Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 11.12.2010.
14:22
Vestionline A

Dačić: Raščistili smo sa prošlošću

"Socijalistička partije Srbije raščistila je sa prošlošću i napravila radikalan i dobro promišljen rez sa prethodnim periodom, zbog čega je danas moderna partija levice", poručio je lider socijalista Ivica Dačić na kongresu SPS-a. Demokrate i socijalisti će kao saveznici kreirati budućnost Srbije u deceniji koja dolazi, rekao je na kongresu predsednik Srbije Boris Tadić.

Dačić više od sat vremena govorio okupljenima

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da je vreme da se u Srbiji prevaziđu ideološke podele iz prošlosti i da se političari iz SPS-a i ostalih partija okrenu sadašnjosti i budućnosti.

Govoreći o budućnosti partije na otvaranju Osmog kongresa SPS-a u Centru "Sava" pod nazivom "Sigurnim korakom", u govoru koji je trajao više od sat vremena, Dačić je ocenio da je cilj kongresa da se započne ozbiljna i sveobuhvatna unutarpartijska reforma.

Lider socijalista izjavio je da je cilj "istorijskog kongresa" da se ta stranka više nikada ne vezuje za loš ekonomski položaj ljudi, sankcije, ratove i politička ubistva.

On je rekao da Srbija treba da uđe u Evropsku uniju, "ne zbog Unije, već zbog građana i boljeg života".

"Srbija je pred vratima EU. Treba da damo sve od sebe da ne stojimo dugo pred tim vratima jer EU nudi veliku razvojnu šansu za Srbiju", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, svi koji zloupotrebljavaju poverenje naroda moraju da budu opozvani i smenjeni, što se odnosi i na funkcione unutar SPS naglasivši da su stranci potrebne kadrovske promene.

"Možemo da lažemo sebe, a narod se može prevariti samo jednom. Očekujem da na ovom kongresu izaberete najbolje i najsposobniji. Moramo sami biti bolji da bi Srbija bila bolja", rekao je Dačić.

Tadić: Zajednička budućnost

Tadić: Prevaziđene razlike

Obraćajući se učesnicima kongresa, predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izrazio je uverenje da će demokrate i socijalisti zajednički, kao saveznici, kreirati budućnost Srbije u deceniji koja dolazi.

Obrativši se sa "drugarice i drugovi", Tadić je ocenio da taj skup ima "istorijski značaj, kako za same socijaliste, tako i za budućnost države i regiona".

"Pokazali smo da možemo da prevaziđemo neslaganja iz prošlosti i da kreiramo zajedničku politiku budućnosti. Narodi i nacionalne zajednice su definisani zajedničkom vizijom vremena koje dolazi uprkos tome što poštuju vreme koje je prošlo. Mi imamo zajedničku viziju budućnosti, a ta vizija je EU", rekao je Tadić.

Kongresu u Centru "Sava" prisustvuju ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin, nemački ambasador Volfram Mas, lider SDP i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Prisutni su i potpredsednica G17 plus i ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, lideri koalicionih stranaka PUPS-JS Jovan Krkobabić i Dragan Marković, predstavnici Liberalno demokratske partije, Srpskog pokreta obnove i drugi.

Izbor novog rukovodstva

Socijalisti će na kongresu izabrati predsednika, članove Glavnog i Nadzornog odbora, kao i Statutarne komisije i usvojiti nova partijska dokumenta. Jedini kandidat za predsednika SPS-a je sadašnji lider Ivica Dačić.

 Prema stranačkim izvorima, SPS ima oko 200.000 članova i više od 160 opštinskih odbora. Posle petooktobarske smene sa vlasti, tu partiju je napustio jedan broj članova i funkcionera.

Sedmi Kongres je održan 3. decembra 2006. godine na kome je SPS dobio novog lidera Ivicu Dačića, koji je za predsednika partije izabran u drugom krugu, pobedivši svog rivala Milorada Vučelića. To je bio prvi kongres SPS posle smrti Slobodana Miloševića. Za zamenika predsednika izabran je Žarko Obradović, a za potpredsednike Slavica Đukić-Dejanović, Dušan Bajatović i Milutin Mrkonjić, dok je za predsednika Izvršnog odbora izabran Branko Ružić. 

POVEZANE VESTI

Subota 11.12.2010. 14:27
necete se izvuci tek tako. dvehiljdite su vam oprostili ali nove prave prosrpske stranke, desnice nece. prastanja nema. taman da povedes i svog druga pa ce te zajedno u tamnicu. da vidite kako je srbija izgledala za vreme vase blesave vladavine.
Subota 11.12.2010. 15:09
Слоба је за вас био човек! Ма шта човек, људина!!!
Subota 11.12.2010. 16:41
pa srbija je jedina od svih bivsih jugo drzava ostala drzava proslosti ,ostala jugoslavija ili neodvojena srbija sa dominantnim crnogorskim kadrovima. srbija je ostala ili postala pravni naslednik proslosti koja skupo kosta,srbija izdrzava mnogobrojne kadrove bivsih jugo drzava . tehnologija propasti srbije se mora zaustaviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online