Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.11.2009.
20:57 >> 10:36h
RTS A

Tačijevi saradnici naređivali ubistva

Bivši pripadnik Informativne službe Kosova Naim Blaca izjavio je da je učestvovao u teškim zločinima protiv političkih protivnika iza kojih stoji ta služba i visoki funkcioneri Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Hašim Tači iz gerilskih dana

"Svedok ubica govori, zakon ćuti"

Naim Blaca, koji je javno svedočio o počinjenim političkim ubistvima na Kosovu, i dalje je na slobodi, a organi reda i pravosuđa nisu nagovestili nijednim potezom nameru da ga uhapse, piše prištinska štampa u ponedeljak.

"Svedok ubica govori, zakon ćuti", naslov je teksta najtiražnijeg prištinskog lista "Koha ditore", koji ukazuje da je Blaca izašao pred zgradu kosovske skupštine i govorio o politički zločinima.

"Organi reda, uključujući tu kosovskku policiju, Tužilaštvo i Euleks, nisu ništa preduzeli. Čak nisu ni uhapsili Blacu koji je javno priznao da je počinio ubistvo", ističe list.

Blaca je novinarima ispred Skupštine Kosova rekao da je reč o 17 slučajeva, među kojima su ubistva, pokušaji ubistva i pretnje u kojima je učestvovao kao pripadnik Informativne službe Kosova.

On je odbio da odgovori na pitanje koga je lično ubio, rekavši da je to pitanje za tužilaštvo Euleksa kome se prijavio pre mesec dana, prenosi RTS.

Naveo je da je spreman da snosi odgovornost za ono što je učinio kao pripadnik Informativne službe Kosova, bliske Tačijevoj stranci.

"Mislio sam da je sve što sam učinio na dobrobit domovine, ali nije bilo tako", rekao je Blaca.

On je naveo da su njegovi nalogodavci bili jedan od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova Azem Sulja, poslanik i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Haliti, zamenik ministra unutrašnjih poslo va Fatmir Dželili i drugi visoki funkcioneri Tačijeve partije.

Blaca je naveo da su "meta bili politički protivnici te partije, uglavnom visoki funkcioneri Demokratskog Saveza Kosova (DSK)".

Blaca je pomenuo poslanike Demokratskog saveza Dardanije Adema Salihija i Ganija Gecija, koji su do pre nekoliko godina bili članovi DSK.

Geci je u četvrtak na sednici privremene Skupštine Kosova optužio visoke funkcionere DPK za teške zločine i rekao da ima dokaze za svoje tvrdnje.

Tačijev DPK je u nedelju odbacio optužbe Gecija i Blace. "To je pokušaj nekih stranaka da steknu političku korist", rekao je portparol DPK Blerand Stavileci.

Policija Kosova je saopštila da čeka nalog tužilaštva u vezi sa Blacinim optužbama.

"Istragu o slučaju vodi tužilaštvo Euleksa i mi čekamo nalog za delovanje", rekao je portparol policije Baki Kelani.

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi u subotu je rekao da je tužilaštvo Euleksa pre mesec dana počelo istragu.

Naim Blaca rođen je 1977. godine u Velikom Ribaru u opštini Lipljan. Oslobodilačkoj vojsci Kosova priključio se 1998. godine i do 2003. godine bio je angažovan u Informativnoj službi Kosova za područje Lipljana, Štimlja, Uroševca i Vitine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online