Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.12.2010.
03:39
pressonline.com A

"Vikiliks": Srbija 2008. znala gde je Mladić

Španski diplomata u Beogradu Ramon Abaroa naveo da je Vlada Srbije 2008. "savršeno znala gde je Ratko Mladić", piše u diplomatskim depešama SAD.

E, gde sam ja bio 2008: Ratko Mladić
 

Vlada Srbije znala je 2008. godine gde se krije haški optuženik Ratko Mladić, ali nije htela da ga uhapsi, navodi se u diplomatskoj depeši SAD koju je objavio "Vikiliks", a preneo "Njujork tajms" (NT). List je naveo da je bivši španski diplomata u Beogradu Ramon Abaroa u internoj prepisci tvrdio da "Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom i savršeno zna gde je Mladić"!


Rusi podržavaju Mladića?!

Prema depešama koje objavljuje "Vikiliks", kada je bivši američki ambasador za ratne zločine Stiven Rap 2009. bio na Balkanu, druge diplomate su tražile da znaju da li su SAD izgubile svoju rešenost da Mladić bude uhapšen. Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko bio zabrinut da su SAD "napustile slučaj Mladić". Incko je tvrdio i da se Mladić skriva u Beogradu sa novim identitetom.


- Diplomate SAD javile su i o privatnoj rezervisanosti savetnika srpskog predsednika koji se žale na nedostatak saradnje sa Rusijom. Jedan od njih, Miki Rakić, bio je posebno sumnjičav prema Mladićevim sledbenicima koji su se sastajali sa ruskim diplomatama. Rakić je čak putovao u Rusiju da bi od savetnika za nacionalnu bezbednost Nikolaja Petruševa tražio da mu kaže da li Rusi pomažu Mladiću, koji je tokom vojne karijere održavao tesne veze sa ruskom vojskom - prenosi NT.

List dodaje i da diplomatska prepiska SAD pokreće nova pitanja o mogućoj ruskoj ulozi u pomaganju Mladiću.

- Rusko odbijanje da sarađuje u ovom slučaju (Mladić) uklapa u njihovo nastojanje da podrije Hag, koji je za Moskvu zapadni instrument protiv pravoslavnih Slovena - piše NT.

Ruska ambasada nije odgovorila na pitanje da li njene diplomate pomažu Mladićevim pristalicama, ali je navela da su se ruske diplomate sastale sa Vukom Jeremićem radi razgovora o njegovom putu u Moskvu sredinom decembra. Jeremić se u ovim depešama opisuje kao "čudo od deteta obrazovano na Harvardu" koje gleda na "svaku pozitivnu saradnju sa Moskvom kao na udarac SAD".


SAD i savetnik Dačića

Američki diplomata navodi i da je blizak savetnik zamenika premijera Ivice Dačića otkrio da je bivši direktor BIA Rade Bulatović znao gde se Radovan Karadžić krio šest meseci pre nego što je uhapšen 2008. godine


- On (Bulatović) nije reagovao jer je premijer Vojislav Koštunica ideološki blizak Karadžiću i zbog nepostojanja međunarodnog pritiska. Kada je došlo do promene vlade, Bulatović je otkrio tu informaciju u zamenu za obećanje da će postati ambasador - navodi se u depeši.

Tadić: Ova vlada ne zna gde je Mladić

Predsednik Boris Tadić ponovio je da Vlada ne zna gde je Ratko Mladić i da bi, da se zna njegova lokacija, on odmah bio uhapšen i izručen Tribunalu.

 

Mladić je u... ne, nego u... u stvari, on je u... ma ne znamo mi to: Boris Tadić

- Vlada na čijem je čelu Mirko Cvetković to nije znala. Cvetković je na čelo srpske vlade došao u drugoj polovini 2008, a ranije je premijer bio Vojislav Koštunica. Stvara se utisak u javnosti da su ljudi koji čine Vladu Srbije na vlasti deset godina. To, naprosto, nije tačno - rekao je Tadić.

 

On je podsetio da je mesec dana nakon formiranja aktuelne vlade uhapšen Radovan Karadžić, što je izazvalo nasilne demonstracije, napade na novinare i policiju i smrt jednog učesnika protesta.

 

- Vlada je tada najbolje pokazala da je spremna da izvrši svoje obaveze i da bi isto učinila kada bi, u ovom trenutku, imala informacije o Mladiću - rekao je Tadić.

POVEZANE VESTI

Petak 10.12.2010. 09:24
jos uvek se zna gde je srpski general ratko mladic. na sigurnom mestu. sa srpskim obezbedjenjem u srbiji. i nista se nece promeniti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online