Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 05.12.2010.
08:52
pressonline.com A

Ahtisari rekao: “Srbi su krivi za sve“

Ambasador Srbije u Parizu dr Dušan Bataković izjavio je da mu je bivši specijalani izaslanik UN za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari rutinski izrekao slogan o kolektivnoj krivici Srba kao naroda, što je bilo sigurno politički motivisano, apsolutno nemoralno i apsolutno sračunato da bi se legalizovala nezavisnost Kosmeta.

Dušan Bataković
 

- Ahtisari mi je to izgovorio na kraju jednog razgovora, sasvim opušteno, sažimajući ga u formulu koja je ideološka, sračunata da legalizuje nezavisnost Kosmeta i izbegne objektivnu istorijsku revalorizaciju raspada komunističke Jugoslavije - rekao je Bataković za beogradski "Pres".

Bataković, koji je istaknuti istoričar i autor udžbenika za sedmi razred osnovne škole i bio član srpskog tima na pregovorima sa albanskom delegacijom u Beču 2006, kao i šef naše delegacije u procesu koji se vodio pred Međunarodnim sudom pravde, na pitanje da li Srbi i dalje imaju status "naroda koji je kriv", kako je to formulisao Ahtisari, rekao je da je to jedna od najpogubnijih posledica raspada Jugoslavije.

- Zvanična hrvatska ratna propaganda iz 1991, da su Srbi započeli sve ratove polako postaje mejnstrim tumačenje savremene istoriografije, jer se nameće neprihvatljiv koncept "kolektivne krivice". Žalosno je to što ima i Srba, koji za sitne novce i određene privilegije, to takođe, po narudžbi, a ne iz ubeđenja, propagiraju - kazao je on.

Decentralizacija Kosmeta danas nedostižna

Bataković je naveo da plan o kantonizaciji koji je sastavio 1998, danas izgleda kao idealan, ali i kao nedostižan, jer se mogao implementirati samo dok je Srbija imala nadležnost u pokrajini, a ne kasnije, posle prelaska pod međunarodnu upravu, kada je prvobitnu kantonizaciju preoblikovao u jedan razrađen oblik decentralizacije.

- Taj plan decentralizacije sa nešto manjih izmena bio je polazna tačka svih naših pregovora o unutrašnjoj organizaciji pokrajine, zaštiti srpske zajednice i naše baštine, posle oktobra 2000, uključiv i pregovore pod patronatom UN u Beču - istakao je on.

Prema rečima Batakovića, ako nema prave multietničnosti, život jednih pored drugih bez sukoba i diskriminacije ostaje ideal koji ga je motivisao da sastavlja ovakve projekte koji su iznuđeni, prilagođeni teškom nasleđu hroničnih međuetničkih sukoba.

Priština jedina etnički čista u Evropi

Upitan da li je prećutno etničko čišćenje Srba sa Kosova, kao i pre 65 godina, deo taktike za konačno rešenje ili je problem to što povratnicima ne može da se obezbedi život na Kosovu, on je istakao da je Priština jedini do kraja etnički očišćen regionalni centar u Evropi.

Iz Prištine je proterano, skoro do jednoga, svih 40.000 Srba i najmanje 10.000 Roma, nestao je i čitav jedan univerzitet na srpskom jeziku sa 8.000 studenata i profesora, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ćutanje međunarodnih činilaca je politički motivisano i moralno neopravdano.

- Međutim, zastrašujuća je činjenica da danas naši, srpski novinari posećuju Prištinu i puni razumevanja pitaju tamošnje Albance, možda i neke od onih koji su se nasilno uselili u srpske kuće i stanove, kako žive, kao da su u poseti Švedskoj, a ne vlastitoj pokrajini, a da niko ne priupita Albance gde vam je 40.000 - 50.000 dojučerašnjih komšija, ko ih je proterao, ko ih sprečava da se vrate, ko im je uzurpirao imovinu, kako živi šačica preostalih Srba, ko su ti prištinski lekari koji su, po zapadnim izvorima, sekli zarobljene Srbe i prodavali im organe po svetu. Ta moralna neosetljivost na stradanja svih, osim vlastitih sunarodnika, vidljiva i na nacionalnim TV kanalima, rečito pokazuje u kakvom je moralnom padu jedan u javnom životu uticajan deo našeg društva - istakao je Bataković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.12.2010. 08:55
Pa naravno za to je gospodin Ahtisari dobio ogromne pare od siptarskih narko bosova.Sad imaju potpunu kontrolu i neometan tranzit droga , oruzja , ljudi ka zapadnoj evropi.Bravo.
Nedelja 05.12.2010. 11:22
@ profesore. ne pametuj u moje ime. ako ne prestanes da postujes dogovor ja cu nastaviti gde sam juce stao. ne pominji me u siframa. ne podcenjuj komentatore. ako imas nesto pametno da mi kazes reci to meni. a ne da se prikrivas iza drugih komentatora. pomirenje cetnika i partizana je zakonski regulisano. a sa ustasama to nismo uradili. i necemo. ako ti smeta draza, onda svoju mrznju preusmeri na tita, pavelica, ima ih koliko hoces. a mozes i na judu. nema razlike.
Nedelja 05.12.2010. 12:16
komandant draskovic i firer SPO je izdao kralja, generala drazu i srpske nacionalne interese. bog neka mu je u pomoci. srpski izdajnik i slina SPS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online