Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.03.2011.
11:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Na ranču čekaju udvarače

Zumreta, Bahta i Ifeta Dudić nisu dozvolile da posle smrti roditelja imanje propada u korovu.

Zumreta ore traktorom

Među najboljim domaćinima u Godovu kod Tutina, bez sumnje su sestre: Zumreta, Ifeta i Bahta Dudić koje, i deset godina posle smrti roditelja, pedantno, poput najiskusnijih poljoprivrednika, obrađuju deset hektara svog porodičnog imanja na kome: gaje ovce, krave i koze i proizvode mleko, sir, kajmak i druge mlečne proizvode. 

Sestre Dudić imaju traktor, kosačicu, sakupljač sena, električnu čobanicu, muzilicu... i ne pada im teško da hrane i čuvaju stoku, kopaju, oru, kose, muzu... Radne i vredne, Zumreta, Bahta i Ifeta "stižu" da obrade deset hektara svog zemljišta i još 20 hektara njiva i pašnjaka koje iznajmljuju od svojih komšija.


Popravljaju kosačice


Iako imaju puno mehanizacije, sestre Dudić planiraju da ovoga proleća osveže svoj mašinski park, postoje i ideje da kupe manji kombajn kojim bi osim na njihovom, želi pšenicu i raž i komšijama na ovom delu Peštera. Najstarija Zumreta i srednja Vahta odlično se razumeju u najnoviju tehniku i prate sve što se trenutno nudi na tržištu, znaju i da otklone lakše kvarove na kosačicama, traktoru, balirkama, frezama..

"Lepo smo, dok su nam roditelji bili u snazi, živeli od poljoprivrede, pa nam je bilo žao da zapustimo porodično imanje. Teško je i rano se ustaje, ali, hvala bogu, svega imamo i ni u čemu ne oskudevamo. Svaka ima svoje zaduženje i obavlja ga na najbolji mogući način, komšije nas poštuju i pomažu, a i mi se trudimo da u svakom poslu i u saradnji sa komšijama i poslovnim partnerima (dnevno prodaju po 50 litara mleka) budemo maksimalno profesionalne", ističe najstarija Zumreta, koja je posle smrti roditelja postala glava porodice.


Kao i druge devojke u ovom kraju i sestre Dudić žele da se udaju i zasnuju svoje porodice. Nisu, kažu, mnogo probirljive, ali nemaju mnogo vremena za izlaske. Potrebno je i da se pojavi neka "srodna duša" koja će, bar sa jednom od njih, nastaviti da čuva i obrađuje porodično imanje. Sve tri veruju u sudbinu i nadaju se da će se pojaviti "onaj pravi" koji će ih pomoći i razumeti.

"Naši budući saputnici treba da ispune samo jedan uslov: da su radni, vredni i pošteni ljudi i ništa više. Ima takvih na Pešteru, ima ih i u široj okolini, no svaka od nas ima svoju sreću, biće onako kako nam je sudbina predodredila", ističe srednja Bahta koja naglašava da, ako se i uda, neće zapustiti roditeljsko imanje.

Saveti kuma Milovana


Ugledna porodica Dudić stotinama godina je u kumovskim vezama sa porodicom Zečević iz obližnjeg sela Pope. Posle smrti oca i majke, Zumreta, Bahta i Ifeta nastavile su da neguju staro kumstvo. "Naš kum, profesor Milovan Zečević, često nam pomaže savetima. Kad god nešto zatreba mi mu se obratimo. Poštujemo se i posećujemo isto onako kako smo se poštovali dok su nam roditelji bili živi", ističu sestre Dudić.

Utorak 15.03.2011. 11:18
Nemaju sreće, mladoženje se zaglavile u Beogradu na pokretnim stepenicama, bore se za mesto u nekoj kancelariji. Kakva njiva bre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online