Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.09.2010.
15:36
Srna A

"Šakali“ optuženi za ubistvo Albanaca kod Peći

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv devet pripadnika jedinice "Šakali" za ratni zločin počinjen u selu Ćuška, opština Peć na Kosmetu, zbog ubistva najmanje 43 albanska civila 14. maja 1999. godine.

Vođa "Šakala" Nebojša Minić je umro u Argentini
 




Optuženi su, na osnovu dokaza kojima rapolaže Tužilaštvo, učestvovali u silovanjima, otimanju lične imovine - zlatnog nakita, novca i drugih dragocenosti, paljenju porodičnih kuća, saopštilo je srpsko tužilaštvo.


Pod komandom pokojnog Nebojše Minića, bivšeg rezervnog policajca iz Peći poznatijeg kao "Komandant smrt", kojeg je potraživao i Hag, a koji je umro 2005. godine u Argentini, u selu Ćuška je ubijen i Hasan Čeku, otac Agima Čekua, te nekoliko članova njegove porodice.


Toplicu Miladinovića, Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina i Abdulaha Sokića optužnica tereti da su preduzimali oružane napade i pojedinačne akte nasilja, kao i pretnje nasiljem, ubistva.


Oni su optuženi i za uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit, sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mesta svog prebivališta i presele se u Albaniju.


U optužnici se ističe da su pripadnici jedinice "Šakali" pri izvršenju dela pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost, jer su uzimali malu decu od okupljenog stanovništva, stavljali im nož pod grlo, pucali neposredno ispred nogu civilnog stanovništva.


Oni su premlaćivali pojedine muškarce na očigled žena i dece, ubistva vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tela veliki broj projektila, nakon čega su većinu tela zapalili s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta.
 

Tužilac je predložio istražnom sudiji da sud prema devetorici optuženih produži pritvor.
 

Tužilaštvo je 13. marta podnelo istražnom sudiji Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 lica za ove događaje, te je za još 17 osumnjičenih za ovaj događaj koji se nalaze u bekstvu, raspisana Interpolova poternica.
 

Ovaj predmet je deo opsežne akcije Tužilaštva za događaje na Kosmetu, u kojima je ubijeno više od 200 albanskih civila, a kompletan krivični postupak rezultat je istrage koju je srpsko tužilaštvo vodilo u saradnji sa Euleksom.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online