Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 03.03.2011.
12:16 >> 17:57h
Beta A

Srbija odustala od Purde!

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja hrvatskog državljanina Tihomira Purde i još dvojice osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru 1991, zbog nedostatka dokaza. Zvanični Zagreb pozdravio je tu odluku tužilaštva u Beogradu.

Vekarić je rekao da je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Purde, kao i Petra Janjića i Danka Maslova, koji su takođe bili pod istragom srpskog tužilaštva za isti zločin u Vukovaru 1991. godine.

Sve za dobru saradnju sa Hrvatima: Bruno Vekarić
 

Vekarić je, obrazlažući razloge za odustajanje od gonjenja Purde, rekao da je istraga u tom predmetu obavljena loše.

Odluka je doneta posle saslušanja 44 svedoka od kojih nijedan nije teretio Purdu, a urađene su i dodatne provere, sa forenzičarima i obducentima, rekao je Vekarić i precizirao da je 31 svedok saslušan u Hrvatskoj, a 13 u Srbiji.

Svi svedoci, kako je naveo, nisu teretili Purdu, Janjića i Maslova, zbog čega je i Tužilaštvo dodustalo od krivičnog gonjenja, Vekarić je kazao da je ovaj predmet primer dobre regionalne saradnje pre svega sa državnim tužilaštvom Hrvatske, ali i pravosudnim organima BiH.

Purda je u pritvoru u BiH od 5. januara kad je na graničnom prelazu uhapšen na osnovu poternice iz Srbije iz 2007. u kojoj se tereti za pucanje na tri ranjena vojnika JNA, od kojih su dva ubijena na licu mesta, a treći je preminuo u bolnici.

Vekarić je ukazao da je Tužilaštvo za ratne zločine dosta rezervisano prema istragama koje su vođene ranije u Vojnom sudu jer su rađene profesionalno veoma loše.

S druge strane, naveo je Vekarić, imamo dogovor sa tužilaštvima BiH i Hrvatske da ubuduće usaglašeno reagujemo na predmete u kojima se radi o državljanima drugih država, jer su delikatni.


"Tako ćemo, na osnovu sporazuma postupati, pre svega, sa Hrvatskom, jer imamo još četiri istrage, koje su u toku. S Bosnom ćemo vrlo brzo potpisati sporazum o ustupanju dokaza, za koji se zalažemo već dve godine", naveo je Vekarić.


Hrvatska zadovoljna zbog oslobađanja Purde

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila odluku srpskog pravosuđa da odustane od krivičnog gonjenja Purde i još dvojice osumnjičenih za ratne zločine.
"Mi ćemo sad raditi na tome da se to više nikad ne dogodi", rekla je hrvatska premijerka.


Šef Sabora Luka Bebić je ocenio da je ishod bio očekivan. "Rešenje slučaja Purda je očekivano. Ovakav odgovor iz Srbije znači da treba da se držimo jasnog stava da su za sve što se dešavalo u Domovinskom ratu na teritoriju Hrvatske nadležni hrvatski organi", rekao je Bebić.


Aktivista hrvatskih veterana Branko Borković smatra da je odluka iz Srbije o Purdi, Maslovu i Janjiću došla prekasno i dodao da veterani od protesta ne odustaju sve dok se ne raščisti situacija sa Srbijom.


Po njemu, "ovo je samo jedan u nizu cirkusa kojeg provode naslednici Miloševićevog
nacističkog režima", a "pred Hrvatskom i veteranima je još niz teških trenutaka - presuda hrvartskom generalu Anti Gotovini, presuda šestorki za BiH, i niz pregovora oko prenosa ovlaštenja na nacionalne sudove".


Posle odustanka od krivičnog gonjenja, tužilaštvo će obavestiti Ministarstvo pravde, koje će povući zahtev za ekstradiciju Purde Srbiji, podnet 20. januara.
Purda je na osnovu srpske poternice zbog umešanosti u ratni zločin u pritvoru u Zenici od 5. januara, kada je uhapšen u BiH.


U međuvremenu, prvostepeno veće Suda BiH odobrilo je 18. februara izručenje Purde u Srbiju.
 

Purda na slobodi, a Srbi su agresori


Srpsko tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja Purde, a sa druge strane, huligani su pre nekoliko dana ruinirali Zagreb, protestvujući zbog toga što je hrvatska vlast, pored loše ekonomske situacije, branitelje poput Purde ''ostavila na cedilu''.

 

Na jednom od protesta ranije, demonstranti su istakli parole da su Srbi agresori, kao i da je povlačenje tužbe za ratni zločin protiv srpske države ''izdaja''.

 

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac ranije je izjavio za ''Vesti'' da je Beograd odustao od Purde, pošto tužilaštvo nema nijedan valjani dokaz.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2011. 13:16
Ako ubistvo tri ranjena vojnika tadasnje JNA nije dovoljno za pokretanje postupka, sta ce da rade zbog ubijenih 150 srpskih civila u Vukovaru!! Barabe!!! Ja sam ucesnik bitke za Vukovar i ovo odustajanje dozivljavam emotivno jer sam imao prilike da vidim sta su tzv. hrvatski domoljubi radili nasim civilima i zarobljenicima. Naspram njihovih zlodela, Ovcara je nista!
Četvrtak 03.03.2011. 12:42
Ne bi me cudilo da na drzava naredi da se naguzimo na granicnom prelzu sa Hrvatskom... Hostapleri do kraja!!!!
Četvrtak 03.03.2011. 13:11
....ova vest je bash "iznenadjenje"....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online