Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 02.02.2011.
13:04
D. Kocić - Vesti A

Igumanija zaratila sa partizanima

Opštinski odbor SUBNOR-a iz Leskovca uputio je pismo njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju zbog skrnavljenja spomen-obeležja, podignutog u znak sećanja na pale borce Babičkog partizanskog odreda koje se nalazi u porti Jašunjskih manastira.

Ne dam da prave cirkus u manastiru: Monahinja Lidija
 

"Ovo spomen-obeležje je u jadnom stanju, srušeno je i oskrnavljeno i služi za deponovanje starih stvari i đubreta koje se tu spaljuje", navodi se između ostalog u pismu koje je potpisao Hranislav Rakić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Leskovac.
 

Za ovakvo stanje leskovački borci direktno optužuju mati Lidiju, koja je pre dve godine, uz asistenciju svoga obezbeđenja, zabranila delegaciji boraca Leskovca i Vlasotinca da polože cveće na spomen-obeležje.
 

Obnovila svetinju

U godinama posle Drugog svetskog rata u manastiru je bilo tridesetak ruskih monahinja, a kada je 1993. godine došla mati Lidija ovde je bila samo jedna monahinja. Sada je manastir obnovljen i kada su veliki praznici posećuju ga mnogi vernici iz Jašunje i okolnih sela.

Borci leskovačkog kraja, u pismu patrijarhu srpskom Irineju, traže dozvolu da obnove spomen-obeležje, odnosno da ga dovedu u prvobitno stanje.
 

U pismu koje je GO SUBNOR-a Leskovac uputio patrijarh srpski i administrator Eparhije niške Irinej se navodi: "Primio sam Vaše pismo u kome se žalite na monahinju Lidiju i neke postupke u vezi sa polaganjem venaca na spomenik. Narodnooslobodilačkog rata u manastiru Presveta Bogorodica. Ponašanje monahinje Lidije nema našu podršku. Ona se slično ponaša i prema mnogim predstavnicima Crkve. Ona ima neki svoj tipik koji malo ko razume. Njoj je skretana pažnja na mnoga njena ponašanja, no ona tera po svome. Sa naše strane imate odobrenje da činite ono što ste i ranije činili, naravno uz puno poštovanje svetinje i prirode mesta, u šta ne sumnjam."

Čeka obnovu: Spomenik borcima Babičkog partizanskog odreda

- Veoma smo zadovoljni sadržajem i brzim odgovorom patrijarha Irineja i zato planiramo da ove godine obnovimo spomen-obeležje, u nadi da neće biti nikakvih problema oko realizacije te ideje - kaže Hranislav Rakić, predsednik GO SUBNOR-a Leskovac.
Rakić takođe naglašava da je spomen-obeležje podignuto sedamdesetih godina i dodaje da je organizacija na čijem je čelu pomogla manastiru da uvede struju i pružila drugu materijalnu podršku.
 

- Mati Lidija nije nadležna da ocenjuje da li je tu trebalo da se postavi spomen-obeležje - ističe Hranislav Rakić, predsednik SUBNOR-a Leskovca.
 

Inače, mati Lidija, koja je novcem donatora obnovila crkvu koja je deo manastirskog kompleksa, sagrađenu pre pet vekova na temeljima vizantijske bazilike iz šestog veka, kaže da spomen-obeležje nije ni trebalo da se nađe u manastirskom delu.
 

- To je bezumlje, bogohulni spomenik, jer je ovaj manastirski kompleks sveti dom Majke Božje, a ne cirkus i molim borce da nas ostave na miru! - ističe mati Lidija, uz naglasak da se u patrijarhove poslove ne meša i da primenjuje isključivo osvećeni tipik svetoga Save, koji je napisao kanon.

Patrijarh posetio manastir

Na drugi dan Trojica prošle godine, patrijarh Irinej, koji je i episkop niški, posetio je manastir Svete trojice i bio je, kaže mati Lidija, oduševljen njegovim novim izgledom.
- Ništa mi nije rekao o negodovanju boraca, mada je ranije znao često da me izgrdi kada je dolazio kao episkop, a ja sam samo ćutala - priča mati Lidija.

Manastir u Jašunji, koji vernici nazivaju ženski, nalazi se nedaleko od muškog manastira Sveti Jovan i reč je o dva jedina manastira na području Jablaničkog okruga.
Mati Lidija je u ženski manastir došla 1993. godine i zatekla, kako kaže, veliku ruinu.
 

- Seljani nisu hteli da mi daju ni koricu hleba, sekli su manastirsku šumu, zatvarali mi vodu i krčmili njegovu imovinu. Taj Hranislav Rakić je onda bio direktor Narodnog muzeja i ništa nije hteo da učini za manastir. Napredovanje manastira je svima bolo oči pa, izgleda, i leskovačkom sveštenstvu koje je zabranilo krštavanje u ovoj svetinji - žali se mati Lidija.
 

Polomljena betonska ograda

Spomenik borcima Babičkog partizanskog odreda podignut je početkom sedamdesetih godina, nije oskrnavljen i oko njega nema deponije smeća, ali ima ostataka nestale betonske ograde. U manastiru kažu da ne znaju kada je i ko polomio tu ogradu, čiji se obrisi samo naziru.

Sreda 02.02.2011. 13:11
Komunjare kada su dosle na vlast, crkve su rusili i popove prebijali sta sada hoce ? Dosta mi je vise ovih takozvanih SUBNORA komunistickih koji su zavili Srbiju u CRNO.
Sreda 02.02.2011. 13:36
Ova baba ima neki svoj zivot koji nema veze sa stvarnoscu.Glup je ko je i pita za neku dozvolu.Vise bi doprinjela ovom drustvu da je se udala i rodila neko dijete ko i sav normalan svijet.Cuj ne prizna ona odluku patrijarha.Pa sta to njena cacevina pa ona apsolutni gospodar manastiraSta bi ta tek radila da je patrijarh?
Sreda 02.02.2011. 14:07
"...da se u patrijarhove poslove ne mesa".... Procitah li to dobro ? Ona to hoce da kaze, onda nema sta ni on da se mesa u njene poslove. Izgleda, danas svaka baba misli da moze da pravi crkvu po svojoj volji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online