Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.01.2011.
03:14
blic.rs A

Tinejdžeri za volanom uz pratnju iskusnog vozača

Novim Pravilnikom o izdavanju vozačkih dozvola kandidati sa navršenih 17 godina moći će da dobiju vozačku, a automobilom će smeti da upravljaju samo uz pratnju starijeg i iskusnijeg vozača. Do punoletstva će imati samo privremenu vozačku dozvolu.

Do dozvole možete doći mladi, ali u vožnju morate sa matorim...
 

Prema ovom pravilniku, već sa navršenih 16 godina može da se počne obuka, ali će osoba dozvolu dobiti tek sa 17 godina starosti. Novine su i da će od sada za dozvolu C kategorije biti potrebno da budući vozač ima 21, a za D tri godine više. Za motor koji ima više od 750 kubnih centimetara takođe je potrebno da budući vozač ima 24 godine.
 

Kasni se sa pravilnicima

I Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije, iznenađen je činjenicom da je od 14. januara počeo da se primenjuje samo ovaj pravilnik. Naime, kako je objasnio, svi pravilnici koji se tiču obuke vozača, prema dogovoru sa vlastima, trebalo je da stupe na snagu još 10. marta prošle godine, i to svi odjednom.

Međutim, mnogi smatraju da je ovaj pravilnik morao da bude donesen zajedno sa Pravilnikom o teorijskoj obuci.


- Iako su mladi trenutno najčešći izazivači saobraćajnih nezgoda u Srbiji, novi zakon o bezbednosti saobraćaja spušta granicu za sticanje B kategorije na 17 godina, jer se uspostavlja nov i znatno unapređen sistem obuke, koji bi čak i tako mladim vozačima pružio kvalitetno obrazovanje za bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Međutim, ako dozvolimo da nam deca od 17 godina uđu u saobraćaj, a nismo im pružili potreban nivo znanja, jer ih obučavamo po starom sistemu, onda ugrožavamo i njih i sve ostale u saobraćaju - kaže Pavle Ristić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i dodaje da je zato neophodno da podzakonski akti koji uređuju vozačke dozvole i obuku vozača istovremeno počnu sa primenom.


On je još dodao da po novom sistemu obuke akcenat neće biti na obučavanju kandidata za upravljanje vozilom, i to, na primer, kako se pritiskaju pedale i menjaju brzine i suvoparno učenje saobraćajnih propisa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.01.2011. 06:34
Ala su ga iskrivili,samo tako.Samo da unište svaku,pa i najmanju šansu čoveku da bar nešto u životu uradi za sebe.Sada u Srbiji,po ovom zakonu,moraš da budeš MALI DEČKO do bar 26. "C" sa 21.,pa ne da vas zezaju u mozak,nego Vas rasturaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online