Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 08.02.2011.
20:39 >> 23:12h
Večernje novosti A

Novi grb nas košta desetine miliona evra

Iako je zvanični grb Srbije stupio na snagu 11. novembra, gužve oko njegovog izgleda još se ne stišavaju. Ono što mnoge zanima je koliko će novca država potrošiti kada bude počela da menja grb na svim državnim zgradama, memorandumima, zastavama, diplomatko-konzularnim predstavništvima...

Novi grb Srbije

Naznaku o tome koliko bi zamena svega mogućeg na čemu se grb nalazi mogla da košta dao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pošto se digla prašina oko novih tablica sa starim grbom. Dačić je tada rekao da bi samo zamena 800.000 tablica odštampanih sa starim grbom mogla da košta državu četiri i po miliona evra.

Tvorci novog, tačnije izmenjenog grba, tvrde da je jedino što odmah mora da se promeni veliki državni pečat, koji košta samo 50.000 dinara. A, oznake na dokumentima menjaće se postepeno, kad građanima isteknu ova, pa će udar na džep naroda biti minimalan. To je, međutim, samo delimično tačno, s obzirom na to da će se upravo iz budžeta finansirati sve promene grba na zastavama i državnim zgradama.

Prema proračunima u Vladi zamena starog grba izmenjenim, na svin mestima na kojima je obavezno da se on nalazi, mogla bi da košta nekoliko desetina miliona evra.

Između ostalog, dilema je i da li je komisija koja je izradila izmenjeni grb imala na to pravo ili joj je zadatak bio samo da napravi etalon, odnosno standard kako srpski grb precizno treba da izgleda.

Novi grb zvanično važi od 11. novembra prošle godine, kada je stupio na snagu Izvornik malog i velikog grba, Izvornik zastave i notni zapis himne. Vladina komisija je jednoglasno usvojila izmenjeni grb, a Uredbu je potpisao vicepremijer Ivica Dačić, koji je i jedini ministar koji je zasada javno priznao da je protiv promene grba.

Novi izmenjeni grb (levo) i stari grb Srbije (desno)

Heraldičari su, pak, zadovonjni jer je, kako kažu, naša država, posle 120 godina, konačno dobila grb u skladu sa pravilima i zakonom. Najviše im je smetalo što je grafički izgled starog grba, koji je 1882. godine, na zahtev kralja Milana, uradio bečki student Ernst Kral, bio pod snažnim uticajem nemačke heraldike.

S ovim se ne slaže poznati heraldičar Ljubomir Stevović, koji podseća da je na tom grbu radio veliki istoričar Stojan Novaković. On je orlove, koji su u najnovijoj varijanti modifikovani, i kako kaže Stevović, "više liče na papagaje nego na orlove", preslikavao iz manastira Žiče, Lazarice, Ljubostinje... Srpski tetragram uzet je iz Dečana.

Nađite razlike

 

Posmatranje starog i izmenjenog grba po malo liči na igu "uočite razlike na slici". Nebrajamo nekoliko elemenata koji su izmenjeni, a nisu odmah vidljivi:

  • plava boja na novom grbu je za nijansu tamnija od prethodne varijante
  • krila su blago savijena pa, prema rečima autora, orao izgleda kao da je u poletu
  • vrat orla nema na sebi pera kao prethodna varijanta
  • kruna je pripijena uz grb i nije isečena na pola
  • resice hermelinskog plašta su trodimenzionalne u odnosu na stare

"Ako je menjan grb, nikako nije smeo da se menja ovako, jer je Srbija republika, a ne monarhija, pa ne bi trebalo da ima kraljevsku krunu i hermelinski plašt, što su simboli monarhije, već nemanjićku krunu, kao simbol suvereniteta", kaže Stevović.

Tvorac aktuelnog grba Ljubomir Grujić odgovara da grb nije promenjen, već su samo ispravljene neke greške.

"Recimo, na Kralovom grbu jezik orla nije bio povezan sa kljunom, pa je izgledalo kao da mu ispada, a noge su imale perje do kandži, pa su više podsećale na kokošje. Tačno je da sam uvećao kljunove, ali to ne znači da su 'papagajski', već samo naglašeni, kao kod ruskog orla, da bi se videli i kada su umanjeni. To se u heraldici zove hipertrofiranje", objašnjava Grujić.

A, dok se vlast i heraldičari ne sporazumeju kakav grb priliči Srbiji, u interesu građana koje jedino zanima kako da prežive od prvog do prvog u mesecu, ne bi možda bilo loše da neko izračuna koliko će nas sve to koštati i kako najbezbolnije problem da rešimo.

Utorak 08.02.2011. 20:46
bez Kralja nevalja,dajte vec jednom tog Kralja !
Utorak 08.02.2011. 22:34
zašto opet stavljaju papagaja mjesto orla na grb? ne mogu da vjerujem da taj papagaj toliko vredi,a i ružniji je od starog grba.
Utorak 08.02.2011. 21:49
Лично ми је драго што је српска хералдика заживела и што је дошло до реконструкције и дораде српског државног грба (макар српске државе и не било). Е сад, чињеница је да тај посао није политички квалитетно одрађен, и због тога ће `да кошта`. Али код нас политичке грешке не плаћају политичари, већ опорезовани грађани, стога се не бринем да ће и ово прецртавање да плате они који то и заслужују, они који су изабрали овакве неспособне политичаре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online