Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.12.2010.
12:36
Lj. Ivanović - Vesti A

Vlada je u panici

Vlada namerava da državnu kasu iduće godine popunjava, između ostalog i izmenama u naplati poreza na dodatu vrednost, a tu se posebno izdvaja računarska oprema, hotelijerstvo i južno voće koji više neće biti oporezovani po stopi od osam, već od 18 odsto. Ovaj zahvat budžetu bi trebalo da obezbedi milijardu i po dinara dogodine, ali i izazove probleme o kojima vlada zasad ne razmišlja.

Milan Ćulibrk


 

Zašto je PDV od 18 odsto na računarsku opremu loš?


- Ako Srbija ima strategiju razvoja informatičkog društva i ministri tvrde da je u tom sektoru najveći prostor za razvoj, onda se u tom sektoru ne uvode veći nameti. Povećanje PDV-a će dovesti do poskupljenja računarske opreme za desetak odsto, a to će se odraziti na pad prodaje, te ne vidim svrhu takve odluke. Ona je dokaz da vlada nema nikakvu strategiju i da luta u rešenjima za punjenje budžeta.
 

Da li je moguće ravijati turizam i istovremeno povećavati poreze ugostiteljima?
 

- Naravno da nije. Srbija ionako ima malo stranih gostiju, malo ostvarenih noćenja i nekakav potencijal u koji bi trebalo ulagati. Ali, sa povećanjem poreza u ionako polupraznim hotelima možemo računati samo na još manje gostiju.
 

Vlada je odlučila i da poveća akcize na cigarete, da li se mogu očekivati i veće akcize na gorivo?
 

- Tačno je da će cigarete poskupeti u proseku sedam do osam dinara, ali prava opasnost preti od akciza na gorivo, s obzirom da je gorivo važno u formiranju čitavog niza drugih cena. To što vlada sada nije objavila da će zbog većih akciza i gorivo poskupeti ne znači da za time neće posegnuti ukoliko se budžet bude punio slabije nego što se očekuje. A ako se to desi, bićemo suočeni sa ogromnim poskupljenjima.
 

Da li je moguće da uz talas poskupljenja i najavu guvernera da bi inflacija početkom 2011. mogla biti između 10,5 i 14,5 odsto, inflacija krajem iduće godine bude u rasponu od tri do šest dosto?
 

- To je moguće, a da li je i realno da se dogodi ostaje da se vidi. Ja bih rekao da od tog plana neće biti ništa i to iz dva osnovna razloga. Prvo, u proleće nam ističe aranžman sa MMF koji je ipak bio nekakav kontrolor državne potrošnje i kad tog kontrolora više ne bude mogu samo da zamislim na šta će se novac odlivati. Drugi razlog je 2011. kao predizborna godina. Iskustvo nas uči da u predizbornim vremenima država troši više, ne bi li vlada osigurala bolje pozicije kod birača. Zato mislim da je ciljana inflacija u idućoj godini teško, ako ne i neostvariva.
 

Licemerna država

 

Veliki broj građana ne plaća komunalije i druge dažbine državi, te vlada uveliko razmišlja da se taj dug "utera" tako što će dužnicima staviti zabranu na isplatu plata i penzija.


- Svako treba da plaća svoje obaveze i nikoga ne treba braniti ako je dužnik. Međutim, jednako je poznato da je država glavni generator dugova u zemlji, da državna preduzeća ne plaćaju obaveze, da vladine institucije ne plaćaju obaveze, a sad žele da pritisnu građane kao da su samo oni dužni. Država, vlast i preduzeća moraju građanima da daju primer i prvi izmire dugove, pa tek onda steknu neko moralno pravo da to traže i od građana. Ako se dogodi to što planiraju, reč je o licemerju.

Sreda 22.12.2010. 09:11
Oni se, po uzoru na amere, bore da narod ostane sto neobrazovaniji i bez pravih informacija, jer se takvim narodom lako vlada. Zato su skolarine paprene, uvodi se porez na racunare,knjige i stampu.... super! Divne su ove demokrate. Sto manje narodu a sto vise sebi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online