Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.11.2009.
12:52
Tanjug A

Evropska unija Srbiji ukinula vize

Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije doneo je odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Sad nam samo trebaju evri da krenemo na put

Sednicom Saveta ministara EU predsedavala je švedska ministarka pravde Beatris Ask i ministar za migracije i politiku azila Tobijas Bilstram.

Prema odluci ministara građani Srbije, Crne Gore i Makedonije, moći će od 19.decembra bez viza da putuju u zemlje šengenskog prostora, uz mogućnost maksimalnog boravka do 90 dana. Odluka se odnosi na građane koji imaju biometrijske pasoše. Oni će u turističke svrhe moći bez viza da borave u zemljama EU najduže tri meseca, tokom svakih pola godine.

Ministri su usvojili dopunu Regulative 539/2001 kojom se državljani tri zemlje stavljaju na "pozitivan šengenski spisak" što, znači da će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza" za zemlje EU, osim za Veliku Britaniju i Irsku.


Kada je reč o Kosovu i Metohiji, ministri su konstatovali da se ne radi o posebnom slučaju, jer tu zemlju, koja je jednostrano proglasila nezavisnost, još nisu priznale sve članice, prenosi austrijska novinska agencija.

U odluci se navodi da se odluka Saveta ministara ne odnosi na lica "s prebivalištem na Kosovu".


"Za lica s boravištem na Kosovu pod rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN od 10. juna 1999, čija je potvrda o državljanstvu izdata za teritoriju Kosova pod rezolucijom 1244 SB UN za prijem zahteva za izdavanje pasoša zadužena je specifična koordinaciona uprava u Beogradu", istaknuto je u dopuni Regulative.


"Imajući u vidu zabrinutost, posebno zbog moguće ilegalne imigracije", osobe sa pasošima Srbije koje je izdala Koordinaciona uprava "moraju biti izuzete" od mere za Srbiju, odnosno od oslobađanja obaveze vađenja viza za putovanja u zemlje šengenskog prostora.


"Iz razloga zakonske jasnoće i bezbednosti, u skladu sa pomenutom regulativom EU, Kosovo pod rezolucijom 1244 SB UN dodaje se na Aneks jedan te regulative i to bez ikakvog prejudiciranja statusa Kosova pod rezolucijom 1244 SB UN", navodi se u usvojenoj odluci.

Za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu ministri su načelno iskazali podršku u tom pravcu, ali su ukazali da te dve zemlje moraju ispuniti svoje obaveze.
 

Evropski parlament je 12. novembra predložio rezoluciju kojom se predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, a 19. decembra je usvojio.

U Briselu je i predsednik Srbije Boris Tadić. On treba da sretne sa Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, i komesarom za proširenje Olijem Renom.

U delegaciji Srbije su i ministri unutrašnjih poslova i pravde, Ivica Dačić i Snežana Malović, čiji resori su obavili najveći deo posla na ispunjavanju zahteva za ukidanje viza.

O tome kako putovati u zemlje šengenskog prostora pročitajte opširnije u našoj Temi dana.

Ponedeljak 30.11.2009. 20:02
Jeeeeeeeessssss bravo,konacccccno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online