Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 31.01.2011.
10:39
Blic A

Ko bude krio sponzore stranke - u zatvor!

Nacrt zakona o finansiranju stranaka predviđa kaznu od tri godine zatvora za predstavnike političkih partija koji skrivaju i daju lažne podatke o stranačkim finansijerima. Nacrt zakona je predat Vladi i uskoro bi ona trebalo da ga prosledi Skupštini.

Smeštaj je već obezbeđen, samo da počne primena zakona

Za finansijere stranaka sankcije nisu predviđene ovim nacrtom, one se isključivo odnose na nadležne za finansije u partijskim strukturama, koji novac primaju i mogu te podatke da prikriju. Inače, zbog problema sa kontrolom finansiranja političkih stranaka u Srbiji, već su se oglasile neke evropske institucije, predlažući upravo zatvor kao kaznu za lažljive političare. Nažalost, kada se kaže "lažljive", misli se samo na deo o finansiranju stranaka, a ne na laži iz svih oblasti života...


U ovom momentu niko ne zna koliki je udeo pet najvećih moćnika u finansiranju stranaka u Srbiji, i srazmerno tome koliki je njihov uticaj na vlasti. Čak i kada bi sve stranke prijavile svoje finansijere, kao što su dužne to da čine i prema postojećem zakonu, mogli bismo samo da im verujemo na reč.


Taj zakon ne predviđa nezavisno kontrolno telo koje bi proveravalo odakle taj novac zaista potiče i kako cirkuliše. Tako na pitanje koliko novca se godišnje ulije u stranačke kase, Zoran Stoiljković, član Agencije za borbu protiv korupcije, kaže: “Mislite da imam kuglu u rukama?!”


Takve informacije ne bi smele da ostanu tajna ako Nacrt zakona bude prošao. On, osim kazni za prikrivanje istine, nalaže da individualni finansijer ne sme da uplati više od 20 prosečnih zarada godišnje, a preduzeća i druga pravna lica ne više od 200. Sve uplate iznad tih suma moraju biti objavljene na sajtu stranke uz naznaku ko je donator.


- Stranke, kada jednom dođu na vlast, pokušaće da se oduže i vraćaju usluge. Postoje ozbiljne zamerke Saveta Evrope vezane za nedovoljnu transparentnost finansiranja političkih partija u Srbiji, a to je upravo činjenica da nema efektivnog nadzora niti institucije koja bi bila sasvim opremljena ljudima i sredstvima da efektivno može da obavlja takvu kontrolu - rekao je Stoiljković za “Blic“.

Ponedeljak 31.01.2011. 10:52
koga bre, oni zajebavaju. strpacemo ih u zatvor sa ili bez sponzora. pre donosenja zakona. antisprska crvenozuta gamad !
Ponedeljak 31.01.2011. 12:19
Kada bi se postovao ovaj zakon svi politicari bi trebalo da odu u zatvor jer nijena stranka ne prijavljuje prihode od tajkuna.
Ponedeljak 31.01.2011. 11:15
Ima mesta za sve one koji su napunili svoje tibe na racun drugi ljudi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online