Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.03.2011.
12:42
Blic A

Iz Vlade odlazi i 30 sekretara

Ministri koji su ostali bez fotelja nisu jedini koji se poslednja dva dana pakuju u Nemanjinoj 11. Svoje fioke prazne i državni sekretari, njih oko 30, jer su sa smenom svojih šefova u obavezi da i sami podnesu ostavke. Kako piše “Blic” razrešenja državnih sekretara mogla bi se naći već u četvrtak naredne nedelje pred premijerom i novim ministarskim timom.

Sa ministrima kutije pakuju i njihovi sekretari

Zasad nije poznato koliko će Vlada ubuduće imati državnih sekretara, jer to između ostalog zavisi i od novih ministara koji ih predlažu. Ipak, prvo moraju da se završe formalnosti oko formiranja nove rekonstruisane Vlade, a to bi nakon što je premijer Mirko Cvetković juče saopštio imena kandidata, moglo da se dogodi do kraja ove ili do početka sledeće nedelje.

U ministarstvima koja se sada spajaju u jedno činovnici prazne fioke i sakupljaju papire. Sekretari ministarstava imaju obavezu i da prikupe svu potrebnu dokumentaciju o radu ministarstva.

"Projekte, sve što je započeto, poslove koji čekaju... sve to mora biti na stolu novih ministara kako bi odmah bili spremni za rad", kaže "Blicov" sagovornik iz Vlade.

Već sada je poznato da će ministarstva za telekomunikacija i kulturu, koja su objedinjena u zajednički resor, imati samo jedan sekretarijat, umesto dosadašnja dva sekretarijata. To ujedno znači i da će se pojaviti višak ljudi za koje se i dalje ne zna hoće li biti raspoređeni na druga mesta ili će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Dežurni krivac: Slobodan Milosavljević

Među devet ministara koji su smenjeni juče je bilo veoma teško naći one spremne da govore o svom odlasku iz izvršne vlasti. Jedan od njih Slobodan Milosavljević, dosadašnji ministar trgovine iz redova DS, na pitanje da li će dobiti neku novu funkciju ili planira da se posveti privatnim poslovima kaže: "Nikada u životu nisam bio na vlasti, bavio sam se samo svojom strukom, nikada politikom. Ostajem član DS i baviću se onim što najbolje zna - svojom strukom", rekao je Milosavljević.


On nije želeo da komentariše objedinjavanje sektora trgovine sa poljoprivredom, kao ni izbor Dušana Petrovića za ministra.

"Pitajte onoga ko je to sve uradio da li je svrsishodno. Koga uopšte interesuje mišljenje dežurnog negativca? Nisu valjda građani poludeli da ih interesuje mišljenje najvećeg 'Blicovog'gubitnika? U Srbiji je gospodin Slobodan Milosavljević bio dežurni gubitnik. Ako bi bio pobednik zato što danas sija sunce, podjednako sam za to zaslužan koliko i za ono zbog čega sam uvek bio gubitnik - ekonomske krize, rasta cene nafte, nedostataka pšenice na globalnom nivou...", rekao je iskreno Milosavljević.

Nebojša Bradić

Njegov kolega Nebojša Bradić, dosadašnji ministar kulture, ubeđen je da je u teškim godinama koje su iza nas uradio sve što je mogao.

"Uveren sam da to nije malo i da su na vidiku bolji dani", rekao je Bradić. Na pitanje da li je spajanje ministarstva kulutre sa sektorom telekomunikacijama dobar potez, on odgovara: "Potrebno nam je uklapanje u jedan takav koncept. U ovom trenutku, to je hrabar korak za koji nisam uveren da imamo stručnu spremnost institucija i pojedinaca koji nose te aktivnosti. U sadašnjoj konstelaciji će biti neophodna reorganizacija Ministarstva kulture koja bi mogla biti štetna po kulturno stvaralaštvo jer će se veća finansijska sredstva usmeravati ka sredstvima komunikacije, a ne ka sadržaju", kaže Bradić.

U ministartsvima poljoprivrede, ljudskih i manjinskih prava, energetike, vera ministri nisu želeli da govore za medije. U svim ovim resorima odgovor je bio istovetan: ministar neće davati izjave dok i zvanično ne stupi sa funkcije.

Ali, isti odgovori dobijaju se i u redovima budućih, novih ministara. Oni su bar za sada, ozbiljno shvatili novi Zakon o Vladi koji propisuje da nema više ni nezvaničnih izjava, a ni soliranja u medijima.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 12:55
Ovo izgleda kao drzavni udar.
Sreda 09.03.2011. 12:48
Dobro je samo da su nam iscrpno objasnili zašto ostaje Suljo bez resora i koliko sekretara vodi njegove projekte. Ovima što odlaze obavezno isplatite otpremnine kao onom bivšem direktoru aerodroma kada je prešao u Skijališta Srbije. Prvo pitajte koliko im treba da ne date slučajno više. Treba da se štedi, oskudacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online