Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.03.2011.
02:37
Blic, Beta A

Dežer: Srbija možda neće postati kadidat za EU do kraja 2011.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je velika mogućnost da Srbija do kraja ove godine ne postane kandidat za prijem u Evropsku uniju.

Vensan Dežer
 

Nema mesta optimizmu

Dežer je u intervju za nedeljni "Blic" dodao da građani Srbije ne bi trebalo da dele optimizam političara u pogledu evropske integracije.


"To je samo jedan od tri moguća scenarija, ali ga ne treba isključiti. Sada je sve u rukama Srbije. Ograničeni smo vremenom, već je sredina marta, a mišljenje Evropske komisije koje je uključno za dobijanje statusa kandidata, dolazi u oktobru. Nadam se da će vlada Srbije biti veoma dinamična u narednom periodu", rekao je Dežer.


Dežer je objasnio da postoji mogućnost i da se status kandidata za Srbiju uslovi sprovođenjem određenih reformi, i time da Vlada Srbije do kraja godine ispuni zacrtani cilj i tako obezbedi zemlji status kandidata - kao što je bilo sa Crnom Gorom prošle godine.


Treba pokazati volju za reforme

Upitan da li Srbija, ako postane kandidat za prijem u EU, može da očekuje i određivanje datuma početka pregovora, Dežer je rekao da sve zavisi od Srbije, ali da "ne treba postavljati očekivanja suviše visoko".


"Nije to samo pitanje Vlade, već i parlamenta, kao i spremnosti samog društva da pokaže da je voljno da se reformiše", kazao je on.
 

"Nikolić podržava evropski put Srbije"

Zamoljen da prokomentariše sve učestalije susrete lidera Srpske napredne stranke (SNS) i predstavnika EU, Dežer je rekao da tu nema ničega novog i iznenađujućeg.
"Pozdravljamo proevropsku poziciju koju je SNS zauzela, i jasno je da (Tomislav) Nikolić i njegova partija podržavaju evropski put Srbije", kazao je Dežer i dodao da će EU nastaviti konstruktivan dijalog sa tom strankom.

"To nije nemoguće, dešavalo se u prošlosti, ali mi znamo da u Srbiji osim potrebe za unutrašnjim reformama, postoje i spoljna pitanja o kojima se mora razmišljati, a to je pre svega stepen saradnje sa Haškim tribunalom, usvajanje nekih od najtežih mera i nastavak teških struktrnih reformi", naveo je Dežer.


Dežer je rekao da od reformisane vlade Srbije očekuje da nastavi rad "već danas, ako ne i juče" i sprovede refome koje se pominju u Akcionom planu.


Šef EU u Srbiji ocenio je da su pitanja iz upitnika EK dobra baza za dalji rad jer "našli smo da u određenim oblastima još nisu donete važne poltičke odluke, kao i da postoje određene neusklađenosti", rekao je on i ukazao na nedostake u pogledu restitucije nacionalizovane imovine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 07:38
Поштовани господине Џезер, Србија нити жели,нити треба ЕУ. Не треба је зато што је сита 1000 година репресије и издаје од стране западне декадентне Европе која је сама себе уништила.Можемо ми имати спољнополитичке односе,али то је то.Боље би нам било да ступимо у шангајску организацију за сарадњу са Кином,Русијом,Индијом и Казахстаном. Погледајмо примјер Пољске,Чешке,Словачке,Мађарске и Румуније....баш им је добро после улазка у ЕУ. Скидам капу Ирској која се ко лав бори против ЕУ диктатуре. Шта једна Норвешка има више од Србије, па није у ЕУ?А највећи стандард Европе. Људи пробудите се!
Nedelja 20.03.2011. 04:35
Izvintite ali koga briga da li cemo postati kandidat za EU? ja se nisam potresao ni najmanje. Eto, zao mi je ali sta je tu je, mora se ziveti i raditi sa ili bez EU.
Nedelja 20.03.2011. 08:11
"Nama ne treba EU", kazu komentatori, dok sede upravo u toj Evropi.Zasto niste u Rusiji ili Kini vec ste tu u toj "truloj" EU? Nije to zbog EU vec zbog para, jel da ? I Rusi imaju pare a niko nece kod njih. Norveska i Irska, kao sto kaze kolchak su bogate, ali Irska je clanica EU, Norveska je clanica NATO a ne Rusije i Kine. Mi svo uvek na pogresnoj strani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online