Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2009.
16:43
Tanjug A

Pop Lazić: Cipelama sam poslala poruku

Poslanica SRS Gordana Pop Lazić rekla je u četvrtak da je cipelama kojima je gađala predsedavajuću parlamenta Goradnu Čomić htela da pošalje poruku da se ne slaže sa načinom vođenja sednice i "nasilnim pokušajem donošenja protivzakonitih Statuta Vojvodine i Zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine".

"To je bio benigni i simboličan način. Osećala sam da tako treba da uradim", rekla je Pop Lazićeva novinarima u Skupštini Srbije pošto je udaljena sa sednice.

Ona je navela da je tim činom iskazala poslaničku neposlušnost jer predsedavajuća Čomićeva "već nekoliko dana vređa dostojanstvo poslanika" tako što im ne dozvoljava da govore i iznose stavove u vezi sa Predlgoom zakona o utvrđivanju nadležnosti i Statutu Vojvodine.


Snimak incidenta na 6. minutu i 20-oj sekundi:

Pop Lazićeva je gađala cipelama Čomićevu reagujući na njenu odluku da zamenika šefa poslaničke grupe radikala Aleksandra Martinovića opomene zbog negodovanja. Nakon incidenta sednica srpskog parlamenta je bila na kratko prekinuta.

Gordana Pop-Lazić kao Nikita Hruščov

Incidentu je prethodila rasprava o tome ko je potpisnik pisma Sinoda SPC, čiji je sadržaj u sredu pročitan u parlamentu, a potom su ga predstavnici crkve demantovali.

Martinović je, pošto je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović pročitala poslanicima pismo episkopa bačkog Irineja u kome je demantovao da je poslao pismo koje su pojedini poslanici pročitali u toku sednice parlamenta, rekao

"nemojte da sejete laž", posle čega ga je Čomićeva opomenula.

Todorović: Istorijska cipela

 

Šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović ocenio je da je gest njegove stranačke koleginice "vid borbe protiv tirana".


"Ova cipela će ući u istoriju, kao iračka cipela, kao vid borbe protiv tirana", rekao je Todorović novinarima u parlamentu držeći u ruci cipelu kojom je Pop Lazićeva gađala Čomićevu.

Dok je Martinović pokušao da objasni odakle mu informacija da Sinod stoji iza tog pisma, predsedavajuća mu je oduzela reč zbog zloupotrebe poslovnika. Zbog toga je poslanica radikala Gordana Pop Lazić skinula jednu po jednu cipelu i njima gađala predsedavajuću. Poslanica SRS je nakon toga odbila da napusti sednicu, koju je zatim predsedavajuća prekinula.

Sednica je posle 10-ak minuta nastavljena, nakon što su cipele pronađene.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić ocenio je da potez Pop Lazićeve govori o njenom kućnom vaspitanju i kulturi, ali i odnosu prema parlametnu i onima koji su je birali.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić rekao je da je tokom rasprave o "vojvođanskim zakonima" veoma naelektrisana atmosfera u skupštinskoj sali, "što je posledica načina na koji je vladajuća većina odlučila da uputi Predlog statuta u Skupštinu Srbije".
 

Pop Lazićeva kažnjena sa 32.000 dinara

 

Administrativni odbor Skupštine Srbije je poslanicu Pop Lazić, zbog incidenta na sednici parlamenta, kaznio sa 32.000 dinara. Predsednik tog odbora Nenad Konstantinović je rekao da takvo ponašanje urušava ugled celog parlamenta.

On je ocenio da vladajuća koalicija "u većoj ili manjoj meri čak i sprečava raspravu, što dovodi do vrlo emotivnih reakcija opozicionih poslanika" i dodao da je u toku jučerašnje rasprave od 15 poslanika oduzeta reč i da nisu mogli ni da objasne zbog čega su se javili.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da ne opravdava ponašanje poslanice Pop Lazić, koja je gađala cipelom predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić, ali ni Čomićevu, jer provocira takvo ponašanje.
 

Nikolić je novinarima u parlamentu rekao da i sam ima primedbe na rad Čomićeve, koja "ima potrebu da govori više od onoga koji se javio za reč i stalno zloupotrebljava govornicu da eliminiše govornika".
 

Opozicija nastavlja sa kritikama

 

Poslanici dela opozicije istakli su, u raspravi o Predlogu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, da je na Pokrajinu prenet preveliki broj nadležnosti i ponovili da je predloženi akt antidržavni i izlazi iz ustavnog okvira.


Na taj zakonski predlog podneto je više od 200 amandmana, a zamerke na predložena rešenja su, u dosadašnjem toku rasprave, izneli poslanici DSS, SNS, Narodne stranke i SRS.


Poslanici DSS su, uz objašnjenje da je Predlog zakona proistekao iz Statuta Vojvodine, zbog čega, kako tvrde, nije harmonizovan sa Ustavom Srbije, oni su zatražili da se predloženim aktom jasno definiše da je Vojvodina deo Srbije.

 

Radikali su doveli u pitanje postojanje ustavnog osnova za usvajanje predloženog zakona, istakavši da je i sam naslov tog akta, odnosno utvrđivanje nadležnosti, neustavna kategorija.


Oni su ukazali da je predloženim zakonom trebalo da bude regulisana nadležnost Vojvodine nad pitanjima od pokrajinskog značaja, a ne nad celim privrednim i društvenim oblastima. Ukazali su da se definisanjem Banata, Bačke i Srema kao geografskih regija, menja slika Srbje jer neke od tih oblasti obuhvataju i delove beogradskih opština.


Iz poslaničkog kluba “Napred Srbijo” su poručili da mnoge odredbe predloženog zakona podstiču strahove o otcepljenju, i kod građana drugih delova Srbije osećaj nelagodnosti zbog posebnih privilegija koje dobijaju Vojvođani.


Naprednjaci su zatražili da se izbrišu svi članovi koji bi mogli predstavljati smetnju za izmenu zakona, ukoliko se utvrdi da je neustavan ili neprimenjiv, sa čime su se složili i poslanici Nove Srbije.


Poslanici LDP, koji su ranije najavili podršku Predlogu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, ukazali su da se njegovim usvajanjem u pravni sistem uvode novi mehanizmi, zbog čega je neophodno pojedine odredbe redefinisati.
 

Poslanici Skupštine Srbije završili su oko 19 sati rad, a sednicu će nastaviti u petak daljom raspravom u pojedinostima o Predlogu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, na koji je podneto više od 200 amandmana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online