nikakvih prepreka i da se neće žaliti ni na jedno rešenje.


Kako je 29. juna potpisan sporazum između Hrvatske i Srbije o izručenjima, više nema prepreka za izručenje Kalinića Srbiji, rekao je Devčić, dodajući da Kalinić zbog procedure, ipak, ne može biti odmah izručen Srbiji.


Spisi se moraju dostaviti ministru pravde, koji na kraju donosi odluku o tome hoće li Kalinić biti izručen Srbiji. Devčić je rekao da ne zna kad će ministar pravde doneti odluku o njegovom izručenju Srbiji i da spis još nije stigao u Ministarstvo pravde.


Nakon odluke ministra pravde, stvar je dogovora Interpola i policija Hrvatske i Srbije kada će se to izručenje sprovesti, rekao je Devčić, dodajući da se to verovatno neće dugo čekati.

Radisavljević: Ekstradicijom Kalinića biće rasvetljena mnoga ubistva
 

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević ocenio je danas da će ekstradicijom Sretka Kalinića biti rasvetljena mnoga ubistva čiji su zvršioci bili nepoznati. Sretko Kalinić se odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju.
 

"Kao što je Tužilaštvo već iznelo radeći na predmetu odbeglih pripadnika 'zemunskog klana', smatram da će ekstradicijom Sretka Kalinića biti rasvetljena brojna ubistva čiji su izvršioci bili nepoznati", rekao je Radisavljević agenciji Beta povodom informacije da se pripadnik zemunskog klana Sretko kalinić, uhapšen u Hrvatakoj, odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji.

Radisavljević je rekao da očekuje da će "Kalinić biti dosledan i sve informacije koje je do sada dao srpskim pravosudnim organima, izneti i u krivičnim postupcima koji će uskoro biti pokrenuti".

Ministarka pravde Snežana Malović istakla je da je ovo prvi primer veoma dobre saradnje Srbije i Hrvatske koji, kao je navela, konkretno potvrđuje značaj nedavno potpisanog ugovora o izručenju optuženih i osuđenih za organizovani kriminal, i da je potvrda "iznetog stava da Srbija i Hrvatska neće biti utočište za mafijaše".

"Očekujem da će se saradnja intenzivirati i da će još neka lica biti uskoro izručena", rekla je ministarka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online