Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 29.12.2010.
16:22 >> 20:37h
Vestionline A

Umro Vladan Batić

Lider Demohrišćanske stranke Srbije i republički poslanik Vladan Batić preminuo je danas u Beogradu u 62. godini posle duge i teške bolesti.

Vladan Batić

Vest o Batićevoj smrti saopštena je danas u republičkom parlamentu. Poslanici su minutom ćutanja odali poštu Vladanu Batiću, jednom od lidera DOS-a i bivšem ministru pravde.

Batićev politički saradnik, glumac Branislav Lečić izjavio je da je lider DHSS bio pošten i vredan čovek koji je čitavog života radio na demokratizaciji zemlje.

"On je bio operisan od raka, izvađene su mu glasne žice, i duže nije mogao da govori. Iako se to negde moglo i očekivati, ipak smo svi bili bolno iznenađeni kada smo čulu za njegovu smrt", rekao je Lečić.

Batić je rođen 27. jula 1949. godine u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu je na Pravnom fakultetu diplomirao 1972, magistrirao na Katedri za međunarodno pravo 1977. i na istoj katedri 1981. odbranio doktorsku disertaciju "Slobodne carinske zone sa stanovišta međunarodnog prava".

Od 1973. do 1984. radio je u Skupštini opštine Obrenovac, sve vreme kao referent, pošto zbog političke nepodobnosti nije mogao napredovati. Od 1984. godine ima svoju advokatsku kancelariju u Beogradu.

Imao veru u evropsku Srbiju

 

"Primite moje najiskrenije saučešće povodom smrti člana vaše porodice. Smatram da je Vladan Batić iza sebe ostavio značajan trag u demokratskom životu Srbije", naveo je u telegramu saučešća srpski predsednik Boris Tadić.

 

Uvek ću se sećati kako je Vladan Batić našao prave reči vere u evropsku Srbiju na grobu Zorana Đinđića, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, povodom smrti predsednika DHSS. Đelić je izrazio saučešće Batićevoj porodici i stranci.

 

Stranka G17 plus i Ujedinjeni regioni Srbije uputili su saučešće Demohrišćanskoj stranci povodom smrti predsednika te stranke i narodnog poslanika Vladana Batića.


Izraze saučešća uputili su i lider G17 plus i Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić i šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić.


Batićev odlazak je tužan trenutak za sve koji su, kao ljudi i političari, zajedno sa njim pokušavali da menjaju Srbiju, rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović. "I devedesetih i posle demokratskih promena, Vladan je bio energični borac za drugačiju Srbiju", izjavio je Jovanović i dodao da oseća veliku potrebu da uputi poslednji pozdrav i veliko divljenje Vladanu Batiću, "jednom od simbola dvadesetogodišnje borbe za lepšu i modernu Srbiju u koju je oduvek srčano verovao".

Prvi put se politički angažovao u Demokratskoj stranci (DS) od njenog osnivanja 1990. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora i prvi predsednik Beogradskog odbora stranke. DS je napustio 1992. zbog njenog nepristupanja Demokratskom pokretu Srbije (DEPOS) i sa grupom istomišljenika učestvovao je u osnivanju Demokratske stranke Srbije (DSS) u kojoj je bio potpredsednik.

Narodni poslanik bio je u dva mandata u Narodnoj skupštini Srbije koja je konstituisana i raspuštena 1993. i od 1994. do 1997. kada je bio i zamenik predsednika Poslaničkog kluba DSS-a.

U februaru 1997. Batić je isključen iz DSS-a, a 6. maja te godine osniva DHSS i postaje njen predsednik. Za predsednika stranke ponovo je izabran na izbornoj skupštini DHSS-a 25. aprila 2004.

U januaru 1998. godine Batić sa Velimirom Ilićem, predsednikom izdvojene frakcije Srpskog pokreta obnove, SPO-Zajedno, formira Savez opozicionih stranka "Srbija Zajedno", što je bio začetak opozicionog bloka Saveza za promene (SZP). U tom Savezu Batić je bio dva puta koordinator.

Za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ, kao kandidat DOS-a izabran je na saveznim parlamentarnim izborima 24. septembra 2000. Od 24. januara 2001. do vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je republički ministar pravde.

Posle gubitka vlasti DOS-a, Batić je postao blizak liberalno orijentisanim krugovima. Sa Vesnom Pešić (Građanski savez Srbije) i Nenadon Čankom (Liga socijaldemokrata Vojvodine) predvodi Narodni pokret "Otpor".

Bio je kandidat DHSS-a na predsedničkim izborima u Srbiji 13. juna 2004.

Bio je pravni zastupnik Milana Panića u sporu njegove farmaceutske kompanije ICN sa državom, a zastupao je prava porodica dvojice gardista ubijenih u kasarni na Topčideru, čija sudbina ni do dan danas nije rasvetljena.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. januara 2007. na listi Liberalno-demokratske partije izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Poslanik je bio i novom sazivu Skupštine Srbije konstituisanom nakon izbora u maju 2008. godine.


Dve decenije se borio sa teškom bolešću, rakom glasnih žica. Vladan Batić je ostavio za sobom suprugu Veru i tri ćerke. 

Sreda 29.12.2010. 17:41
Baticu cenim te samo zbog onog sto si rekao da se Srbija treba odcepiti od Crne Gore,da su te budale poslusale gde bi nam bio kraj,VECNAJA PAMNJA
Sreda 29.12.2010. 18:56
O umrlim sve najlepše. Batić je za razliku od mnogih stpskih političara bio nacionalista i patriota. Bog da mu dušu prosti. Saučešće porodici Batić.
Sreda 29.12.2010. 23:32
Porodici iskreno saucesce! Neka pociva u miru!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online