Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.03.2011.
16:57 >> 11:11h
Politika A

Majka pedeset troje dece!

Milica Spasojević izvela je na put troje svoje i 50 dece kojih su se odrekli biološki roditelji.

Majka Milica, njen suprug Filip i "sin" koji je ostao sa njima 

Milica Spasojević zanimljivost je, ili bolje reći znamenitost, sela Brđani, koje se nalazi kraj Ibarske magistrale između Gornjeg Milanovca i Čačka. 

"Bila sam mlada majka dve kćerkice, sin je bio na putu da se rodi, kad su mi iz milanovačkog Centra za socijalni rad doneli bebicu u pelenama od nekoliko meseci. Zvala sam ga 'veknica', a ime mu je bilo Dragan. Kasnije ga je usvojio bračni par iz Novog Sada koji nije imao svoje dece. Onda je išlo redom: Mirko, Sanja, Radmila, Zoran, Miloš... teško bih se sad mogla setiti imena sviju mališana. Rođena i ostavljena, zanemarena od bioloških roditelja, stizala su pod moj krov. Bilo je godina kada sam ih, osim svoje troje, imala po desetoro odjednom. Po čitavoj kući pelene, đačke torbe i knjige, lopte", seća se Milica kojoj je danas 75 godina.

Milica je od Centra za socijalni rad preuzela 35 mališana, ali je još 15 prihvatila "preko reda" u različitim slučajevima. Dogodilo se jednom da je bila van kuće nekim poslom, a kad se vratila, na krevetu je ležala beba u pelenama - neko je ostavio i pobegao.

Na njoj je ležao najveći teret, ali, srećom, imala je razumevanje i pomoć muža Filipa, svekra i svekrve. Kad bi svekra pitali kako mu je kod kuće, znao se našaliti: "Šta da vam kažem, kuća mi je porodilište i obdanište". Ono što su jela Miličina deca, jela su i ostala; kako je odevala svoju, isto je odevala i decu nepoznatih roditelja. Zajedno sa njima je preživljavala male boginje, zauške, veliki kašalj, jedinice u školi, prve ljubavi...

"Teže od svega mi je padalo kad sam morala neko od dece da dam na usvajanje, iako sam znala da će mu tamo biti bolje, da će biti jedinče obasuto sa mnogo ljubavi u novom domu. Šta ću, sakrijem se i isplačem se ko kiša, jer sa svakim od njih je odlazio i deo moje duše. Znate, svi su oni mene zvali mamom, i danas me tako zovu. Ima ih svuda, rasuli se ko rakova deca, što se kaže: po Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Milanovcu, ima ih u Crnoj Gori, u Švedskoj, u Nemačkoj. Danas su to porodični ljudi, mnogi imaju svoju unučad", ne uspeva Milica da zadrži suze.

Da je Spasojevića kuća bila, dok je bila, njihov pravi dom svedoči i to što su im ovde pravili babine i rođendane, odavde su ispraćani u vojsku, odlazilo im se na zakletve, odavde se devojke udavale i momci ženili. Naravno, ne zaboravljaju oni to ni danas, pozovu telefonom da pitaju kako je zdravlje, šta ima novo, mnogi dođu da vide Milicu.

Miličine kćeri i sin su odavno otišli svojim putem, ali nisu ona i Filip ostali sami u poodmaklim godinama. Sa njima je 22-godišnji Miloš, jedno od dece koju su primili i odgajili.

"Odškolovali smo ga i zaposlili u milanovački 'Metalac'. Miloš je sad svoj čovek, ali kad se iz vojske vratio obradovao nas je odlukom da ostane u kući u kojoj je odrastao. Da sam malo mlađa i boljeg zdravlja, opet bih primila koje siroče. Jeste kasno da mu budem mama, ali bila bih mu najbolja baka na svetu. Jer, kuća bez dečjeg smeha, plača i graje je pusta. Ne žalim se, srećna sam: imam pedeset i troje dece i barem toliko unučadi", kaže Milica Spasojević.

Utorak 08.03.2011. 19:43
Svaka cast!!! Jedna stara izreka glasi: "Gdje celjad nijesu bijesna, ni kuca nije tijesna!" Sta li na ovo kazu one zene, kojima je puno i dvoje-troje da odhrane, i to svoje sopstvene djece?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online