Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.02.2011.
08:17 >> 09:29h
Press A

Srbi u Egiptu branili stanove od bandi

"Bande koje su pobegle iz zatvora počele su da terorišu i pljačkaju, pa smo morali nekako da se organizujemo. Nije bilo razlike, ja kao stranac zajedno sa Egipćanima sam čuvao svoju zgradu i ulicu", priča građevinski inženjer Branko Ćorić koji se sinoć avionom koji je poslala Vlada Srbije vratio u Beograd.

Srbi iz Egipta konačno stigli kući

Avion sa oko 100 naših državljana koji žive u Kairu sleteo je sinoć na Aerodrom "Nikola Tesla", gde su ih dočekali brojni rođaci i prijatelji. Većina putnika zatražila je od srpske ambasade u Egiptu da ih evakuiše jer, kako kažu, tamo je situacija veoma neizvesna, a pošto su brojni razbojnici pobegli iz zatvora, niko nije siguran! Za razliku od naših turista koji su pre dva dana doleteli iz Hurgade i Šarm el Šeika, i koji kažu da su nerede gledali samo na TV-u, Srbima u Kairu nije bilo sve jedno.

Za naše ljude koji su izrazili ovu želju, Ministarstvo spoljnih poslova i JAT obezbedili su specijalni avion. Putnici koji su njime doleteli u Beograd, i pored haosa koji vlada u Egiptu, bili su smireni i prisebni, ali je bilo i onih koji nisu krili olakšanje što su konačno stupili na bezbedno tlo.


"Počelo je! Strašno je šta se tamo dešava, puca se na ulicama, nisam smela da izađem iz kuće jer sam se plašila da će me neko ubiti. Hvala bogu da sam stigla u Srbiju", kroz plač priča starija žena, koja je samo rekla da se zove Dana i da u Kairu stanuje već osam godina.


Balerina Anja Akčin (23) u Kairskoj operi nastupa tri godine. Kaže da je, zbog policijskog časa, poslednja tri dana provela u svom stanu.


"Kada je počelo vanredno stanje, kontaktirali smo našu ambasadu, a kasnije smo se izjasnili da želimo da budemo evakuisani. Videćemo kada ćemo se vratiti nazad, zasad čekamo da se stabilizuje situacija. Iskreno, nismo se toliko plašili, možda i zbog toga što smo sve to prošli u Srbiji, pa smo bili spremniji i od samih Egipćana", kroz šalu priča ona.


Iako na međunarodnom aerodromu u Kairu vladaju ogromne gužve, Anja ističe da je, kada je reč o srpskim putnicima, sve prošlo u najboljem redu i da su se bez ikakvih problema ukrcali u avion.

Građevinski inženjer Branko Ćorić (38) vratio se u Srbiju sa svojim roditeljima. U Kairu živi od 1991. godine i navodi da je u početku sve delovalo bezazleno.


"Mislili smo da će, kao i svake godine kada je taj njihov praznik, sve proći sa nekoliko uhapšenih. Međutim, iz dana u dan bilo je sve više žrtava i to je poprimilo ogromne razmere", kaže Ćorić, i dodaje da se lokalno stanovništvo prema strancima ponašalo veoma ljubazno.


"Protesti su bili, pre svega, upereni na rešavanje njihovih unutrašnjih problema. Niko nije ni pomišljao da dira nas strance, a pored toga, kraj u kome ja živim je ostrvo Zamalek, koje je najbezbedniji deo grada. Međutim, bande koje su pobegle iz zatvora počele su svuda da terorišu i pljačkaju stanovništvo, pa smo morali nekako da se organizujemo. U tome nije bilo razlike, ja kao stranac zajedno sa Egipćanima sam iz dana u dan stražario čuvajući svoju zgradu i ulicu od nasrtaja razbojnika", rekao je Ćorić.

Predsednik Egipta Hosni Mubarak izjavio je sinoć da se neće kandidovati na narednim predsedničkim izborima u septembru. On se, preko egipatske državne televizije, obratio naciji i rekao da, bez obzira na tekuće okolnosti, nikada nije ni nameravao da bude kandidat za još jedan predsednički mandat.


Inače, Mubaraku je američki predsednik Barak Obama juče u toku dana poručio da SAD smatraju da je došao kraj njegovoj vlasti i da treba da omogući mirnu tranziciju ka demokratiji putem izbora. Obaminu poruku Mubaraku je preneo specijalni američki izaslanik, bivši ambasador SAD u Kairu Frenk Vizner, koji je u ponedeljak doputovao u Egipat. Mubarak (82) je rekao da će se narednih meseci, do kraja svog mandata, posvetiti mirnom transferu vlasti i dodao da ima "nameru da umre" u Egiptu.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.02.2011. 08:20
Gde ima muslimana ima i problema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online