Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 02.02.2011.
12:02 >> 14:27h
D. Dekić - Vesti A

Muka od javašluka

Bivši pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić podneo je ostavku na tu funkciju i zatražio smenu čelnika ovog resora Svetozara Čiplića "zbog bahatog i neprofesionalnog ponašanja, zapošljavanja bliskih prijatelja, nesposobnosti, neznanja i nesavesnog rukovođenja novcem iz državnog budžeta".

Petar Antić, bivši pomoćnik ministra za ljudska prava
 

- Već mesecima sam svedok takvog ponašanja Čiplića koji je većinu kvalitetnih ljudi oterao iz ministarstva od kojeg je napravio privatnu kompaniju u funkciji ličnih interesa - kaže Antić za "Vesti".

Koje prijatelje i na koje funkcije je ministar doveo u ovaj resor?
- Dugogodišnje kućne prijatelje je imenovao na funkcije pomoćnika i jedino se sa njima slaže, jer oni ne znaju da rade. Te pomoćnice su svakodnevno dovožene službenim kolima iz Novog Sada u 11 i odvožene u 14 sati i za to vreme nisu radile, a i ne znaju. O imenima ne želim da govorim, a vi sad vidite koliko to košta i koliko je na štetu Srbije od koje se traži da poštuje ljudska i manjinska prava.
 

Ostavka, a ne razrešenje

Ministar kaže da ste razrešeni, a vi da ste podneli ostavku. Šta je istina?
- Dan pre nego što sam podneo ostavku doneta je odluka o sistematizaciji ministarstva, ali ne i odluka o mom razrešenju. Znači, nisam razrešen, već sam podneo ostavku.

Na osnovu čega tvrdite da je ministar nesposoban i neznalica?
- On je kompletno politički nepismen. Potvrda tome je pripajanje sektora za nacionalne manjine sa devet zaposlenih, kojim sam rukovodio, sektoru za međunarodnu saradnju sa dva zaposlena. Njim treba da vodi čovek bez Pravnog fakulteta koji se nije bavio nacionalnim manjinama. Ja sam bio jedini romske nacionalnosti sa Pravnim fakultetom i specijalizacijom na Kolumbiji. I, to baš u momentu kada Srbija podnosi kandidaturu u Brisel, što govori i da je vrlo opasan kao političar na ovoj funkciji.

Kako je Čiplić nenamenski trošio sredstva?
- Uz pomoć medija sam uglavnom saznavao i šta podržava ministarstvo, pa sam tako i čuo za projekat selekcije hrane po kontejnerima namenjen romskoj populaciji i drugi za korišćenje solarne energije.


Da li je na te projekte otišlo dosta para?
- Verovatno, ali i da su sredstva mala to nije normalno. On je čovek koji ne zna da radi. Kad ste ga videli da je obišao sedište nekog nacionalnog saveta, kada je bio u Novom Pazaru, na primer? On samo sedi u Beogradu i u Novom Sadu.

Očekujete li da će Demokratska stranka, čiji je ministar kadar, uvažiti vaš apel i smeniti ga sa te funkcije?
- Ja delim vrednosti koje je proklamovala Vlada Srbije u zalaganju za razvoj ljudskih i manjinskih prava. Dela ministra Čiplića ugrožavaju ciljeve te vlade i evropske integracije Srbije, pa ako od svojih zalaganja nisu odustali, onda neka dovedu sposobnog čoveka za ministra.

Romi protiv Čiplića

Pre vas su ostavke u Čiplićevom ministarstvu podneli Marko Karadžić i Aniko Muškinja Hajnrih. Zašto se čekali?
- Nadao sam se promenama u ministarstvu, jer je najavljivana rekonstrukcija Vlade Srbije. Sada, ne samo da sam shvatio da ne mogu više da se borim, već je Čipliću pošlo za rukom da ujedini protiv sebe čak 80 romskih organizacija.

Sreda 02.02.2011. 12:07
Сви сте за затвор!!!
Sreda 02.02.2011. 12:41
Kako koji odleti sa stolice tako i progleda. Nije ga briga sto je Ciplic pred zoru promenio izborne uslove u Raskoj i direktno muslimanima zabio prst u oko. I to samo zbog toga da sacuva pozicije Rasima i Sulje. Ovom Romu i onom Karadzicu sve je bilo jasno kao beli dan ali se nije ticalo njihove zadnjice, imaju svoje NVO pa neka tamo uzivaju. Treba Ciplica smeniti pod hitno i postaviti nekoga da ugasi vatru dole dok nije izbio pozar koji se namerno potpiruje iz Beograda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online