Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.02.2011.
02:43
Z. Marjanović - Vesti A

Vreme ne može da uništi prijateljstvo

Dragiša Miletić (91), najstariji žitelj varošice Rudnik, posle 71 godine pronašao svog dobrog prijatelja Dušana Živkovića (89) koji od 1945. godine živi u Briselu. Zapravo, Dušan je taj koji je posle sedam decenija došao na Rudnik i potražio svog starog prijatelja Dragišu. Očevici opisiju dirljiv susret Dragiše i Dušana, kojima su suze tekle niz staračka lica.

FOTOGRAFIJA IZ 1939. GODINE: Dragiša Miletić

- Ma, ovo ti je samo još jedan primer da je život pravo čudo!

Dušan i ja smo se družili do 1938. do 1940. godine, što na Rudniku, što u Beogradu.

On je na Rudnik dolazio kod svog teče Milorada Stankovića, školskog nadzornika, a kasnije i poslanika u skupštini Kraljevine Jugoslavije i nije mu smetalo da se druži sa mnom, sinom opančara.

Naprotiv, uživao je u našim dugim razgovorima. Ja sam pričao o fotografijama, a on o farmaciji jer smo maštali o tome šta ćemo u životu raditi.

Otac mu je bio vrlo imućan čovek. Bio je vlasnik, u to vreme, izuzetno uspešne štamparije i knjižare "Papirus" u elitnom delu Beograda, a ti dani našeg druženja i momkovanja stvarno su bili nezaboravni - objašnjava Dragiša Miletić, jedan od najčuvenijih fotografa u Šumadiji čije se fotografije, posebno ratne, nalaze u mnogim muzejima širom bivše Jugoslavije i sigurno najstariji fotograf u Šumadiji koji se i danas ne odvaja od fotografskih aparata.

Ratne strahote Drugog svetskog rata pokidale su mnoga prijateljstva, ali, kao na prmeru Dragiše i Dušana, ne zauvek. Poslednji put Dragiša i Dušan su se videli 1940. godine, a pre nekoliko dana ponovo su sedeli i pričali u kući Dragiše Miletića na Rudniku, ali više ne o tome šta će biti, već šta je u međuvremenu bilo.


- Decenijama sam mislio na svog druga Dušana i jednog dana se stvarno pojavio na mojoj kapiji. Iako je prošlo sedam decenija, odmah sam ga prepoznao, ali sam mislio da mi je došao kraj i da mi se priviđa.

RAT PREKINUO PRIJATELJSTVO: Dragiša Miletić

Naravno, bratski smo se izljubili i isplakali, a kada je prošla ona knedla u grlu ispričao mi je da je 1945. godine na skijama pobegao iz Slovenije u Austriju jer mu tadašnja vlast u Jugoslaviji nije bila po volji, za razliku od mene koji je bio u partizanskoj uniformi i fotoaparatom beležio sve važne događaje.

Iz Austrije je otišao u Brisel gde je završio farmaciju i gde i sada živi - priča starina Dragiša Miletić.
 

Srećni Dragiša


- Dušan Živković nedavno je imao tešku operaciju, ali odmah pošto se oporavio jedina želja mu je bila da dođe na Rudnik i da sazna šta je bilo sa mnom, baš kao što je i mene izjedala želja da saznam šta je bilo sa njim. Ako mogu da kažem da me je u ovim godinama nešto usrećilo, onda je to susret sa mojim drugom i prijateljem Dušanom - kaže Dragiša Miletić.

 
Uskoro ponovo zajedno


Dragiša Miletić i Dušan Živković su se posle mnogo godina u suzama ponovo sastali, ali su se u suzama i rastali, ali sada na mnogo kraće vreme, samo, kako je obećao Dušan, dok ne obavi neke poslove i ponovo doputuje na Rudnik.


- I sada ćemo se družiti i mislim da ćemo o svemu pričati, kao nekad, osim o devojkama jer imam utisak da nas je vreme pomalo pregazilo - šeretski nagoveštava Dragiša o čemu su on i Dušan najčešće pričali šetajući pred onaj rat Rudnikom i Beogradom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online