Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2011.
08:14 >> 08:19h
Vestionline A

Ružica Đinđić: Da je Zoran živ, već bismo bili u EU

Da Zoran Đinđić nije ubijen, već bismo bili u Evropi, izjavila je supruga nekadašnjeg premijera Ružica Đinđić, istakavši da je očekivala da država bolje čuva uspomenu na njega.

Ružica Đinđić

Srbija bi, da nije zaustavljena Zoranovim ubistvom, bila u EU i pre Rumunije i Bugarske, to je sigurno, istakla je, u intervjuu "Novostima", uoči godišnjice ubistva premijera, Đinđićeva supruga.


"Kada je preuzimao ulogu premijera, Zoran je intimno mislio da Srbija, ipak, ima osnove uređenog društva, da je u mnogo boljem stanju nego što je zapravo bila.

Realnost ga je brzo uverila da je situacija daleko gora od onoga što je očekivao. Ali, to ga nije demoralisalo. Naprotiv, ušao je u to svim srcem, sa željom da transformiše, menja Srbiju iz korena.

I upravo insistiranje na tom reformskom pravcu ga je i koštalo života. Jer, postojao je i onaj drugi deo Srbije koji nije želeo takve promene", istakla je Đinđićeva.


Kada je reč o odnosu države prema čuvanju Đinđićevog nasleđa i sećanja na njega, Ružica Đinđić, koja je predsednica Upravnog odbora fonda koji nosi ime njenog muža, kazala je da je očekivala više.

Jednog dana, saznaćemo odgovore


"Fond koji vodim je nevladina organizacija, a bilo bi mnogo lepše kada bi Vlada, kroz svoje institucije, vodila računa o kontinuitetu naše zajedničke demokratske istorije. A, Zoran je deo demokratske istorije ovog društva", istakla je ona.


"Recimo, tek na moju inicijativu je Arhiv Srbije preuzeo obimnu pisanu Zoranovu građu i ona se sada tamo čuva. I, opet na inicijativu Fonda, uskoro će preko virtuelnog muzeja biti dostupna svima. Zato ja i izbegavam da govorim povodom godišnjice njegove smrti, jer ne želim da se sve svede na to da se rodbina uoči tog dana seća njega u javnosti", kazala je Đinđićeva.


Ona je rekla da DS pomaže u okvirima u kojima može, svake godine organizuje besede u Zoranovu čast, pridružuje se akcijama Fonda, ali da to i ne treba da bude samo stvar stranke, već pre svega države i Vlade, jer nije ubijen Zoran Đinđić, otac Luke i Jovane i njen suprug, već premijer ove države.


Ružica Đinđić je istakla da bi volela da se rasvetli politička pozadina ubistva njenog supruga i da je "očigledno da je postojala umešanost tadašnje države u ovaj zločin".


"Ali, to su odgovori do kojih ćemo, tu sam nesumnjivo uverena, jednog dana doći. S pažnjom pratim aktivnosti specijalnog tužioca koji prikuplja podatke i dokaze o događajima koji su prethodili atentatu na Zorana, a koji nisu bili predmet pravosnažno okončanog krivičnog postupka", rekla je ona.

"Srešćemo se u budućnosti"


Na pitanje šta bi, po njenom mišljenju, bila glavna Zoranova poruka onima koji danas vode DS, državu, ali i građanima, Đinđićeva je odgovorila da, "ako bi i kritikovao ljude iz stranke, činio bi to u četiri oka, nikad u javnosti, dobronamerno, kao kad su u pitanju deca - voliš ih, ali želiš da budu savršena".


"Tako i kad kritikuješ svoju stranku, ne radiš to da bi ona nešto izgubila, već da bi učinak bio bolji, vidljiviji, jer DS, zapravo, i treba da bude motor demokratskog društva koje se danas stvara u Srbiji", rekla je Đinđićeva.


"Mislim da je Zoran, u svemu što je učinio, iza sebe ostavio toliko poruka, neku vrstu političkog testamenta i agende, preporuke svim budućim premijerima. A njegova najlepša poruka po mom mišljenju je rečenica: 'Vi i ja srešćemo se tamo negde u budućnosti'.

Ona govori koliko je Zoran bio potpuno svestan rizika koji preuzima, okruženja, a kako, naoružan velikom ličnom i političkom hrabrošću, nije uzmakao tim opasnostima", naglasila je Ružica Đinđić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online