Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 15.12.2010.
12:23
RTS A

I popovi uskoro kreću u vojsku

Vojska Srbije imaće od juna sledeće godine novi rod - versku službu, a vojne sveštenike preporučiće crkve ili verske zajednice. Sveštenici će morati da imaju visoku stručnu spremu, da prođu bezbednosnu i psihofiziču proveru i da zadovolje kriterijume kao i oficiri Vojske Srbije. Vojne popove plaćaće građani Srbije, odnosno platu će primati iz republičkog budžeta.

U Vojsku Srbije nedavno su ušle žene, a uskoro će i popovi
 

Ministarstvo odbrane najavilo je novi rod u Vojsci Srbije, versku službu, koja će početi da funkcioniše od juna naredne godine.

Uredba, koja će tu oblast definisati, u završnoj je fazi, a odluku o osnivanju svešteničke službe donosi predsednik Srbije.

RTS javlja da je duga tradicija svešteničke službe u Srbiji, koja je među prvim zemljama u Evropi tu oblast imala zakonom regulisanu.

Nacrt nove uredbe predviđa da vojni sveštenici, rabini, imami i ostali verski službenici rade u Generalštabu, komandama operativnih sastava u brigadama vojske, na VMA, Vojnoj akademiji, gimnaziji i da primaju platu iz budžeta.

Za bogosluženja biće odgovorni velikodostojniku svoje crkve ili zajednice, a u vojsci komadantu.

"Sveštenici će moći da se zaposle u vojsci najviše sa činom kapetana zavisno od njihovog staža i stepena stručne spreme, a zatim će moći da napreduju kao što napreduje svaki oficir bilo koje službe odnosno roda u vojsci", rekao je Igor Jovičić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane.

Broj verskih službenika u vojsci biće proporcionalan broju pripadnika tradicionalnih crkava ili verskih zajednica.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da je Vojna služba specifičan oblik života jednog broja ljudi i da oni, koji to žele, treba da imaju mogućnost da ispolje i zadovolje svoje verske potrebe. Vojnici će, ukoliko to žele, moći da poste i redovno idu na službu.

"To će svakako uticati na duhovno stanje, a reflektovaće se na psihološko stanje i uticaće na međuljudske odnose i naravno na odnos prema svim vrednostima koje jedno društvo gradi na pozitivnim temeljima", rekao je vladika jegarski Porfirije.

Vojni sveštenici nosiće odore i uniforme na kojima će stajati oznaka verske službe u vidu specijalnosti: tako će sveštenici SPC-a na reveru nositi krst sa trolistima na krakovima, vojni rabini davidovu zvezdu, polumesec imami, kapelani ravan krst, a službenici protestantskih crkava krst koji izvire iz ruže.

Sreda 15.12.2010. 14:57
Имамо ли ми војску?
Sreda 15.12.2010. 17:25
Pa sta je tu cudno? I vojska kraljevine Jugoslavije je imala svestenike u vojsci.
Sreda 15.12.2010. 12:43
hahahahahaha ko da pustis dete u poslasticarnicu :) jadni mladi srpski vojnici guza ce mnogo da boli i to ne od prutica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online