Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 21.03.2011.
06:24
A

Rođeni smo kao greška

U dugačkom hodniku tiskaju se uglavnom mladići. S leve strane je svojevrstan kafe sa šankom. Na barskim stolicama sede doterani muškarci, ispijaju pića i slušaju laganu, tihu muziku.

Savet kao lek: Prof. dr Slavica Đukić Dejanović

U dugačkom hodniku tiskaju se uglavnom mladići. S leve strane je svojevrstan kafe sa šankom. Na barskim stolicama sede doterani muškarci, ispijaju pića i slušaju laganu, tihu muziku. Ovako na prvi pogled izgledaju prostorije "drop-in" centra u Kragujevcu namenjenom LGBT populaciji. Reč je o skloništu za gejeve, lezbijke, biseksualce, transseksualce...

U jednoj od manje prometnih ulica u centru Kragujevca ovaj centar je bezbedna oaza za sve one koji se osećaju kao zarobljenici u sopstvenom telu.

Naravno, adresa je stroga tajna, kao i njihova seksualna orijentisanost i sve ono što se događa u njihovoj duši. Na ovom mestu, namenjenom onima koje "većinsko društvo ne razume", mogu da dobiju psihosocijalnu podršku i zdravstvenu pomoć i opuste se na koji trenutak bez straha da će ih neko osuđivati zbog njihove različitosti.

Čekajući operaciju


U jednu od prostorija ulazi osoba sa dugom negovanom kosom, u crnim farmerkama, ljubičastoj košulji, našminkana, sa besprekorno nalakiranim noktima. Kaže da je rođena kao muško i da je njen trenutni status - transseksualka. U priči za novine zove se Nefertiti. Diplomirani je ekonomista i za nekoliko meseci očekuje je operacija promene pola u Beogradu.

Podrška porodice: Nefertiti

- Od svoje treće godine sam se osećala kako devojčica, oblačila suknje i haljine starije sestre, šminkala se. Roditelji su spaljivali te ženske stvari, šišali me na kratko, upisivali na fudbal. Nesvesno su zatrpavali to što iz mene izvire. Ali, ja sam osećala da ne pripadam tom telu. Gadilo mi se sopstveno telo, imala sam odbojnost prema svom polnom organu.
Posle puberteta roditelji su prihvatili da zajedno odu kod medicinskih stručnjaka.
- Redovno smo išli kod seksologa. Oni su se najviše plašili da ću pokušati samoubistvo ako najbliži i dalje nastave da guše moju prirodu. Sada me prihvataju onakvu kakva sam. Podržavaju me, jer ne mogu da budem drugačija.
Od rodbine se odavno udaljila, ne želi da im bilo šta objašnjava. Zadovoljna je što je sa svojim roditeljima postigla skladne odnose.
- Javna je tajna da sam transseksualka. To svi vide, ali o tome se ne priča. Zanimljivo je da sam više osuda doživljavala od fakultetski obrazovanih ljudi, nego od onih sa nižim obrazovanjem. Imala sam i dečka. Nedavno smo raskinuli, ali smo ostali prijatelji. Uvek me je gledao kao ženu, pravu damu - kaže Nefertiti, koja se ne odriče snova da će se udati i gajiti usvojenu decu, a posle hirurškog zahvata zatražiće promenu pola u krštenici.

Mladoženjina tajna


U 'drop-in" centru za LGBT populaciju volontira predsednica srpskog parlamenta prof. dr Slavica Đukić-Dejanović u ulozi psihijatra, što je njeno osnovno zanimanje. Jednom mesečno razgovara sa njima, savetuje ih kako da prebrode probleme, nesporazume,

Besplatni test na sidu


"Drop-in" centar za LGBT populaciju osnovao je pre nekoliko meseci kragujevački Institut za zaštitu zdravlja. Direktor ove institucije dr Dragoljub Đokić kaže da centar trenutno ima 260 korisnika iz cele Šumadije.


- Oni ovde mogu da se besplatno testiraju na HIV, hepatitis. Dobijaju kondome, vakcine, neki samo dođu po savet psihologa i psihijatra. Njima je veoma teško da u domovima zdravlja objasne zbog čega, na primer, transseksualka mora da poseti seksologa ili urologa - objašnjava Đokić.


Osim za LGBT populaciju, u Kragujevcu su osnovane i tajne kuće za narkomane i prostitutke. Uskoro će početi da radi i centar "Za decu naše ulice" .

dileme.


- Dođu i kažu da imaju nesanicu, probleme u porodici, na poslu, lupanje srca, napade panike. Ponekad misle da je to zato što su gej, biseksualci ili transseksualci. Objasnim im da to svi imamo. Savetom ih dovodim u poziciju da zaključe šta im valja činiti i kako da menjaju svoj stil života. Dobro je što smo malo odškrinuli vrata za one koji se razlikuju od većine i posvetili im pažnju. To što smo različiti, ne znači da treba da se mrzimo - kaže dr Slavica Đukić-Dejanović.


Među onima koji u dugačkom hodniku čekaju da ih primi profesorka je i crnomanjasti momak od 35 godina. Radi u državnoj službi. Na jesen je zakazao svadbu sa dugogodišnjom devojkom, ali krije tajnu za koju njegova buduća supruga nikako ne sme da sazna.


- Biseksualac sam! Posle služenja vojnog roka počeo sam da se upuštam u povremene veze sa muškarcima, ali ne emotivne već samo seksualne! Zato sam došao da se vidim sa doktorkom. Ona je jedini stručnjak s kojim mogu i želim da razgovaram na tu temu. Verujem joj milion posto. Moram da prekinem s tim - kaže mladić koji otkriva samo jedan inicijal svog imena - S.


Partnere je, kaže, nalazio preko interneta i birao ih "po svom ukusu", pazeći da svi budu zdravi.


- Nemam ništa protiv gejeva, ali nisam bio zadovoljan u vezama s muškarcima! Da jesam, ne bih se ženio - dodaje S.


Na koji način će mu predsednica parlamenta, ovog puta kao terapeut, pomoći, ostaće tajna, baš kao i za njegovu porodicu.
 

Lažu i okolinu i sebe


Mladić koji se predstavio kao Aleksandar kaže da pripadnici gej populacije prvo imaju problem sami sa sobom.


- Kada se ukrsti patrijarhalno nasleđe sa hormonima, neminovno nastaje devijacija. U Srbiji se misli da je dobro lagati okolinu. Retki su oni koji imaju hrabrosti da stanu ispred svih i kažu: "Ja sam gej i baš me briga šta vi mislite o tome!" Ne, ovde da bi se prikrio homoseksualizam, mnogi stvaraju porodicu, dobijaju decu i tako u svoj paralelni život povuku još dvoje-troje njih - kaže Aleksandar.

Ponedeljak 21.03.2011. 10:16
Njima kao nije jasno da ih većina odbacuje i sada poltičkom voljom treba većina da ih prihvati. Ako su već rođeni sa greškom , neka naprave sebi neki Drvengrad, neka se tamo pare između sebe, formiraju ekološku zajednicu i uživaju u miru i tišini. Šta se bre guraju gde ih niko neće, posle neko zdrav robija zbog njih.
Ponedeljak 21.03.2011. 06:43
Ako predsednica skupštine pomaže ovoj grupi kao što pomaže Srbiji, onda smo u dubokoj krizi.
Ponedeljak 21.03.2011. 07:05
Gospodjo za dva prezimena i bezbroj zanimanja i vi ste "rodjena" kao greška. Vaše savetovanje samo će im pogoršati stanje, kao i vaš rad u skupštini celoj Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online