Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 24.03.2011.
16:05
Beta A

Sa Putinom ćutali o NATO?

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je danas da srpski zvaničnici nisu razgovarali o NATO-u sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom tokom njegove posete Beogradu.

Dragan Šutanovac

"Nijednog trenutka tokom jučerašnjeg kvalitetnog razgovora sa premijerom Ruske Federacije Vladimirom Putinom tema nije bila NATO, već pre svega ekonomska pitanja i mogućnost da se robna razmena između dve zemlje podigne na viši nivo", izjavio je Šutanovac u Vranju.

"Ne postoje nikakva uslovljavanja od strane Rusije o tome koliko ćemo imati prijatelja na vojnom nivou, mi imamo odlične odnose i sa kineskom vojskom, a o poboljšanju vojne saradnje sa ruskom vojskom biće reči već tokom ove godine u direktnim kontaktima sa Vojskom Rusije", izjavio je Šutanovac.

Šutanovac je naveo da "saradnja sa ruskom vojskom postoji kao potreba da se prate politički odnosi sa Ruskom Federacijom, koji su juče podignuti na viši nivo, ali da srpska vojska ni na koji način nije limitirana niti uslovljena brojem prijatelja i partnera u svetu sa
kojima sarađuje".

Ruske nuklearne rakate usmerene prema Srbiji?

 

Pojedini predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije rekli su, međutim, da je Putin tokom boravka u srpskom parlamentu govorio i o mogućnosti da Srbija uđe u NATO.


Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je novinarima u Skupštini Srbije da im je Putin "jasno stavio do znanja da će Rusija biti prisiljena da svoje nuklearne potencijale usmeri ka srpskoj teritoriji ako Srbija uđe u NATO i dozvoli
postavljanje raketnog štita na svojoj teritoriji".


Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić je rekao da je Putin "bio decidan" po pitanju učlanjenja Srbije u NATO, ukazujući da je to "apsolutno protivno interesima Rusije".

Ulazak u NATO nije državna politika

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je danas da ulazak Srbije u NATO nije državna politika vlade i skupštinske većine, dok je poslanik Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar Jugović ocenio da je Srbiji mesto u NATO savezu.

Kolundžija je novinarima u parlamentu kazala da ulazak u NATO trenutno nije tema i da se Srbija ne nalazi u procesu koji bi mogao da se zove priključenje toj alijansi.

Prema njenim rečima, program Partnerstvo za mir, čiji je član i Rusija, dovoljan okvir za saradnju Srbije i NATO-a.

Povodom jučerašnje poruke premijera Rusije Vladimira Putina o eventualnom priključenju Srbije NATO savezu, Kolundžija je kazala da su pojedini šefovi poslaničkih grupa na sastanku sa ruskim premijerom istakli da se zalažu za ulazak Srbije u NATO.

Kako je navela, Putin je kazao da Rusija nema ništa protiv toga da se države uključuju u NATO i da Rusija ne želi u to da se meša, da je to i pravo građana Srbije, ali da će Rusija, ukoliko bi bila ugrožena od NATO-a ili nekog drugog, braniti svoje interese.

Poslanik SPO-a Aleksandar Jugović rekao je novinarima da je civilizacijski i budući put Srbije vezan za Zapad i da je Srbiji mesto u NATO savezu.

Prema rečima Jugovića, poseta ruskog premijera ne sme opredeliti put Srbije tako da se ona odrekne evro-atlantskog puta i Srbija sa svima kao i sa Rusijom treba da ima dobre odnose.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković kazao je novinarima da treba razmisliti o poruci koju je Putin juče uputio u parlamentu o tome šta bi za Rusiju značilo priključenje Srbije NATO-u.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović rekao je novinarima da Srbija ne treba nikada da uđe u NATO nego da pristupi organizaciji država koektivne bezbednosti koju predvodi Rusija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2011. 16:13
А што би нато био тема, лепо сте рекли да вам улазак у нато није циљ (како само лепо лажете!), а са друге стране вам је јасно чак и да на неки волшебан начин Србију успете да уведете у ту лудачку организацију, да вам следе такве батине... Сисе сте ви бре, велике...
Četvrtak 24.03.2011. 16:16
Sta ima sa vama Putin da razgovara o NATU .Zna se stav RUSIJE u EU moze u NATO ni slucajno.
Četvrtak 24.03.2011. 19:05
Cuj njega, "nije bilo razgovora oko NATO-a" Pa, naravno da nije bilo, nece stobom razgovarati, misu jedan mali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online