Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.03.2011.
22:40
Vestionline A

Bogdanović pozvao na bojkot popisa na KiM

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju pozvao je Srbe koji žive u ovoj srpskoj pokrajini da ne izađu na predstojeći popis stanovništva ukoliko ga na celoj teritoriji ne budu organizovale UN.

Na popis samo u organizaciji UN: Goran Bogdanović
 
Ministar za Kosovo i Metohiji Goran Bogdanović je na sednici Odbora upozorio da se Albanci na Kosovu i Metohiji pripremaju "za krađu na predstojećem popisu kako bi se smanjio broj Srba koji tamo žive". On je dodao da je takve informacije dobio u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Bogdanović je naveo da je sa prostora Kosova i Metohije raseljeno 250.000 Srba i upitao kako će Srbi da popišu svoju imovinu u mestima odakle su proterani. Ministar je preneo stav Vlade Srbije da samo UN mogu da obavljaju popis na Kosmetu, a ne institucije Prištine, i da je neprihvatljivo da UN obavljaju popis samo na severu pokrajine, a u ostatku kosmetske instutucije.

Bogdanović je rekao da je svestan da će deo Srba izaći na taj popis, ali da je uveren da veliki broj neće učestvovati.

Popis odložen za jesen

 

Ministar pravde Kosova i Metohije Hajredin Kući danas je potvrdio da je u načelu donesena odluka o odlaganju popisa stanovništva na Kosmetu, koji je trebalo da bude održan od 1. do 15. aprila.
"Naš cilj je da se izvrši kvalitetan popis. Nije bitno vreme i period kada će se popis održati, bitno je da popisom bude obuhvaćena cela teritorija i svi građani Kosova", rekao je Kući. On je dodao da su u toku konsultacije u vezi sa donošenjem konačne odluke.

Iz kancelarije za veze EU na Kosovu i Metohiji danas je saopšteno da će popis stanovništva nadgledati međunarodni posmatrači.

"Kosovo će 1. aprila 2011. godine, sprovesti prvi popis stanovništva i domaćinstava nakon tri decenije. Popis će pružiti neprocenjive statističke podatke o stanovništvu i njihovim životnim uslovima koji će usmeriti planiranje politike tokom naredne decenije", navodi se u saopštenju.


Tokom popisa, MPO će zaposliti tim od 27 stručnjaka za popis, koji dolaze iz različitih evropskih statističkih zavoda radi nadgledanja popisa na terenu.

"Neke grupe su izrazile protivljenje popisu zbog pitanja o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti. MPO je pregledao pitanja i smatra ih usklađenim sa međunarodnim standardima, jer su ispitanici slobodni da iskažu svoju nacionalnu pripadnost i veroispovest, ali nisu obavezni", navodi se u saopštenju.

U svakom slučaju, kako se ističe, "važno je da sve grupe stanovništva učestvuju u popisu kako bi se odrazio multietnički karakter Kosova", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da podaci popisa neće moći biti iskorišćeni za oporezivanje ili izradu registara svojine. Komisija smatra da podaci popisa moraju biti anonimni, što je tvrđeno međunarodnim standardom o zaštiti podataka, te napominje da se popisani rezultati mogu koristiti samo za statističke podatke. 

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 16:29
O kakvim to "institucijama" pišu "Vesti"? UCK - institucijama?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online