Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 25.01.2011.
10:26
J. L. Petković - Vesti A

Niko ne može da ospori Martija

"Nećemo dozvoliti da se ublaži i promeni suština rezolucije nastale na osnovu izveštaja o trgovini organima", rekao je za "Vesti" Miloš Aligrudić, član Demokratske stranke Srbije i srpske delegacije u Savetu Evrope.

Miloš Aligrudić

Delegacija Srbije očekuje da se na današnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvoji izveštaj Dika Martija.

Iako će nastupati u skladu sa svojim stranačkim stavovima, članovi srpske delegacije jedinstveni su da spreče usvajanje amandmana koji bi mogli da ublaže ili suštinski izmene izveštaj specijalnog izvestioca SE.

Miloš Aligrudić za "Vesti" kaže da su parlamentarci u Strazburu zgroženi sadržajem ovog dokumenta i da o njemu najviše govore liberali i socijalisti.

Osporavanje mandata srpskoj delegaciji ocenjuje kao strašno, i podvlači da do zasedanja Skupštine Srbije neće moći da učestvuje u radu nijednog odbora, pa ni onih na kojima će se govoriti o Kosmetu.

Kako će u Strazburu nastupati srpska delegacija?
- Mi ćemo pričati ono što govorimo i u Beogradu. Neće biti razlike u tome. Podržaću ovaj pisani izveštaj, i naravno dovešću to u vezu sa nezavisnošću Kosova. Ostali će govoriti u skladu sa svojom stranačkom politikom. Naravno, svi ćemo podržati tekst rezolucije kakav jeste sada, i zalagati se za istragu.

Svesni smo da ovaj dokument nema obavezujuću snagu, ali nećemo dozvoliti da on bude izmenjen. Lako se može dogoditi da se određenim amandmanima pokuša da se ublaži i promeni suština rezolucije nastale na osnovu Martijevog izveštaja, ali mi ćemo biti protiv toga. Lobiraćemo da se takvi amandmani ne usvoje.
 

Neverovatno

 

Kako komentarišete to što su srpskoj delegaciji osporeni mandati?
- To je stvarno neverovatno. I kolege i ja imamo izveštaje u Savetu Evrope (SE) koje nećemo moći da podnesemo jer nemamo mandat, a takođe nećemo moći da učestvujemo u radu odbora na kojima će se govoriti o Kosovu.

 

I to sve zato da bi se uštedelo 700 ili 800 evra koliko košta slanje sekretara na sastanak Komiteta. Da smo ga poslali znali bismo za nove uslove za mandate, ali nismo, i evo do čega je to dovelo.

Kako reaguju parlamentarci iz drugih država na izveštaj Martija?
- Ono što sam do sada čuo je da su ljudi uglavnom zgroženi. Prosto ne mogu da veruju šta tu sve piše. Oni koji su pomagali Albancima u stvaranju nezavisne države uglavnom ćute i ništa ne komentarišu.

Ko najviše govori o njemu?
- Mislim da su to liberali i socijalisti. Međutim, i ostale grupe su za podršku ovoj rezoluciji. Zato nema razloga da se ovaj dokument ne usvoji. Važno je samo da se ne oslabi amandmanima.

Da li vas je neko od stranih parlamentaraca posebno iznenadio, recimo promenom svog stava?

- Jeste, ali to nije bilo sada, već na sednici u Parizu. Predsednik odbora za unutrašnja pitanja u austrijskom parlamentu je tada oštro napao predstavnike iz Prištine, jer je bio nezadovoljan njihovim izlaganjem. Oni su govorili da je tamo sve idealno, zbog čega je kolega iz Austrije protestovao, i rekao da su sami odgovorni za stanje u kome se nalaze.

Dodao je da im je ukazano poverenje da naprave državu, a ne svoju malu interesnu zonu, da je njegova partija bila za nezavisno Kosovo, ali da je pitanje da li su uradili pravu stvar. Iskreno, iznenadilo me je tada da nije bilo reakcija, naročito onih koji uvek podržavaju Kosovo. 

POVEZANE VESTI

Utorak 25.01.2011. 11:04
srpskoj delegaciji osporeni mandati? "nećemo moći da podnesemo jer nemamo mandat, a takođe nećemo moći da učestvujemo u radu odbora na kojima će se govoriti o Kosovu. I to sve zato da bi se uštedelo 700 ili 800 evra koliko košta slanje sekretara na sastanak Komiteta. Da smo ga poslali znali bismo za nove uslove za mandate, ali nismo, i evo do čega je to dovelo". EVO sta radi vlada Srbije!!! Da li je moguce da je to razlog, nekih 800€, ili je to samo izgovor za pogubnu politiku prema Kosovu?! SADA je prilika da se pokazu koliko (ne) VREDE i kolko su u stanju da postave pitanje:NA OSNOVU cega je Kosovo dobilo nezavisnost i na osnovu cega je bila agresija NATO-a???
Utorak 25.01.2011. 11:10
krajnje je vreme da srbi iz srbije pocnu da stite svoje interese!
Utorak 25.01.2011. 10:39
Ajde bre i Djelic je pricao lobiranju da se ne usvoje amandmani pa kao veliki uspeh "ublazavanje" po kojem ne mogu vie ni da pisnu za status Kosmeta. Tako i ovaj prica da je razlog usteda 800 evra za slanje sekretara na sastanak Komiteta. Ako ima za Zoricu Tomic 6000, onda ima i 800 evra, ali se NECE u Srbiji. Kad su oni mislili o ustedi. Radi se sve da se ne promeni pozicija da Taci vodi pregovore, zutima je Kosmet zadatak koji mogu da zavrse u celosti samo sa Tacijem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online