Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.01.2011.
16:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Uskoro pravoslavne gimnazije u Srbiji?

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dao je zeleno svetlo episkopima u Srbiji da mogu započeti proces otvaranja četvororazrednih pravoslavnih gimnazija u svojim eparhijama. One bi odmah po osnivanju mogle da postanu srednje škole sa pravom javnosti i akreditovane kod Ministarstva prosvete.Svršeni gimnazijalci i gimnazijalke imali bi prohodnost za upis na Bogoslovski i druge fakultete u Srbiji, saznaju "Vesti" u episkopskim krugovima.

Srpska pravoslavna gimnazija u Zagrebu - ovakve ustanove mogle bi se uskoro naći i u Srbiji

Na ovaj potez crkvena vlada se odlučila nakon zahteva nadležnih ministarstava Republike Srbije upućenih crkvama i verskim zajednicama i tiču se njihovog ulaska u proces akreditacije verskih prosvetnih zavoda radi ulaska u prosvetni sistem Srbije.

Autonomija za bogoslovije


Mada je finansijski položaj bogoslovija SPC nezavidan, u vrhu SPC preovladava stav da se finansiranje ovih škola i dalje nastavi iz crkvene kase preko Sinoda.


"Dobro je da tako bude i da tako ostane, bez obzira kako će Sveti Sinod uspevati da popuni svoj fond za crkveno školstvo i crkvenu prosvetu uopšte. Za našu Crkvu je veoma važno da, barem što se tiče srednjoškolskog obrazovanja, očuvamo autonomiju svoga školstva, a za to je potrebna i finansijska autonomija", pojašnjavaju u episkopatu SPC.


Prema rečima naših sagovornika, radi unapređenja crkvenog školstva nužno je usavršavanje stručnog nastavnog kadra, izrada odgovarajućih udžbenika za bogoslovije, pripremanje potrebnih informatičkih kabineta i uređenje đačkih učionica, ali i internata. Sve su to otvorena pitanja na kojima se u SPC mora raditi u predstojećem periodu.

Kada je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi to se odnosi na petorazredne srednje bogoslovske škole, odnosno bogoslovije u Beogradu, Sremskim Karlovcima, Kragujevcu i Nišu.
 

"S obzirom da je akreditacija dugotrajan proces i o njemu će se tek opsežno raspravljati na Svetom arhijerejskom sinodu i Svetom arhijerejskom saboru u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kao novo rešenje ukazuje se mogućnost otvaranja pravoslavnih gimnazija, po ugledu na druge zemlje kao što su na primer Rusija i Grčka, ali i Hrvatska.

Osim toga, za razliku od isključivo muških bogoslovija, pravoslavne gimnazije i Teološki fakultet mogu da uče i devojke, što je dodatna prednost ako se ima u vidu potreba za pripremu kadrova za nastavu veronauke u školskom sistemu Srbije", pojašnjava naš sagovornik.
 

Kada je reč o srednjim bogoslovskim školama po odluci Svetog arhijerejskog sabora, kao najvišeg zakonodavnog tela SPC, one i dalje ostaju petorazredne mada je bilo inicijativa da se svedu na četvororazredne i tako usklade sa srednjoškolskim sistemom u Srbiji.

Na crkvenoj skupštini je ocenjeno da prilikom upisa na teološke studije svršeni učenici petorazrednih bogoslovija neće biti na gubitku u odnosu na učenike četvororazrednih srednjih škola, jer će moći da se upišu na pastirski smer na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu, koji traje tri godine i nakon diplomiranja stiču puno akademsko zvanje te mogu ravnopravno da konkurišu svim akademski obrazovanim mladim ljudima u Srbiji, a mogu da preuzimaju i odgovorne službe unutar same SPC.

Subota 29.01.2011. 16:51
Само да не буду под утицајем ватикана, а како је кренуло...
Subota 29.01.2011. 23:11
Nije problem samo otvoriti takve škole.Mnogo bitnije je ko će toj deci predavati i šta će se eventualno predavati....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online