Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.12.2010.
12:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Dosta nam je klupe za rezerve

Sandžačka narodna partija (SNP) nije ni Ljajićeva, ni Ugljaninova, niti Zukorlićeva "rezervna stranka", nismo ničiji, već samo svoji, pripadamo demokratskom centru, malo više levo, imamo svoj jasno trasiran put i nadamo se da ćemo posle sledećih izbora igrati važnu ulogu u Sandžaku.

Mirsad Đerlek



Ovo za "Vesti" ističe dr Mirsad Đerlek, bivši gradonačelnik Novog Pazara koji je, posle "nesporazuma" sa Rasimom Ljajićem, odbio sve ponuđene funkcije i, kako kaže, zarad interesa svog naroda, otišao u opoziciju.

Započeli ste potpisivanje peticije kojom od Skupštine i Vlade Srbije tražite promenu Ustava Srbije, zašto?


- Naš zahtev je da Bošnjaci u Ustavu dobiju status konstitutivnog naroda, a Sandžak decentralizacijom i regionalizacijom postane multietnički region sa sedištem u Novom Pazaru. Trenutno, Bošnjaka nema nigde, a Sandžak je veštački podeljen u Zlatiborski i Raški okrug. Tako podeljeni ne možemo aplicirati kod evropskih pristupnih fondova, ne možemo realizovati važne projekte i popraviti tešku ekonomsku situaciju koju sada imamo.


Zar je za to potrebna peticija?


- Mi moramo peticijom da se borimo za nešto što nam po svim demokratskim principima realno pripada umesto da sve to traže naši ministri Ugljanin i Ljajić i njihovi poslanici u Skupštini Srbije. Sa Ugljaninom i Ljajićem trenutno se skoro ni u čemu ne slažemo, oni se bore samo za sebe i svoje fotelje, interesi Sandžaka i status Bošnjaka odavno ih ne interesuje.

Stiže muftijin šurak


Kao mlad i pošten političar i dobar lekar-neurolog, dr Mirsad Đerlek je vrlo popularan u Novom Pazaru. Mnogi Bošnjaci razočarani su višegodišnjim svađama svojih lidera, pa u Đerleku i njegovoj stranci vide "neki novi put". Međutim, već za koji dan Đerlek, a i drugi bošnjački lideri dobiće još jednog konkurenta: Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ) na čijem čelu će biti mladi Emir Elfić, šurak muftije Muamera Zukorlića.


Isto tvrdi i muftija Zukorlić, da li to znači da delite njegove stavove?


- Mnogo toga ne sviđa nam se ni u izjavama i zahtevima muftije Muamera Zukorlića, protivnici smo političke galame, zaklanjanja iza interesa Bošnjaka i svađa tobož u interesu naroda. Pokušaćemo da Bošnjacima i svim žiteljima Sandžaka ponudimo nešto novo i da se za njihova prava izborimo mirno, dostojanstveno, demokratski, u državi u kojoj živimo. U našim zahtevima nećemo preterivati, bićemo realni, ali nećemo ni ćutati kada smo u pravu i kada se zalažemo za nešto što je legitimno i za dobrobit Bošnjaka i svih sa kojima ovde zajedno živimo.


Da li ekstremni zahtevi nekih verskih i političkih lidera, traženje pomoći od Bosne i pretnje internacionalizacijom tzv. sandžačkog pitanja, mogu da destabilizuju ovaj deo Srbije?


- Mogu, naravno, ali do toga neće doći, jer je narod u Sandžaku zreo i neće dozvoliti da bude uvučen ni u čije nerealne kombinacije i špekulacije, niti je spreman da se bori za nešto što je nepotrebno, prevaziđeno i nerealno.
 

Javna debata


Tražićemo da se što pre organizuje debata bošnjačkih intelektualaca, kojoj bi prisustvovali i značajni intelektualci iz Srbije i inostranstva. Potrebno je da definišemo najvitalnije interese Bošnjaka i način njihovog ostvarivanja, kaže dr Đerlek.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.12.2010. 13:52
Мислим да није у реду, да свака улица у Новом Пазару има своју партију!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online