Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.11.2010.
20:16 >> 20:49h
Tanjug A

Eparhija na 30 strana pobrojala Artemijeve "grehe"

Eparhija raško-prizrenska objavila je dokument o kanonskoj odgovornosti raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića, usvojen na sednici Sinoda SPC sredinom februara ove godine, koji ga tereti za neizvršavanje odluka najviših crkvenih organa i za podrivanje crkvenog poretka.

Dokument o kanonskoj odgovornosti usvojen još u februaru

Dokument, koji je potpisao vladika dalmatinski Fotije, predstavlja osnov za odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC koji ga je pre desetak dana, na redovnom jesenjem zasedanju najvišeg crkvenog organa, raščinio i vratio u red monaha.

Iz dokumenta ispisanog na tridesetak gusto kucanih stranica proizlazi da problemi Sinoda i Sabora sa, nedavno raščinjenim, vladikom Artemijem datiraju još od 2003. godine.

Pored do sada više puta pominjnih nepravilnosti u poslovanju firme "Rade Neimar", ulozi protosinđela Simeona Vilovskog i nepodizanju optužnice protiv igumana manastira Crna Reka zbog postupanja prema štićenicima koji su tu lečeni od narkomanije, navodi se da je Artemije, u peridu od 2003. do 2010. godine, ignorisao brojne odluke Sabora i Sinoda.

Artemije je, pored ostalog, optužen da je Eparhiju raško-prizrensku pretvorio u svoju ličnu i privatnu Crkvu kao neograničenu svojinu, iako mu ona nije poklonjena, već samo poverena na upravu. On je, dodaje se, na taj način suprotstavio svoju eparhiju svim ostalim eparhijama i najvišim telima SPC, čime je narušio jedinstvo Crkve.

Kako se navodi, Artemije je odbio da sedište Eparhije preseli u Prizren, a "verni narod u prištinskom hramu Svetog Nikole lišavao je duhovne utehe".

Vladika Artemije i Simeon Vilovski

Ukazuje se i da je, mimo kanonskih i pravnih propisa, kao i prakse, Artemije još u decembru 2002. godine doneo akt o osnivanju već vekovima postojeće Eparhije raško-prizrenske, a potom i akt o osnivanju već vekovima postojećeg manastira Banjska i za ovlašćeno lice, suprotno pravilima, postavio protosinđela Simeona.

Tvrdi se da je nenadležnim donošenjem ovih akata stvoren građansko-pravni temelj za eventualno otuđivanje ili izdvajanje Eparhije od SPC. Takođe se ukazuje da se on nezakonito mešao u jurisdikcije i nadležnosti drugih pomesnih crkava i arhijereja. Dodaje se da mu je, zbog otvorenog pisma upućenog carigradskom patrijarhu, zabranjen ulazak na Svetu Goru.

Artemije je, kako se tvrdi, u Beogradu, bez znanja i odobrenja nadležnog arhijereja, osnovao Kancelariju za kulturnu baštinu Eparhije raško-prizrenske kao svojevrsni paralelni Zavod za zaštitu spomenika kulture na Kosovu i Metohiji, koju je jednim delom finansirao iz namenskih sredstava prikupljenih za gladne na KiM. Kancelarija je osnovana radi suprotstavljanja zakonitim crkvenim odlukama u pogledu obnove porušenih hramova shodno Memorandumu od 2005. godine, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, posedovanjem i kupovinom nekretnina na području drugih eparhija (Beograd, Sremčica, Banja Koviljača, Prolom Banja, Vrnjačka Banja) stvoren je utisak da je Artemije godinama predano i planski stvarao ne samo strukturu budućeg raskola šireći svoju vlast na prostore drugih eparhija SPC, nego i direktno podrivajući crkveni poredak, kaže se u saopštenju.

Artemije je optužen da je imao brojne kontakte sa grupom raskolnika iz Kanade, ali i za neposlušnost, jer je bez odobrenja mitropolita Amfilohija, kao zamenika obolelog patrijarha Pavla, preko medija najavio da će 1. septembra 2009. godine učestvovati u Beogradu na masovnom političkom skupu.

Ističe se da je posebno karakteristična višegodišnja nebriga, sada raščinjenog, episkopa Artemija prema Srbima-povratnicima koje godinama nije redovno posećivao, ni u dovoljnoj meri pomagao, iako su u Eparhiju dolazila značajna finansijska sredstva za pomoć mnogostradalnom narodu u enklavama, ali su veoma često korišćena u druge svrhe.

Sveštenstvo Eparhije je, kako je navedeno, u određenim slučajevima bilo "poniženo i prestravljeno više odnosom svoga Arhipastira i njegovog ličnog sekretara, nego čak i terorom koji su preživeli tokom prethodnih godina".

Nezamislivo je da je Artemije uveo do sada neviđenu praksu, pa je aktima naređivao sveštenstvu, ali i svome vikaru i sekretaru da, bez prethodnog obaveznog crkveno-sudskog postupka, u roku od 24 sata ili odmah napuste KiM, što ni Albanci nisu radili, navedeno je u saopštenju. Sveštenstvo je često bez staranja episkopa bilo prepušteno samo sebi, a i prinadležnosti koje su dobijali od države su im smanjivane i nepravedno zakidane, tvrdi se u saopštenju.

Artemije se tereti i za nezakonito otuđivanje imovine SPC tako što je Albancu Kolj Komaniju prodao poslovni prostor za 150.000 evra i novac dobio na ruke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.11.2010. 21:25
"kriv je za neposlušnost, jer je bez odobrenja mitropolita Amfilohija, kao zamenika obolelog patrijarha Pavla, preko medija najavio da će 1. septembra 2009. godine učestvovati u Beogradu na masovnom političkom skupu" ovo je biser !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online