Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 18.02.2011.
13:02
D. Dekić - Vesti A

Lopovi i posle Mlađe

Iz sprege vlasti, tajkuna i delova kriminalnih struktura sklapaju se poslovi koji ne podležu javnoj kontroli, što neprestano proizvodi finansijske afere. Na subvencije za investicije se troši bez ekonomske analize i javnog konkursa, pa ne znamo na osnovu čega se pare daju ulagačima. Društvo se ne može izboriti sa ovim sve dok tokovi novca u zemlji ne izađu na svetlo dana, smatra Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Neka me ubije ko hoće: Verica Barać
 

Mislite li na Gorenje koje je zahvaljući Dinkiću dobilo blizu tri miliona evra za zapošljavanje 300 radnika u Zaječaru?

- Da je bilo konkursa, mogli su da se jave i srpski proizvođači. S tom subvencijom otišlo je više novca na radna mesta nego što će investitor uložiti. Ovaj posao zaista liči na nečiji privatni jer uopšte nema logike i zato naši građani jesu i moraju da budu siromašni. Dinkić je uključen i u slučaj Rudarsko-topioničarskog basena Bor, gde je pitanje kako se pojavila kanadska firma SNC bez otvorenog postupka i ko je izračunao kvote po kojima se dodeljuju subvencije.
 

Nek' me ubiju

Neprestano upoznajete javnost sa aferama u koje su umešani političari i tajkuni. Plašite li se za svoj život?
- Ne plašim se i ko hoće, neka me ubije, i neka pobije ceo narod pošto su nas dovoljno osiromašili. Imamo dva puta: da se borimo i probamo da menjamo stvari ili da dignemo ruke, što ne smemo. U Srbiji je mnogo ljudi koji žele da žive od svog rada.

Hoće li se nešto promeniti Dinkićevim odlaskom iz Vlade Srbije?
- Najverovatnije ne. To neće uticati ni na otkrivanje brojnih afera s kojima je on dovođen u vezu. Mislim da će, umesto obračuna s korupcijom, samo drugi nastaviti da se bave nezakonitim radnjama.

O kojim Dinkićevim nezakonitostima je reč?
- Kao prvo, to je afera Nacionalna štedionica, što je i najveća stvar koju je zataškao, pa ni sada nije poznato da li su povučene državne rezerve iz Euroaksis banke. Tvrdio je da država nema nameru da proda akcije štedionice, ali da je to ipak učinjeno, a dokumentacija o tome je sakrivena. Netransparentno se radilo i pri prodaji Mobtela, pa je pitanje kako se stiglo do biznismena iz Austrije Martina Šlafa, koji je Dinkićevom zaslugom dobio 30 odsto vlasništva te kompanije.


Potom afera "satelit" jer ima podataka da je učestvovao u tome da ugovor o zakupu špijunskog satelita s izraelskom firmom ostane na snazi.
- Mislim i da Vlada krije istinu o parama na Kipru. Pokojni Vladan Batić je kao ministar pravde još 2007. podneo Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal dve krivične prijave protiv Dinkića kao bivšeg guvernera NBJ i više lica u kojima ih je teretio za iznošenje srpskih para na Kipar.


Niste pozvani na Tanjugov skup o korupciji?
- Ne znam zašto zaobilaze i mene i Savet koji vodim. Ipak, ne mogu a da ne primetim da to pokazuje kako borba protiv korupcije nije dobrodošla.
 

Džajić stradao zbog "Marakane"

Stali ste i u odbranu Dragana Džajića koji se tereti za finasijske malverzacije kod transfera fudbalera?
- On je žrtva nemoći jednog sistema. Mislim da se zamerio tajkunima koji merkaju stadion "Marakana", kao lokaciju za izgradnju, a znamo da je sin vlasnika Delte Miroslava Miškovića bio u upravi Crvene zvezde. Kažu da je jedan od ciljeva bio da se Zvezda prezaduži i najveći poverilac samo uđe. Džajić nije hteo u takav koncept, pa su hteli da ga slome. Takođe smatram da vlast u poslednje vreme pribegava širenju straha jer ako nešto može da se desi Džajiću, može svakome.

POVEZANE VESTI

Petak 18.02.2011. 13:08
u prevodu. REVOLUCIJA. RUSENJE DIKTATORA.
Petak 18.02.2011. 18:37
Лопови и после Млађе. Већ наслов говори да су у чланку изожене само познате чињенице.
Petak 18.02.2011. 14:32
А шта сте очекивали: кад оде Динкић, одоше и афере с њим? Неее. Сви су они међусобно повезани и умрежени. (сви знамо да је тако) Што се тиче промена и револуције---> са жаљењем примећујем да је то мало вероватно. До тог поражавајућег закључка сам дошла након праћења реакција поводом Динкићеве смене. Невероватно је да уопште постоје људи који бране његов поступак и који верују у његову недужност и изузетне доприносе, а такво мњење постоји у великом броју. О чему онда причамо?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online