Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 25.01.2011.
12:27
J. L. Petković - Vesti A

Srbija ostaje bez mandata u Savetu Evrope?

Srbija će u četvrtak najverovatnije ostati bez mandata u Savetu Evrope. Ovo su članovi srpske delegacije saznali juče, kada su im u Strazburu osporeni mandati, jer nisu ispoštovali preporuke stalnog komiteta SE, održanog čak u novembru. Do ovoga je dovela nemarnost, a najveću odgovornost snosi šef delegacije Dragoljub Mićunović, koji na tom sastanku niti je bio, niti je ikoga o novinama informisao.

Dragoljub Mićunović
 

Naime, tada je stalni komitet doneo odluku o promeni sastava delegacija i uspostavljena su nova pravila da u delegaciji koji čine predstavnici samo jednog pola, mora da bude bar jedan predstavnik drugog. Međutim, od sedam članova iz Srbije svi su muškarci, dok su na četiri od sedam zameničkih mesta imenovane žene.

S obzirom na to da važe za prilično aktivne delegate, njih bi srpski Parlament lako mogao da unapredi i postavi na mesta člana. Nevolja je u tome što Skupština Srbije neće zasedati do marta, i što bi moglo da se dogodi da nakon svih dešavanja oko izveštaja Dika Martija, srpskim parlamentarcima bude uskraćeno učestvovanje u daljem radu Saveta Evrope, između ostalog i prisustvovanje komitetima na kojima će se svakako govoriti i o Kosovu.

Kroz iglene uši


Srbija bi mogla da se izvuče kroz iglene uši, jer je nadležni komitet za imunitetska i mandatna pitanja neformalno predložio da se mandati srpskoj delegaciji verifikuju, i da se oduzimanje pravo glasa odloži do aprila.

 

To znači da je to rok da se preuredi sastav delegacije. Međutim, konačni ishod znaće se u sredu.

Među delegatima Srbije se šuška da Mićunović najverovatnije zbog novca nije otišao na zasedanje komiteta, niti poslao sekretara delegacije.


- Šef delegacije Dragoljub Mićunović verovatno zbog ušteda nije otišao, niti je poslao sekretara na zasedanje stalnog komiteta, pa tako za tu promenu nismo ni mogli da znamo.

S obzirom na to da Skupština Srbije neće zasedati još mesec dana, a samo ona može da promeni sastav, pitanje je kada će srpski delegati u SE moći ponovo da učestvuju u radu odbora, komentarišu delegati.


Zahtev o osporavanju mandata Srbiji upućen je juče ujutru, a o njemu će se srećom odlučivati tek u četvrtak, nakon rasprave o Martijevom izveštaju i obraćanja predsednika Srbije Borisa Tadića.


Ostaje pitanje da li su troškovi odlaska na zasedanje tog komiteta, ma koliki bili, vredni ovakve blamaže. 

Sporni i Crna Gora i San Marino


Osim Srbije, Parlament Saveta Evrope zbog nepoštovanja istog pravila doveo je u pitanje i mandate delegacije Crne Gore i San Marina. I oni će morati da zamene svoje predstavnike.

Utorak 25.01.2011. 12:34
Nista se ne desava slucajno, i mi moramo biti izvan igre dok banda iz Bondstila okupira sever. Koja nemarnost kad se bas marljivo radilo da se izdesava da nismo tamo kad bude Kosmet na dnevnom redu.
Utorak 25.01.2011. 12:41
ГУБИТНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Шта су себи дозволили, то је нечувено.
Utorak 25.01.2011. 12:53
Ако је прорадила шиптарска ловушка, лако је разумети овакво понашање. Не дозвољава диктатор, да тамо чачкају мечку. Наумио по сваку цену да са "њим"(Вадиорган Тачи) преговара. Служба је "служба"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online