Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.01.2011.
12:12
J. L. Petković - Vesti A

Evropa menja sliku o nama

Na jučerašnjem zasedanju poslanici Evropskog parlamenta prvi put su istakli da su i Srbi bili žrtve u ratu devedesetih i da su imali daleko najveći broj izbeglica. Očigledno je izveštaj sepcijalnog izaslanika Saveta Evrope Dika Martija ostavio utisak na parlamentarce bar kada je reč o sukobima i žrtvama na Kosmetu.


Evropa nas gleda na drugačiji način: Oliver Ivanović
 

Državni sekretar za KiM Oliver Ivanović kaže da su za lošu sliku o Srbima kriva tadašnja politika, međunarodna zajednica koje je žmurela na zločine druge strane, kao i Albanci koji su neumorno lobirali u svoju korist.

Dobrodošao zaokret


Bilo je pitanje momenta kada će doći do zaokreta u politici prema Srbiji. Ono što je Srbija bila devedesetih i što je 2010. godine, nema veze jedno sa drugim. Tadašnjom politikom vlasti u Beogradu uspeli smo da okrenemo ceo svet protiv sebe, a reakcija dela međunarodne zajednice je bila da je protiv takvih režima sve dopušteno. Zato su i zatvarali oči na patnje Srbe, kaže Ivanović.

Martijev izveštaj imao je veliki efekat na javnost. On menja sliku o Srbima kao jedinim zločincima?


- Rekao bih pre da menja sliku o Albancima. Prema Srbima je godinama unazad primenjivan nasleđeni odnos od 1999. godine, gde je takođe propaganda Albanaca bila jača, i gde su Srbi bili krivi za sve i jedini odgovorni za ono što im se dešava. To je kliše u kome su žrtve same odgovorne za nesreću koja ih je zadesila. Za to je odgovoran i loš pristup međunarodne zajednice, koja je trebalo da podjednako zaštiti sve.


Sve više diplomata, počev od ambasadora SAD u Prištini Kristofera Dela, poziva da se na Kosovu formira vlada "čistih ruku", bez onih koji su umešani u kriminalne radnje.


- Nisam siguran da su oni mislili da bi trebalo da se isključe sve one političke figure koje bismo i mi isključili. Verujem da su pre svega mislili na one protiv kojih je pokrenuta istraga, koji su bili u kosovskoj vladi, a optuženi su za zloupotrebe položaja, korupciju i slično.

Nema istrage protiv Hašima Tačija. Hoće li Beograd sa Prištinom u pregovore, pre nego što se protiv njega pokrene ikakva istraga?


- Ne možemo da biramo sagovornike. I upravo da bismo to izbegli pregovori su svedeni na čisto tehnički nivo, bez ijednog ministra ili državnog sekretara. Moramo da razgovaramo. A, kada je reč o Tačiju, mislim da se on ne može spasiti. On je, takođe, produkt jednog vremena, politike... Sada ga sve više ljudi izbegava i zaobilazi.

Osporavanje srpskih automobilskih oznaka je napravilo veliki problem.


- Takva politika je nesprovodiva. I sama činjenica da oko 20.000 automobila na KiM ima srpske oznake svedoči koliko je to teško da se sprovede. Mislim da će morati da se nađe neko kompromisno rešenje i da stvarno ovo nema smisla. Srbija nije nikoga provocirala, a odluka o promeni tablica je doneta pre dve godine i odnosi se na čitavu teritoriju Republike Srbije, uključujući i Kosovo.

Kažete nesprovodiva, ali se ipak sprovodi.


- Verujem da iza tog stoje dnevno politički motivi i da se bez potrebe podižu tenziju. Posledice mogu biti jako ozbiljne i zato apelujem na uzdržanost i da se situacija smiri. Predstoje nam pregovori, i nema razloga da sada ulazimo u problem i da ga rešavamo uz tenzije.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.01.2011. 12:18
jos samo tebe da sklone pa da kosovu i metohiji svane !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online